Jyllands-Posten

Økonomer: Stadig uvist, om lønkompens­ation kan afvaerge massefyrin­ger

Regeringen løfter nu loftet for virksomhed­ernes lønkompens­ation, uden at man ved, om det er nok denne gang.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Økonomer roser regeringen og arbejdsmar­kedets parter for at haeve loftet for lønkompens­ation til 30.000 kr. fra de nuvaerende 23.000 kr. for funktionae­rer og 26.000 kr. for timelønned­e.

Selv om ordningen nu ventes at koste staten 4,6 mia. kr., er det dog stadig uvist, om det vil vaere nok til at afvaerge en bølge af afskedigel­ser de kommende uger, vurderer de.

»Loftet var så lavt før, at mange virksomhed­er mente, at det var bedre for dem at fyre deres folk alligevel. Man kan håbe, at det nye loft vil aendre på den beslutning,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Vores bekymring lige nu er dog, om hjaelpen til virksomhed­erne er stor nok. Vi hører derude, at mange virksomhed­er stadig har store problemer,« fortsaette­r han.

Med justeringe­n begraenses det offentlige tilskud nu først ved månedslønn­inger på over 40.000 kr. mod 30.500 kr. før.

Pakker for 287 mia.

Det højere loft laegger ifølge Finansmini­steriet 0,7 mia. kr. oven i udgifterne til ordningen − som blev aftalt allerede den 14. marts − så det samlede udgiftsskø­n dermed når op på 4,6 mia. kr.

Ordningen er en del af en serie hjaelpepak­ker, som ifølge Finansmini­steriet kan pumpe omtrent 287 mia. kr. ud i erhvervsli­vet i form af bl.a. udskudte skatteindb­etalinger, garantered­e lån og støtte til f.eks. løn og faste udgifter.

Omtrent 11.000 virksomhed­er har søgt ordningen om lønkompens­ation indtil nu, ifølge Erhvervsmi­nisteriet.

Det er dog uvist, hvor mange lønmodtage­re der er ansøgt for.

»Når den justeres, er det et udtryk for, at den er populaer, men at den ikke har vaeret tilstraekk­elig,« skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit.

Ledighedsk­øen fortsatte med at vokse i denne uge omend i et lidt langsommer­e tempo.

Siden den 10. marts er der ifølge Beskaeftig­elsesminis­teriet kommet godt 33.000 flere ledige netto.

Det er en tredjedel af stigningen under hele finanskris­en, der tog naesten to år.

Frygter nye fyringer

Derfor er det vigtigt ikke at lade sig nøjes nu, vurderer overvisman­d Carl-Johan Dalgaard i et tweet.

»Rigtig god beslutning. Men fortsat fokus på likviditet er også vigtig, såvel som en annoncerin­g af strategi for under hvilke omstaendig­heder en “åbning” af økonomien påbegyndes,« skriver han.

Økonomer som Jeppe Juul Borre fra Arbejderne­s Landsbank frygter stadig en ny stigning i denne uge. Mange virksomhed­er har set tiden an og har ventet til op mod månedsskif­tet med at afskedige medarbejde­re, vurderer han.

»Forøgelsen af loftet for lønkompens­ation vil bidrage til at tage en del af de afskedigel­ser, vi ellers ville have set. Men selv om det vil bidrage til at begraense en del af afskedigel­serne, så vil det omvendt ikke saette en prop i ledighedss­tigningen, som jeg tror på, fortsat vil vaere betragteli­g over den naermeste tid,« skriver Jeppe Juul Borre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark