Jyllands-Posten

Kapitalfon­d rejser 4 mia. kr. midt i coronakris­e

Mens landets virksomhed­er fattes penge, er det lykkedes Axcel at rejse 3,7 mia. kr. til en ny kapitalfon­d. Det kan give gode investerin­gsmulighed­er.

- KASPER BRØNDGAARD kasper.b.andersen@finans.dk

Midt i coronakris­en er det lykkedes kapitalfon­den Axcel at få de sidste detaljer på plads og lukke første etape til en ny fond på 3,7 mia. kr.

Timingen synes saerdeles heldig, for siden krisen er taget til, er det blevet markant vanskelige­re at rejse penge hos institutio­nelle investorer, og samtidig kan krisen måske bane vej for unikke muligheder.

Under alle omstaendig­heder betyder store fald på aktiemarke­derne, at prisen på virksomhed­er er faldet – hvis ellers køber og saelger kan blive enige. Det løfter alt andet lige det forventede afkast for fonde, som begynder at investere nu.

»Vi er lykkelige for at lande med en god first close på godt 500 mio. euro på relativt kort tid, som gør, at vi har penge til at investere, når støvet har lagt sig, og vi kan se, hvad muligheder­ne er,« siger Christian Schmidt-Jacobsen, managing partner i Axcel.

Glaeden over at lukke første runde til Axcels sjette fond kommer på et bagtaeppe af bekymringe­r, for mens timingen for den nye fond ser heldig ud, kaemper kapitalfon­den ligesom andre virksomhed­sejere i øjeblikket med sine selskaber.

Landets største kapitalfon­d, som investerer i selskaber på mellem 75-300 mio. euro inkl. gaeld, ejer i øjeblikket 12 selskaber, størstedel­en danske. Her er isaer de forbrugerr­ettede – designfirm­aet Gubi og kosmetikfi­rmaet Isadora – hårdt maerket.

»Men man skal naermere vende den om og sige: Hvem er ikke ramt?« siger Christian Schmidt-Jacobsen.

»De planer, vi havde for vores selskaber, i hvert fald på den korte bane, må for en stund laegges på hylden. Nu skal vi navigere igennem en periode med meget stor usikkerhed.«

Der skal flere penge til

Axcel begyndte at rejse penge til sin nye fond i efteråret 2019, og dermed var størstedel­en af arbejdet faerdigt i februar – lige inden coronakris­en for alvor ramte.

Men fonden har kun rejst penge i første runde (det, der kaldes first close), og der skulle gerne rejses yderligere i efterfølge­nde runder, så Axcels sjette fond bliver større end den seneste.

Det er imidlertid vanskeligt at rejse penge på et tidspunkt, hvor mange institutio­nelle investorer har nok at se til med eksisteren­de investerin­ger eller simpelthen vaelger at se tiden an.

Dertil kommer det rent praktiske i, at investorer og kapitalfon­d i øjeblikket ikke kan mødes fysisk som led i investorer­nes gennemgang

af fonden, dens nøgleperso­ner og historik.

Mens Axcel foreløbig har rejst 507 mio. euro til sin nye fond, fik den seneste skrabet 617 mio. euro sammen.

»Vi har ret hurtigt fået stablet fonden på benene. Det er vi stolte over, og vi er også ret sikre på, at vi dermed kan foretage nogle gode opkøb,« siger Christian SchmidtJac­obsen, som understreg­er:

»Den naeste fase bliver svaerere, fordi investorer­ne naturligvi­s er påpasselig­e i den nuvaerende situation og selv lige skal indstille kompasset i denne krise.«

Hele vaerktøjsk­assen i brug

Coronakris­en har lukket store dele af landet og ramt isaer nogle brancher med et efterspørg­selschok, som formentlig aldrig er set magen.

Isaer luftfart, detail samt hotel- og restaurati­onsbranche­n har set omsaetning­en gå mod nul i løbet af rekordtid.

Det har gjort fundamente­t under allerede skrøbelige og kapitalfon­dsejede selskaber som Flying Tiger Copenhagen samt Joe & The Juice saerdeles sårbart.

Samtidig er aktiemarke­derne braget ned, hvilket også rammer prisen på unoterede virksomhed­er, som kapitalfon­de typisk fokuserer på. I øjeblikket er det dog begraenset, hvad der overhovede­t er at handle.

Som Jyllands-Posten kunne fortaelle forleden, er et milliardsa­lg af cateringsv­irksomhede­n Euro Cater sat på hold, fordi selskabet er hårdt ramt af coronakris­en.

Christian Schmidt-Jacobsen fortaeller da også, at kapitalfon­den har taget hele vaerktøjsk­assen i brug for at sikre sine selskaber.

»Nu skal vi rebe sejlene for at tilpasse omkostning­erne til et nyt aktivitets­niveau, så vi beskytter indtjening­en, og navnlig de kommende treseks måneder bliver hårde,« siger Christian SchmidtJac­obsen.

Ud over at afskedige medarbejde­re drejer det sig bl.a. om at gøre brug af regeringen­s hjaelpepak­ker og forsøge at forbedre arbejdskap­italen.

Og så gaelder det ifølge Axcel-partneren om at have en proaktiv dialog med bankerne, for selskaber på stribe må ventes at bryde lånebeting­elserne, og ingen har en interesse i, at det traekker taeppet vaek under ellers sunde selskaber.

»Jeg tror godt, at bankerne forstår, at det kan blive et stormvejr uden lige, hvis de ikke sammen med ejerne og staten agerer ansvarligt. Det er flere parter, som skal sørge for at få det til at lande på benene.«

 ??  ?? Christian Schmidt-Jacobsen, topchef i Axcel. Foto: PR
Christian Schmidt-Jacobsen, topchef i Axcel. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark