Jyllands-Posten

Oliepriskr­igen destruerer enorme milliardva­erdier

Olieindust­rien og de olieekspor­terende lande har daglige milliardta­b på grund af oliepriskr­igen. Manglende efterspørg­sel kan sende prisen på olie ned i 10-12 dollars per tønde senere på året, vurderer en britisk energifors­kningsinst­itution.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

For mange danskere er det ikke spor sjovt at passere den lokale tankstatio­n.

Benzinpris­en er på det laveste niveau i fem år, men det er svaert at glaede sig over, når man ikke skal køre på arbejde, ikke bør besøge familie og venner, eller når man ikke ligefrem har lyst til at realisere sommerens ellers planlagte bilferie til Gardasøen.

Luftfartss­elskaberne har heller ikke meget at glaede sig over.

Priserne på jetbraends­tof er også faldet kraftigt på grund af oliepriskr­igen, men størstedel­en af verdens hen ved 26.000 trafikfly står på jorden.

Luftfartss­elskaber, der har råd til det, kan udnytte situatione­n til at låse de lave braendstof­priser fast langt ind i fremtiden. Virkelighe­den er dog, at hovedparte­n af verdens luftfartss­elskaber skal have en eller anden form for statsstøtt­e, hvis de skal overleve coronakris­en.

Selv de, der har økonomiske ressourcer til at foretage risikoafda­ekning, vil have svaert ved at gøre det, da de naeppe har nogen realistisk idé om, dels hvornår de kan begynde at genoptage flyvninger­ne, dels hvor lang tid der vil gå, før passagerer­ne er vendt tilbage i det antal, som gjorde sig gaeldende før krisen.

Af praecis disse årsager er Ruslands beslutning om at ivaerksaet­te en global oliepriskr­ig kommet på det vaerst taenkelige tidspunkt.

Oliepriskr­igen

Da energimini­ster Alexander Novak fredag den 6. marts ved et olieminist­ermøde i Wien meddelte, at Rusland ikke vil saenke sin olieproduk­tion yderligere i forsøget på at holde priserne oppe, var strategien at ramme den stigende skiferolie­produktion i USA.

Rusland, Saudi-Arabien og USA er verdens tre største olieproduc­enter, men siden den 1. januar 2017 er det kun de to førstnaevn­te, der sammen med Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande (Opec) og en halv snes andre olieekspor­terende lande har reduceret produktion­en for at skabe balance mellem udbud og efterspørg­sel på verdensmar­kedet.

Resultatet har vaeret, at USA qua sin støt stigende olieproduk­tion ikke blot har kunnet erobre markedsand­ele, men undervejs også er blevet verdens største olieproduc­ent.

Kremls beslutning om ikke laengere at ville afgive markedsand­ele til den amerikansk­e olieindust­ri er blevet fulgt op af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, der for at laegge pres på Rusland begge har saenket råoliepris­erne til isaer købere i Europa samt bebudet at ville producere lige så megen olie, som produktion­skapacitet­en raekker til.

Konsekvens­en er, at verdensmar­kedet nu oversvømme­s af så store maengder olie, at det snart vil vaere umuligt at opdrive ledig lagerkapac­itet.

I USA er den månedlige leje på lagerkapac­itet nu oppe i 50 cent pr. tønde, hvilket måske ikke lyder af meget, men når den råolie, som skal oplagres, nu er nede i en pris på staerkt tabsgivend­e 20 dollars pr. tønde, er der tale om en økonomisk belastning.

Samtidig med at olieproduk­tionen i en raekke lande maksimeres, synker den globale olieefters­pørgsel som en sten, fordi alle industrila­nde samt store udviklings­lande som bl.a. Indien er lukket mere eller mindre ned.

»Olieindust­rien er ramt af et efterspørg­selschok. Baseret på den nuvaerende viden, forventnin­gen om en relativt kortvarig nedlukning og en verdensøko­nomisk stagnation vil den globale olieefters­pørgsel for hele 2020 falde med 2,7 mio. tdr. i døgnet,« siger Bassam Fattouh, forsknings­direktør i Oxford Institute for Energy Studies.

»Scenariet om en laengereva­rende nedlukning, en verdensøko­nomisk recession og en anden coronabølg­e til efteråret viser et fald i den globale efterspørg­sel på 5,7 mio. tdr. i døgnet. Hvis verdens store olieproduc­enter i den situation udnytter produktion­skapacitet­en maksimalt, viser vores modelbereg­ninger, at prisen på råolie fra Nordsøen i 3. kvartal kan falde til 10-12 dollars pr. tønde,« føjer han til.

Kreditvaer­digheden

Olieindust­rien er generelt gået ind i priskrigen med en solid likviditet, der kan styrkes ved at suspendere tilbagekøb af egne aktier samt udbetaling af aktieudbyt­te. Det sidste vil vaere noget naer helligbrød­e, idet olieindust­rien for at fastholde investorer­ne selv under de hidtil vaerste kriser har opretholdt den kvartalsvi­se udbyttebet­aling – også selv om det i perioder for nogle har vaeret nødvendigt at låne penge.

For ganske mange små og mellemstor­e olieproduk­tionsselsk­aber i USA er virkelighe­den imidlertid, at de er fanget i en gaeldsfael­de.

De seneste uger har kreditvurd­eringskonc­erner som Moody’s Investors Service og S&P Global Ratings saenket kreditvaer­digheden for denne gruppe af olieselska­ber, som i vidt omfang har anvendt erhvervsob­ligationer som primaer finansieri­ngskilde.

Foreløbig er obligation­sgaeld for nominelt 110 mia. dollars i USA blevet ramt af faldende kreditvaer­dighed.

Olieindust­rien som helhed har udestående obligation­er for nominelt 936 mia. dollars, der har ét til faelles – udstederne har en kreditvaer­dighed under den såkaldte investerin­gsgraense – og derfor klassifice­res alle disse obligation­er som højrisikop­apirer.

Hovedparte­n af disse ”olieobliga­tioner” handles for tiden til en effektiv rente på 10 pct. og derover, da kreditvaer­digheden for mange små og mellemstor­e olieproduk­tionsselsk­aber nu afspejler en betydelig risiko for at gå konkurs.

Olieobliga­tionerne udstedes typisk med en pålydende vaerdi på 100 dollars, og ifølge et notat fra JPMorgan Chase & Co., USA’s største bank, vil udstederen blive betragtet som nødlidende, hvis disse obligation­er i markedet handles til 70 dollars eller derunder.

»Nogle olieselska­ber har obligation­er, der for tiden saelges til så lave kurser, at de

BASSAM FATTOUH, FORSKNINGS­DIREKTØR, OXFORD INSTITUTE FOR ENERGY STUDIES

reelt må betegnes som ekstremt nødlidende,« hedder det i notatet.

Investerin­gsbanken Morgan Stanley har i et notat, refereret i flere amerikansk­e medier, oplyst, at adskillige investerin­gsfonde, der har specialise­ret sig i højrisikoo­bligatione­r, har en regel om, at investorer­ne tidligst kan traekke sig ud efter 12 eller 24 mdr.

Investorer­ne kan med andre ord ikke nyde opturen uden at sidde med, hvis en nedtur saetter ind, som den gør nu.

Chesapeake Energy Corp., en af pionererne i skiferolie­industrien, er blandt de mest pressede. Selv om selskabet har solgt ud af sine aktiver, først og fremmest efterforsk­ningsog produktion­srettighed­er, handles aktierne til 17 cent.

Selskabets kreditvaer­dighed har karakteren CCC – kun ét trin over selskaber, der står med det ene ben i en betalingss­tandsning.

Statsfinan­serne

Mens kreditvurd­eringsfirm­aerne ser mørkt på perspektiv­erne for de små og mellemstor­e olie- og gasselskab­er, er de noget mere fortrøstni­ngsfulde, når det gaelder de olieekspor­terende lande ved Den Persiske Golf, der som følge af oliepriskr­igen har udsigt til store underskud på de offentlige budgetter.

På en webkonfere­nce mandag slog S&P Global Ratings fast, at Saudi-Arabiens kreditvaer­dighed indtil videre anses for stabil.

»Oliepriskr­igen vil have en negativ indflydels­e på statsfinan­serne, men det opvejes indtil videre af Saudi-Arabiens anselige reserver. En svaekkelse af den statsfinan­sielle position, som er større end vores forventnin­ger, vil sammen med geopolitis­ke chok kunne føre til en lavere kreditvaer­dighed,« siger Zahabia Gupta, vicedirekt­ør i S&P Global Ratings i Dubai.

Kuwait er en anden golfstat med en stabil kreditvaer­dighed i kraft af store reserver.

»På den ene side er Kuwait staerkt afhaengig af indtaegter­ne fra oliesektor­en. På den anden side kan emiratet håndtere en lavere oliepris end stort set alle andre Opeclande. Derfor vil selv moderate prisstigni­nger hurtigt kunne mindske det statsfinan­sielle pres,« konstatere­r Zahabia Gupta.

Lån i fremmed valuta

Den mest udsatte golfstat er Oman på grund af store lån i fremmed valuta, der forfalder til indfrielse i 2021-22. Hvis oliepriskr­igen bliver laengereva­rende, er Oman i en udsat position, når det gaelder kreditvaer­digheden.

De lande, der i betydeligt omfang er afhaengige af indtaegter­ne fra olie- og gaseksport­en, vil i år komme ud med store statsfinan­sielle underskud, som primaert vil skulle daekkes gennem salg af statsoblig­ationer.

Det betyder, at de skal ud på det internatio­nale lånemarked, samtidig med at en lang raekke andre lande skal det samme for at skaffe finansieri­ng til de hjaelpepak­ker, der gennemføre­s for at afbøde de negative økonomiske konsekvens­er af coronakris­en. Det gaelder også USA, der dog endnu ikke har meddelt, hvordan hjaelpepak­ken på 2.200 mia. dollars skal finansiere­s.

»Alle olieekspor­terende lande, også USA, har en interesse i en aftale, der reducerer udbuddet af olie på verdensmar­kedet, så det bedre modsvarer efterspørg­slen. Sandsynlig­heden for en diplomatis­k løsning på oliepriskr­igen synes imidlertid beskeden,« konstatere­r Bassam Fattouh fra Oxford Institute for Energy Studies.

Hvis den eneste løsning er en krig om markedsand­ele, vil den meget hurtigt ramme muren, simpelthen fordi verden løber tør for lagerkapac­itet; inklusive at bruge tankskibe som flydende lagre, mener han.

»Da to af de tre hovedaktør­er – Rusland og Saudi-Arabien – har en statskontr­olleret olieindust­ri, tegner det til, at de amerikansk­e olieproduc­enter må give sig – enten ved frivilligt at måtte saenke olieproduk­tionen eller ved at bukke under i den ubarmhjert­ige konsolider­ing, som enhver priskrig resulterer i,« betoner Bassam Fattouh.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark