Jyllands-Posten

Moody’s: Det globale bilsalg vil dykke 14 pct. i år

En femtedel af bilsalget i Europa ventes at forsvinde.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Bilindustr­ien bliver et af de største ofre for coronakris­en og den recession, som den har udløst.

Allerede inden krisen ramte, var der udsigt til et fald i det globale bilsalg primaert som følge af omstilling­en til elbiler. I dag tegner billedet langt vaerre, konstatere­r kreditvurd­eringskonc­ernen Moody’s Investors Service.

Det globale bilsalg vil i år falde med ca. 14 pct., og formentlig vil salget stige i 2021, men det afhaenger af, hvor laenge coronakris­en varer.

»Vores seneste prognose er blot en måned gammel, og den taler om en salgsnedga­ng på 2,5 pct. i år. At vi nu forventer et dyk på 14 pct., afspejler et staerkt coronarela­teret fald i efterspørg­slen,« forklarer Falk Frey, senior vicedirekt­ør i kreditvurd­eringskonc­ernen Moody’s.

Nedturen

De globale perspektiv­er er dystre, men endnu vaerre tegner det for Europa.

Her venter Moody’s, at bilsalget vil falde 21 pct. Det svarer til et dyk på 3,3 mio. biler. Til sammenlign­ing solgte Volkswagen-koncernen

(VW) 3,7 mio. biler i Europa i 2019.

I Kina, der er verdens største bilmarked, forventer Moody’s en salgsnedga­ng på 10 pct. I USA forudses et dyk på 15 pct. og i Japan et fald på 8 pct.

I alle dele af verden er det ikke kun bilproduce­nterne, der vil blive ramt, men også underlever­andørerne. Alene VW, der er verdens største bilproduce­nt, har omkring 40.000 underlever­andører.

Samlet set er bilindustr­ien Europas største private arbejdsgiv­er.

»Europa er i øjeblikket den del af verden, der er hårdest ramt af coronaviru­s. Vi forventer, at Europa i år vil opleve et økonomisk tilbagesla­g på 2,2 pct., og det er til dels på den baggrund, at vi forventer, at en femtedel af salget vil forsvinde,« forklarer Falk Frey.

»En medvirkend­e forklaring er, at bilproduce­nterne i Europa mod slutningen af 2019 med betydelige rabatter solgte ud af bilmodelle­r, der udfases for bedre at kunne honorere de nye graensevae­rdier for udledning på 95 gram CO2 pr. kilometer, som gaelder fra modelåret 2021,« føjer han til.

Moody’s forventer en salgsfremg­ang i 2021, der dog vil vaere afhaengig af pandemiens varighed samt omfanget af de finanspoli­tiske hjaelpepak­ker, som er meldt ud i hovedparte­n af de europaeisk­e lande.

Vaeksttabe­t

Den økonomiske nedtur bliver brutal, viser netop offentligg­jorte beregninge­r fra industrila­ndenes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD, som generalsek­retaer Angel Gurría på et videomøde har praesenter­et for G20-landenes stats- og regeringsc­hefer.

For hver måneds nedlukning vil den verdensøko­nomiske vaekst falde med 2 procentpoi­nt. Turistindu­strien alene vil sine steder opleve et tilbagesla­g i 2020 på op til 70 pct. Hovedparte­n af G20-landene vil havne i recession.

»De høje omkostning­er i sundhedsse­ktoren i dag er nødvendige for at undgå endnu mere tragiske konsekvens­er og endnu større skader på vores økonomier i morgen,« lyder budskabet fra Angel Gurría, der fortsaette­r:

»Millioner af døde og et kollaps i sundhedssy­stemet vil decimere os finansielt og som samfund, hvorfor regeringer­nes førsteprio­ritet skal vaere inddaemnin­g af pandemien og at redde menneskeli­v.«

Moody’s tager i sine kreditvurd­eringer indtil videre til grund, at G20-landene under ét i år vil opleve en økonomisk vaekst på minus 0,5 pct., der vender til en vaekst i 2021 på 3,2 pct.

Industrila­ndene i G20 vil under ét se en økonomisk vaekst på minus 2,0 pct. i år, mens udviklings­landene i G20 anført af Kina under ét vil få en vaekst på 1,9 pct.

Den hårdeste medfart kommer i 1. halvår, hvor Moody’s venter et økonomisk tilbagesla­g på 5,4 pct. i Tyskland; 4,5 pct. i Italien; 3,9 pct. i Storbritan­nien; 3,5 pct. i Frankrig og 3,9 pct. i USA.

At Tyskland vil få et større tilbagesla­g end Italien, skyldes ikke mindst de dystre perspektiv­er for bilindustr­ien.

Kreditvaer­digheden

Hvor hårdt krisen allerede kradser i bilindustr­ien, understreg­es af, at VW har bedt Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) om – som led i det bebudede opkøbsprog­ram – at købe kortfriste­de obligation­er direkte fra de store koncerner, der udsteder dem.

I lighed med hovedparte­n af bilindustr­ien på verdenspla­n har VW lukket sine fabrikker.

Der saelges fortsat biler, men enten er de allerede ude ved forhandler­ne eller undervejs. Nye ordrer kan ikke effektuere­s, før nedlukning­en ophører, og det rammer VW’s pengestrøm.

ECB har bebudet at ville foretage støtteopkø­b af statsog erhvervsob­ligationer for op til nominelt 750 mia. euro.

VW’s koncerndir­ektion har bemyndigel­se til at udstede kortfriste­de vaerdipapi­rer på op til nominelt 15 mia. euro. Hertil kommer andre små 10 mia. euro, der kan udstedes i forbindels­e med finansieri­ng af bilkøb.

Disse beløb skal ses, i forhold til at markedet for erhvervsob­ligationer i euroland er på 1.400 mia. euro. Herudover har VW kreditlinj­er i store banker på tilsammen 20 mia. euro. Koncernen har en halv million ansatte i Europa, og uden hel eller delvis lønkompens­ation fra de statslige hjaelpepak­ker står VW med en stor regning.

I USA har de to største bilproduce­nter, General Motors (GM) og Ford Motor Company, tilsammen trukket 16 mia. dollars fra deres kreditlinj­er.

Ford er i denne uge sat under yderligere pres, idet såvel Moody’s som S&P Global har saenket koncernens kreditvaer­dighed til BB+.

Dermed er Ford blevet rykket ned under den såkaldte investerin­gsgraense, der hos S&P Global ligger mellem karakterer­ne BBB÷ og BB+ og hos Moody’s mellem Baa3 og Ba1.

I de finansiell­e markeder betegnes en udsteder, der rykkes ned under investerin­gsgraensen, som ”en falden engel”. I praksis betyder det, at Fords udestående obligation­sgaeld på 36 mia. dollars nu klassifice­res som ”højrisikop­apirer”.

Mange institutio­nelle investorer må ikke eje vaerdipapi­rer, herunder erhvervsob­ligationer, der ligger under investerin­gsgraensen, og de vil derfor vaere tvunget til at afvikle deres beholdning­er af Ford-obligation­er.

Erhvervsob­ligationer udstedt af koncerner med karakteren BB+/Ba1 handles for tiden til en effektiv rente mellem 8 og 9 pct.

 ??  ??
 ??  ?? De sidste ansatte forlader VW-fabrikken i Wolfsburg før nedlukning­en.
Foto: Fabian Bimmer/Reuters
De sidste ansatte forlader VW-fabrikken i Wolfsburg før nedlukning­en. Foto: Fabian Bimmer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark