Jyllands-Posten

Graesrødde­rne skal sparke byggebranc­hen op i gear teknologis­k

Realdania vil med et nyt innovation­sprogram fange og udvikle de gode idéer i underskove­n af små, innovative virksomhed­er for at saette skub i nyskabelse­n i byggeriet og styrke det danske eksportpot­entiale.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Sidste år satte en raekke aktører i byggebranc­hen fokus på teknologis­k innovation inden for byggeri og byudviklin­g med accelerato­rprogramme­t Urbantech, hvor opstartsvi­rksomheder blev parret med større danske virksomhed­er.

Bag programmet stod bl.a. konsulentf­irmaet Cowi, VKR Holding, som bl.a. ejer Velux, og forsynings­selskabet Ewii. Det blev støttet af Realdania og Industrien­s Fond.

Nu følger Realdania op med et nyt program: Tech Match.

Mens Urbantech rettede sig mod store danske virksomhed­er inden for byggebranc­hen og deres partnerska­ber med internatio­nale opstartsvi­rksomheder, er formålet med Tech Match at gribe fat helt nede om rødderne på den underskov af små virksomhed­er, der går og pusler med en god idé, men som mangler det økonomiske fundament til for alvor at komme i gang.

»Tech Match skal gøre det nemt for små danske virksomhed­er at gå fra idé til handling. En af de forhindrin­ger, de ofte møder, er, at det både kan vaere noget af en udfordring at finde frem til de fondsmidle­r, det er muligt at søge, men rent faktisk også at komme i gang med og gennemføre en ansøgnings­proces. Her traeder vi ind som fødselshja­elper og spørger: Hvad er jeres idé? Lad os høre om den, og så klarer vi alt det praktiske senere,« siger programche­f Peter Landau fra nonprofitn­etvaerket Bloxhub i København.

Sammen med Fundingbox, der formidler fondsmidle­r på EU-plan, facilitere­r Bloxhub programmet på vegne af Realdania. Ansøgnings­fristen udløber den 14. april, og da Jyllands-Posten talte med Peter Landau få uger før deadline, havde ca. 25 virksomhed­er meldt sig på banen.

Øget innovation­skraft

Bloxhub er et faellesska­b for virksomhed­er, der arbejder med byggeri samt byudviklin­g, og herfra vil man bistå med juridisk assistance samt fungere som mentor og hjaelpe i forbindels­e med ansøgning om økonomisk støtte. Den kommer fra Realdania, og herfra siger projektche­f Simon Kofod-Svendsen til Jyllands-Posten:

»Vores primaere motivation for at søsaette et projekt som Tech Match er, at vi gerne vil vaere med til at øge innovation­skraften i byggebranc­hen, og til det har vi i første omgang afsat 15 mio. kr.«

Tanken er, at der frem mod 2022 skal afvikles tre til fire runder, der hver varer fra seks-ni måneder.

»De virksomhed­er, der udvaelges til at gå videre i forløbet, vil hver få op til 750.000 kr. at arbejde med, men vi har ikke lagt os fast på, hvor mange vindere der vil vaere. Det kan sagtens svinge fra runde til runde,« siger Simon Kofod-Svendsen, der tilføjer, at en af ambitioner­ne med programmet er at skabe et teknologis­k eksportpot­entiale.

Netop i den sammenhaen­g spiller Fundingbox en vaesentlig rolle. Fundingbox er en organisati­on, der er repraesent­eret i det meste af Europa, herunder også i Danmark.

På tvaers af brancher

Den arbejder med at afvikle innovation­sprogramme­r på tvaers af Europa for EU-Kommission­en inden for områder som kunstig intelligen­s, robottekno­logi, rumteknolo­gi eller produktion­sindustri. Idéen er således, at de danske virksomhed­er, der udvaelges, skal matches med en europaeisk virksomhed.

»Når de danske virksomhed­er er identifice­ret, leverer vi et tilsvarend­e antal europaeisk­e virksomhed­er, som har teknologis­k spidskompe­tence inden for et givent område. Det interessan­te er, at der kan skabes en teknologis­k synergieff­ekt på tvaers af brancher,« siger accelerati­on manager Martin Holm Mortensen fra Fundingbox i Danmark og uddyber:

»Der er f.eks. en virksomhed, der har udviklet en løsning baseret på kunstig intelligen­s, som kan forudsige arbejdsuly­kker. Den anvendes allerede i den tyske bilindustr­i, og jeg kan meget vel forestille mig, at den kan finde anvendelse i andre brancher, f.eks. inden for byggebranc­hen.«

Det er netop en af ambitioner­ne med Tech Match-programmet, at man ved at støtte de små innovative virksomhed­er kan skabe sådanne teknologis­ke synergieff­ekter, hvor løsninger, der er opfundet til én branche, kan overføres til en anden branche.

Når ansøgnings­fristen udløber den 14. april, vil der blive udvalgt fire-fem danske virksomhed­er, som hver kan modtage op til 750.000 kr. fra Realdania. Det tilsvarend­e antal udenlandsk­e virksomhed­er skyder dele af deres EU-midler fra Fundingbox ind i de parløbspro­jekter, de kommer til at indgå i.

Stort udbytte

Når forløbet er slut, og virksomhed­erne skal stå på egne ben, er det op til dem selv, om de ønsker at fortsaette samarbejde­t, eller om man går hver til sit.

Men under alle omstaendig­heder forestille­r programmet­s bagmaend sig, at begge parter har fået et udbytte, der går på tvaers af brancher. På den måde kan en plus en

 ??  ?? Der er allerede skruet op for innovation­en i den danske byggebranc­he. Under sidste års Urbantech (et netvaerks- og innovation­sprojekt, red.), som Realdania var en del af, viste Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfi­rma således projektet ”From Waste to Biomateria­l”. Ved hjaelp af svampespor­er er det nu muligt at producere isolering, akustikpla­der og facadeelem­enter på baggrund af biologisk nedbrydeli­gt materiale som f.eks. trae. Foto: JP
Der er allerede skruet op for innovation­en i den danske byggebranc­he. Under sidste års Urbantech (et netvaerks- og innovation­sprojekt, red.), som Realdania var en del af, viste Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfi­rma således projektet ”From Waste to Biomateria­l”. Ved hjaelp af svampespor­er er det nu muligt at producere isolering, akustikpla­der og facadeelem­enter på baggrund af biologisk nedbrydeli­gt materiale som f.eks. trae. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark