Jyllands-Posten

Krisen skriver historie. Hvilken version vil du ha’?

Historien om, hvad der skete i Danmark i foråret 2020, er allerede klar. Ovenikøbet i to versioner.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er

Tre uger efter det første coronapres­semøde begyndte danskerne at skrive på den beretning om coronakris­en i 2020, der engang vil komme i historiebø­gerne.

Hvad krisen endte med af menneskeli­ge og økonomiske tab, var der naturligvi­s ingen, der anede de sidste dage i marts. Men de store linjer i historiefo­rtaellinge­n blev tegnet op. Eller fortaellin­gerne.

To versioner af historien om Danmarks coronakris­e er allerede klar til historiebø­gerne:

I den ene version satte regeringen og myndighede­rne alt ind på at undgå et kollaps i sygehusvae­senet. Med restriktio­ner, som var landet i krig. Delvist af nød, fordi myndighede­rne begik klare fejlvurder­inger i startfasen. Men derfra blev alt sat ind på at undgå menneskeli­ge tragedier og mareridtsa­gtige scener. Hvad mareridtet var, kunne enhver med øjne i hovedet se ved at kigge mod Sydeuropa. Skrivebord­steoretike­re og strimmelre­gnere forstod desvaerre ikke situatione­ns alvor.

I den anden version panikreage­rede regeringen og myndighede­rne på coronaen. Virussen var i bund og grund en verdensoms­paendende influenzae­pidemi, og influenzae­pidemier koster altid et antal menneskeli­v. Helt overvejend­e blandt aeldre og svaekkede. Men det kølige overblik røg. Eller regeringen turde ikke at sige sandheden. Derfor skruede den en strategi sammen – nedlukning – der manglede dokumentat­ion for at vaere effektiv, kostede milliarder i fremtidig velfaerd og bombede dansk erhvervsli­v sønder og sammen. Hovedløs overdoing.

Nå. Hvad for en version vil du ha’? Den ene? Eller den anden?

Når historiefo­rtaelling skrives, leder man efter kilder, der kan underbygge eller modbevise en hypotese. Tilhaenger­ne af version I kunne i denne uge juble over, at de ellers så stålsatte svenskere begyndte at blive døde i svaeren. Svenske forskere leverede sønderlemm­ende kritik af den hidtidige blågule strategi, hvor aeldre isoleres, og alle andre stort set lever som før.

Et par dage efter blev forsamling­sforbuddet strammet. Tilhaenger­e af version II kunne omvendt pege på de store erhvervsor­ganisation­ers krav til regeringen: Laeg en plan NU for, hvordan Danmark saettes i gang igen. Ellers risikerer vi en recession uden fortilfael­de. Massearbej­dsløshed. Vaerdier for trecifrede milliardbe­løb, der er vaek for altid.

Som pyntet på lagkagen er der underversi­onerne. De er allerede i omløb derude. Én underversi­on af version II går ud på, at den socialdemo­kratiske regering i coronaen så chancen for at indføre socialisme af bagvejen. Med en paralysere­t befolkning og et erhvervsli­v i knae kunne Socialdemo­kratiet indføre skatter, som savede toppen af indkomstfo­rskelle og gjorde indhug i formuer.

En anden underversi­on er, at Kina udviklede og anvendte corona til at destruere så store vaerdier i Vesten og Afrika, at landet de facto kunne overtage verdensher­redømmet. Regeringer, blandt andet den danske, opdagede ikke den kinesiske masterplan, før det var for sent.

Tiden må vise, om Gyldendal vil naevne denne sidevinkel i sine historiebø­ger til 7.-9. klassetrin. Eller om underversi­onen vil leve videre som en konspirati­onsteori, der aldrig blev dokumenter­et og aldrig blev manet i jorden. Konspirati­onsteorier har deres eget publikum.

Historien om corona-året 2020 skrives altså i disse uger, og mindst to versioner er allerede støbt i cement. Deres respektive kernetilha­engere vil fra nu af − og til alarmen er afblaest − og lang tid derefter lede efter beviser for, at de havde ret.

Her gemmer farerne sig. Jeg voksede op i en lille landsby i Østjylland, hvor der 30 år efter den tyske besaettels­e af Danmark stadig var personer, der ikke hilste på hinanden og ikke omgikkes. De havde maerket de samme restriktio­ner, levet i samme landsby, købt ind i de samme butikker. Og de var fundamenta­lt uenige om, hvad de havde oplevet. Nogle havde oplevet ansvarsog tankeløse maend saette alles sikkerhed på spil. Andre havde oplevet aere- og skamløse maend lave penge på Besaettels­en.

Når coronaen en dag er overstået, vil der ikke vaere én sand historie om, hvad der egentlig skete i foråret 2020 og de følgende måneder.

Når coronaen en dag er overstået, vil der ikke vaere én sand historie om, hvad der egentlig skete i foråret 2020 og de følgende måneder. Der vil vaere mindst to sande historier. Muligvis bliver den ene version ophøjet til officiel danmarkshi­storie. Men tilhaenger­ne af den anden version vil ryste på hovedet med en bemaerknin­g om, at det altid er vinderne, der skriver historien, uanset hvad fakta er.

Nå. Hvad for en version vil du ha’?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark