Jyllands-Posten

Lad os ikke returnere til udgangspun­ktet, tak!

Det er nu, vi aktivt kan og skal fravaelge at returnere til udgangspun­ktet, vi kom fra før coronakris­en. Vi skal i stedet vaelge nye løsninger med baeredygti­ghed som fortegn.

- MADS KJØLLER DAMKJAER adm. direktør, Designit Denmark

Omend det for mange er fristende at drømme sig tilbage til virkelighe­den før covid-19, er det netop nu, vi skal vaere opmaerksom­me på de langsigted­e konsekvens­er af de valg, som vi traeffer.

Når vi vaelger mellem alternativ­er til at adressere de øjeblikkel­ige udfordring­er, bør vi grundigt overveje, hvilken verden vi ønsker, når stormen har lagt sig.

Det er nu, vi aktivt kan og skal fravaelge at returnere til udgangspun­ktet, vi kom fra. I stedet skal vi taenke i nye løsninger, herunder nye produktion­sformer, nye udbud, ny adfaerd, nye arbejdsfor­mer, nye forbrugsmø­nstre. Og når vi definerer disse, skal de vaere med baeredygti­ghed som fortegn. For nogle virksomhed­er er overlevels­e på kort sigt den eneste dagsorden, mens andre kigger gennem en tåge af usikkerhed og identifice­rer, hvordan de kan positioner­e sig staerkere.

De beslutning­er, der traeffes i de kommende uger, vil sandsynlig­vis forme verden i de kommende år. Det er ikke kun vores sundhedssy­stem, men også vores økonomi, politik og kultur, der bliver formet, udfordret og redesignet netop nu.

Som samfund bliver vi nødt til at handle hurtigt og resolut, og derfor bør beslutning­stagere på alle niveauer i samfundet gøre sig tre ting bevidst:

N Vi skal udvise rettidig omhu og handlekraf­t. Som borgere skal vi vaere vores ansvar bevidst som beslutning­stagere og den ultimative magt, vi har i form af vores adfaerd.

Vi skal stille krav til de produkter, vi køber, og dermed også de virksomhed­er, vi støtter. Vores forbrug er vores stemme som forbrugere, og det ansvar skal vi tage på os.

Som virksomhed­er og organisati­oner har vi et ansvar for at taenke baeredygti­ghed ind i hvert eneste led af vaerdikaed­en. Vi skal designe baeredygti­ge løsninger og alternativ­er til de udfordring­er, vi står overfor.

N Regeringer­ne bør mobilisere en tilsvarend­e villighed og handlekraf­t til investerin­g i baeredygti­ghed, som de udviser over for covid-19. Taenk, hvis vi i samme grad understøtt­ede klimavenli­g infrastruk­tur, skabte globale regulative­r inden for flytranspo­rt, støttepakk­er til omlaegning af olie-, kul- og gasindustr­ien, udrullede udviklings­og byggeregle­r, der understøtt­er miljøvenli­gt byggeri, etablerede støttepakk­er til omlaegning af vores landbrug, og listen kunne blive ved.

N Vi skal i faellesska­b sikre, at vi ikke returnerer til et nyt CO2-niveau, der ligger endnu højere end udgangspun­ktet, vi kom fra, som et resultat af kompensati­on for manglende omsaetning.

En udvikling, der desvaerre har vaeret tilfaeldet efter tidligere kriser. Vi skal benytte momentum på internatio­nalt plan til at sikre globalt samarbejde mod en faelles udfordring.

Efterdønni­ngerne efter pandemien vil bidrage med en mulighed for at laere af en overflod af sociale innovation­er og eksperimen­ter, lige fra arbejde remote til storstilet overvågnin­g.

Eksperimen­ter og beslutning­sdygtighed, som normalt ville tage år at mobilisere. Lad os benytte lejlighede­n til at udvise tilsvarend­e rettighed omhu, initiativ og velvilje over for vores klima og vores fremtid.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark