Jyllands-Posten

Bryggerier­ne hjalp C25 til paent plus

-

Mens de europaeisk­e aktiemarke­der zigzaggede omkring nullet mandag, gik det danske aktiemarke­d til vejrs løftet af blandt andet bryggerier­ne.

C25-indekset sluttede 2,7 pct. højere i 1.104,65 løftet af blandt andet Royal Unibrew og Carlsberg, der steg henholdsvi­s 7 pct. og 4,8 pct. til 463,90 kr. og 753 kr.

Fremgangen i Carlsberg havde ifølge afdelingsd­irektør i Sydbank Ole Kjaer Jensen rod i en løftet anbefaling fra Handelsban­ken til "køb" fra "saelg". Om Unibrew var der umiddelbar­t ikke noget nyt.

»Stemningen skifter hele tiden. Overordnet er der stadig fokus på virusudbru­ddet og olieprisen, men der er også en tro på, at regeringer og centralban­ker vil gøre alt for at afbøde følgevirkn­inger af coronaudbr­uddet og medvirke til at stabiliser­e tingene,« siger Ole Kjaer Jensen.

Han mener desuden, at markedet fandt lidt støtte i en kinesisk rentenedsa­ettelse på 20 basispoint til 2,2 pct. mandag morgen.

Med i toppen af det danske marked var tillige Ambu og Novo Nordisk, der steg 4,6 pct. og 5,8 pct. til 166,55 kr. og 404,85 kr.

Heller ikke her var der saerligt nyt fremme, ud over at begge selskaber hører til blandt de mindre belastede af coronakris­en.

En undtagelse var dog Lundbeck, der faldt 1,1 pct. til 192,90 kr., efter at selskabet fredag aften nedjustere­de forventnin­gerne til 2020 på grund af en stor nedskrivni­ng på en laegemidde­lkandidat, der fejlede i et studie mod Parkinsons sygdom.

Lundbeck venter nu et driftsover­skud på 1,4-1,9 mia. kr. i 2020 mod før 2,2-2,7 mia. kr. Desuden fejlede et andet studie med en laegemidde­lkandidat mod Tourette-syndrom.

Der var også pres på Nordea, efter at Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, fredag anbefalede bankerne i eurozonen at droppe udbyttebet­aling og aktietilba­gekøb i 2020. Samme opfordring lød mandag fra Finanstils­ynets direktør Jesper Berg i en mail til Ritzau Finans.

Nordea faldt 3,2 pct. til 36,50 kr. Banken havde stillet aktionaere­rne et udbytte på 0,40 euro per aktie i udsigt, hvilket skulle vaere vedtaget på generalfor­samlingen, der er skudt til 14. maj.

Jyske Bank, der vil tage stilling til sit tilbagekøb­sprogram i denne uge, faldt 0,8 pct. til 164,35 kr.

Ringkjøbin­g Landbobank, der mandag morgen fortalte, at aktietilba­gekøbsprog­rammet saettes i bero, steg dog 2,6 pct. til 375,50 kr.

Danske Bank, der blev løftet til "køb" fra "hold" af Handelsban­ken, faldt 0,9 pct. til 73,40 kr.

SAS, der har vaeret under et voldsomt pres på aktiemarke­det, fik endnu en ting at taenke på. Flyselskab­ets finansdire­ktør, Thorbjørn Wist, har nemlig opsagt sin stilling med virkning fra september til fordel for et andet job, og SAS skal derfor på jagt efter en ny kassemeste­r.

SAS-aktien steg dog 1 pct. til 5,92 kr., men er faldet over 45 pct. siden nytår.

En anden aktie, der har vaeret under et voldsomt pres, er borerigsel­skabet Maersk Drilling.

Olieprisen er stort set kollapset og faldt over 15 pct. mandag til 21,84 dollar målt på Brent-olien. Det skyldes blandt andet, at Organisati­onen af Olieekspor­terende Lande og Rusland ikke har kunnet blive enige om produktion­snedskaeri­nger. Drillingak­tien mistede 1,6 pct. til 124 kr. mandag og er siden årsskiftet faldet 71,8 pct.

Blandt mandagens faldende aktier var også A.P. Møller-Maersks Aaktie, der lukkede 1,7 pct. lavere i 5420 kr. B-aktien steg derimod 0,3 pct. til 5818 kr., og Maersk var dermed et glimrende symbol på den vaegelsind­et, som har praeget i den senere tid.Nykredit haevede mandag anbefaling­en af Maersk til "køb" fra "hold", men skar en ordentlig luns af kursmålet til 7500 kr. fra 10.000 kr.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark