Jyllands-Posten

»I Schweiz, Danmark og Norge vil samfundene relativt snart åbne sig«

Lone Fønss Schrøder følger konsekvens­erne af coronakris­en taet fra sin direktørst­illing og fra sine bestyrelse­sposter i Ikea og Volvo.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Fra sit hjem i Schweiz har Lone Fønss Schrøder udsigt til bjerge. Hendes udsyn som direktør og bestyrelse­smedlem raekker meget laengere.

Lone Fønss Schrøder er naestforma­nd i bestyrelse­n for kinesisk-ejede Volvo Cars og sidder i bestyrelse­n for svenske Ikea og for norske Kvaerner og Akastor samt for Canada Steamship Lines.

Dertil kommer, at hun er medstifter af fintechsel­skabet Cashworks og topchef i schweizisk-danske Concordium. Det arbejder med udvikling af en blockchain­protokol, der i forhold til bitcoin og ethereum er mere skalerbar, hurtig, sikker og forberedt på finansiell­e myndighede­rs krav.

I timen inden vi taler sammen, har Lone Fønss Schrøder deltaget i et videomøde for bestyrelse­n i Ikea. Hun har fået en orienterin­g om det seneste i forhold til ikke mindst coronakris­en, der begyndte i Kina.

»Der har i flere uger vaeret hyppige møder i samtlige bestyrelse­r inklusive Ikea og Volvo, der på grund af markant tilstedeva­erelse i Kina begge maerkede omvaeltnin­ger allerede i februar,« siger Lone Fønss Schrøder, der fylder 60 år torsdag.

Hun taler under vores samtale med en rolig stemmeføri­ng, og det skinner hurtigt igennem, at ikke engang coronakris­en har kunnet ryste den erfarne erhvervskv­inde.

Hun arbejdede i mere end 20 år i A.P. Møller - Maersk, hvor hun havde flere ledelsespo­ster, og hun blev på et tidspunkt betegnet som Danmarks bestyrelse­sdronning på grund af sine bestyrelse­sposter i ikke mindst udenlandsk­e selskaber.

»Jeg kan godt leve med usikkerhed og er traenet i at håndtere kriser,« som hun udtrykker det.

Kan ende i global recession

Hun konstatere­r, at Volvo og Ikea nok skal vise sig med fornyet styrke, når coronakris­en engang ebber ud.

»Volvo og Ikea har den fordel, at de var velpolstre­de før krisen med god indtjening og stor kontantbeh­oldning. Alligevel er der ingen tvivl om, at også deres økonomiske resultater vil blive praeget af krisen, som vil gå hårdt ud over mange andre virksomhed­er. Og det kan ende i en global recession, men nu må vi se,« siger hun.

Selvom Concordium er en anderledes ny forretning end Volvo og Ikea, ser Lone Fønss Schrøder lighedspun­kter: Concordium er optaget af at skabe en ny digital forretning­splatform, Volvo har fokus på elektrific­ering af biler, mens Ikea hele tiden udvikler sit onlinesalg. Hvilket giver al mulig mening under coronakris­en, hvor fysiske butikker i stor udtraeknin­g er blevet lukket med henvisning til smittefare.

Lone Fønss Schrøder ser tegn på, at Kina er gået ind i en ny fase, hvor »befolkning­en er begyndt at tage deres masker af for at tage naeste skridt mod en mere almindelig tilvaerels­e«.

»I Schweiz, Danmark og Norge, der har fulgt nogenlunde samme spor under coronakris­en, vil samfundene også relativt snart åbne sig igen. Jeg vil tro, at man i disse lande er tilbage på arbejdspla­dserne igen snart, og at meget ser mere normalt ud om en måneds tid. I andre lande vil der til gengaeld kunne gå laengere tid.«

Hun har siden 2005 boet i udlandet. Hun bor i Schweiz med sin svenske mand og er mor for i alt fem voksne børn.

Moderne og velorganis­eret

Hun er i Danmark, når hun besøger sin familie, holder møder og foredrag. Men hun har ingen planer om at flytte hjem. Dertil har hun det alt for godt i Schweiz.

»Schweiz har en større befolkning end Danmark, landet er moderne og velorganis­eret, og samfundet er indrettet meget decentralt, så man er taet på for eksempel posthus og politistat­ion, og der er et velfungere­nde erhvervsli­v og et ordentligt hospitalsv­aesen,« siger hun.

Lone Fønss Schrøder havde ikke inviteret til en stor fødselsdag­sfest, men ville blot fejre dagen sammen med mand og børn:

»Nu bliver det i stedet til en hyggelig middag med min mand, der er glimrende selskab, og med ild i pejsen, mens jeg online holder kontakt med mine børn,« siger Lone Fønss Schrøder.

 ??  ?? Lone Fønss Schrøder holder møder og foredrag i Danmark, men foretraekk­er at bo i Schweiz. Foto: Tobias Nicolai
Lone Fønss Schrøder holder møder og foredrag i Danmark, men foretraekk­er at bo i Schweiz. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark