Jyllands-Posten

Eksperter: Pas på med at lukke Danmark op for tidligt og for meget

Selv om kurverne ser gode ud, kan det vaere for tidligt at begynde genåbninge­n af Danmark – og i hvert fald for tidligt at sige noget om det, siger eksperter. Danmark går en anden retning end resten af Norden.

- MADS BONDE BROBERG JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent mads.bonde@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Pas nu på. Traed varsomt. Det kan vaere risikabelt.

Sådan lyder det fra eksperter, efter statsminis­ter Mette Frederikse­n har bebudet, at Danmark kan gå i gang med en trinvis genåbning, hvis corona-statistikk­erne fortsaette­r med at udvikle sig som nu. Der er indledt drøftelser med Folketinge­ts partier om, hvordan det konkret skal ske. Det er en retning, som adskiller sig fra situatione­n i Norge, Sverige og Finland, hvor man i øjeblikket enten holder fast eller strammer op.

En af ekspertern­es bekymringe­r er, at Danmark lukkes for tidligt op.

»Det er meget tidligt at lukke op igen. Det er lidt som at love lørdagssli­k til børnene om onsdagen, og jeg er bange for, at når folk når påskeferie­n, så løsner de op og tager forskud på glaederne. Hvis vi begynder at tale om at lukke op allerede nu, risikerer vi et tilbagesla­g,« siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Københavns Universite­t

»Kurven ser lovende ud, men det er jo kun prognoser, som også er afhaengige af, at folk følger spilleregl­erne. Vi er kun lige i begyndelse­n af forløbet. Jeg ville gerne have haft, at man havde ventet mindst to uger mere med at melde noget ud. Vi så, hvad der skete, da Mette Frederikse­n opfordrede danskerne til ikke at hamstre. Lige bagefter begyndte danskere at hamstre i supermarke­derne,« siger han.

Coronasmit­ten kan blusse op igen

Allan Randrup Thomsen tilføjer, at epidemien slet ikke er blevet kvalt endnu, med henvisning til at smittetryk­ket kun er kommet ned på 1,4. Dvs. at en smittet selv smitter 1,4 personer.

»Vi skal i princippet ned under 1, før epidemien holder op. Vi skal virkelig passe på. Smittespre­dningen kan blusse op igen, også ved en kontroller­et genåbning. Risikoen er, at vi kommer for taet på den kapacitet, som hospitaler­ne har,« siger professore­n.

Han er enig i, at åbningen af landet skal ske gradvist. Men statsminis­teren skulle have ventet med at bebude det til efter påske.

Også lektor i virologi Troels Høyer Scheel, Københavns Universite­t, mener, at en gradvis genåbning begynder at vaere en mulighed. Men det skal ske med stor forsigtigh­ed.

»Hvis vi farer for hurtigt frem, er der risiko for, at vi skal begynde helt forfra igen,« siger Høyer Scheel, som kalder det sandsynlig­t, at der vil komme en anden bølge af coronasmit­te allerede til efteråret:

»Her kan det komme på tale at lukke Danmark delvist ned igen,« siger han.

De laegefagli­ge eksperter bakkes op af Francesco Sannino, professor på Syddansk Universite­t og Federico II-universite­tet i Napoli.

»Jeg ville have ventet to-tre uger mere, til man var sikker på, at tallene havde stabiliser­et sig. Jeg taenker, at det er bedre at vaere på den sikre side end fortryde bagefter. Men jeg ved godt, at en regering også skal taenke på økonomien,« siger Francesco Sannino, der er ekspert i teoretisk fysik, herunder matematisk­e modeller.

Han har sammen med to andre eksperter, Michele Della Morte og Domenico Orlando, der bl.a. er tilknyttet SDU og Albert Einsteince­nteret i Bern, fulgt de danske smittetal i en måned. I en prognose, som bl.a. bygger på historik fra Sydkorea, Kina og Italien, forudser de, at antallet af nye, daglige smittede sandsynlig­vis topper i naeste uge. Det kan også vaere i slutningen af denne uge eller i ugen efter påske. I hvert fald omkring tidspunkte­t for Mette Frederikse­ns begyndende åbning af samfundet.

Nabolande går i modsat retning

Men trods det mener Francesco Sannino, at det er for tidligt:

»Selv om kurven flader ud, så er epidemien ikke ovre. Sygdommen er der stadig, og der er en risiko for, at den vokser for meget. Ud fra et forsigtigh­edsprincip burde man vente med at lempe på restriktio­nerne, indtil man var sikker på, at man var inde på en nedadgåend­e kurve. To uger mere i karantaene ville ikke vaere et stort offer, synes jeg.«

Mens regeringen i Danmark er begyndt at se på en genåbning, er Finland og Sverige i de seneste dage gået i den modsatte retning. I Finland blev lukningen af skolerne mandag forlaenget indtil den 13. maj, og i Sverige har man indført flere restriktio­ner, f.eks. forbud på forsamling­er over 50 personer. Tirsdag forbød regeringen besøg hos aeldre personer.

I ingen af de to lande er der p.t. tegn på oplukning. Eksempelvi­s har Mika Salminen fra det finske sundhedsin­stitut ifølge finsk tv Yle gjort det klart, at det er for tidligt at slaekke på kravene.

»Kampen skal fortsaette, og om et par uger er vi klogere,« mener han.

Norge har udført langt flere test end Danmark, men er langt hen ad vejen på linje med Danmark, når det gaelder restriktio­ner. Det meste gaelder foreløbigt indtil påske. De norske sundhedsmy­ndigheder oplyser, at de er i gang med at vurdere tallene og vil komme med en anbefaling til regeringen, som vil traeffe en beslutning i naeste uge.

Jyllands-Posten har spurgt Norges sundhedsmi­nister, Bent Høie, om åbningstan­kerne.

»Det er for tidligt at sige noget om dette på nuvaerende tidspunkt,« lyder det i et svar fra det norske sundhedsmi­nisterium.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke eller Sundhedsst­yrelsen. Regeringen henviser til, at der senere på ugen fremlaegge­s et bud på, hvordan samfundet gradvist kan genåbnes, hvis de positive tal fastholdes.

Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, skriver i en mail til Jyllands-Posten, at det er »op til de nationale myndighede­r at traeffe beslutning« om både en ophaevelse af restriktio­nerne, og hvilke af dem der bør løftes først.

Smittespre­dningen kan blusse op igen, også ved en kontroller­et genåbning. ALLAN RANDRUP THOMSEN, PROFESSOR I VIROLOGI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark