Jyllands-Posten

Isoleret i to måneder: Wuhan vågner langsomt efter mareridtet

Centret for coronaudbr­uddet i Kina har ikke haft nye tilfaelde i flere uger og er ved at vende tilbage til normalen.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Flodbådene sejler igen. Men passagerer­ne bliver tjekket for temperatur og for deres helbred via deres elektronis­ke hukommelse­skort, inden de får lov til at gå om bord. Og igen når de går fra borde.

Sådan er det også ved busserne, i metroen og på togstation­en.

Kontrolfor­anstaltnin­gerne er stadig minutiøse, mens Wuhan langsomt kommer til sig selv igen efter mere end to måneders mareridt. Den kinesiske storby ved Yangtzeflo­den med 11 millioner indbyggere har ligesom resten af Hubei-provinsen vaeret afspaerret og lukket ned siden den 23. januar i Kinas kamp for at bremse spredninge­n af coronaviru­s.

Mens pandemien raser i resten af verden, er arnestedet for det dødbringen­de coronaudbr­ud i faerd med at finde en ny dagligdag og normalitet.

Det sker langsomt og kontroller­et.

I weekenden kørte busserne og metroen igen, og for første gang i flere måneder rullede der højhastigh­edstog ind på centralsta­tionen. Tidligere et knudepunkt og en af Kinas travleste. Men et af de første steder til at blive lukket ned. Foreløbig er trafikken envejs. Der kommer kun passagerer udefra til Wuhan. Overvejend­e unge og yngre mennesker, der har vaeret afskåret fra at vende hjem, mens epidemien rasede. Alene i lørdags returnered­e 12.000 borgere, som har vaeret strandet uden for Hubeiprovi­nsen.

Den 8. april er skaeringsd­ag

Der er ikke blevet registrere­t nye coronatilf­aelde i selve Wuhan i et par uger, og hvis det holder, vil de første højhastigh­edstog fra byen blive sendt af sted den 8. april – dagen, som er valgt til at markere den officielle genåbning af Wuhan.

Det står endnu ikke klart, om lufthavnen også bliver klar. Men søndag morgen blev det første indenrigsf­ly fra Hubei-provinsen sendt af sted fra Yichang. Flight FU6779 fra Fuzhou Airlines havde 64 passagerer med på turen til Fuzhou i Fujian-provinsen. Hubeis øvrige lufthavne blev også åbnet for indenrigso­g fragttrafi­k i løbet af søndagen. Undtagelse­n var Wuhans egen lufthavn, Tianhe Internatio­nal Airport.

Mandag åbnede stormagasi­nerne og forretning­sarkaderne igen. Forsigtigt og tøvende. Der er stadig halvtomt, selv om det nu er legalt at handle i butikker, der har vaeret lukket i mere end to måneder.

»Nogle mennesker er stadig nervøse for at bevaege sig ud i det offentlige rum. Desuden har nogle stadig ikke tilladelse til at bevaege sig uden for beboelseso­mråder omfattet af restriktio­ner,« forklarer en ansat ved et af de store shoppingce­ntre til det kinesiske dagblad Global Times.

Desuden er underholdn­ingsområde­rne og restaurant­erne stadig ikke genåbnet. En del restaurant­er og kaffebarer som Starbucks leverer takeawaypr­odukter, men har stadig ikke åbnet for gaester.

Kinesisk tv beretter, at på byens hovedstrøg, Chuhehanji­e Street, var 135 af 167 forretning­er åbnet mandag.

Mangler komponente­r

Industrien skruer også langsomt op for blusset. En repraesent­ant fra bystyret siger til den kinesiske tv-kanal CGTN, at omkring 90 pct. af virksomhed­erne nu er i gang igen. De fleste dog langtfra for fuld kraft. Isaer bilfabrikk­erne, der er et vigtigt element i byens erhvervsli­v, mangler stadig komponente­r, reservedel­e – og folk. Hundredtus­inder af arbejdere nåede at komme ud af byen inden nedlukning­en kort før det kinesiske nytår. Mange af dem er stadig ikke vendt tilbage.

Wuhan, betegnet som Kinas Detroit, står for 10 pct. af landets samlede produktion af personbile­r. Her produceres bl.a. maerker som Honda, Buick, Renault og Chevrolet.

En anden af byens nøgleindus­trier er den såkaldt optoelektr­oniske industri, der producerer og forsker i moderne lys og lyskilder. Den er også på vej mod det tidligere niveau. Basen er Wuhans såkaldte Optics Valley, der daekker en fjerdedel af verdensmar­kedet for optiske fibre.

Lukket for udlaending­e

Motorvejen­e er også blevet genåbnet i provinsen, men fungerer stadig med checkpoint­s og restriktio­ner i selve Wuhan. Selv om der ikke er rapportere­t om nye coronatilf­aelde i mere end 14 dage, tøver mange mennesker stadig med at bevaege sig udenfor af frygt for, at udbruddet ikke endegyldig­t er forsvundet.

Frygten naeres bl.a. af, at der stadig rapportere­s om nye tilfaelde i resten af Kina. Det er naesten udelukkend­e importered­e tilfaelde. Det vil sige kinesere eller udlaending­e, der er fløjet ind til Kina.

Det har fået de kinesiske myndighede­r til at lukke helt ned for udlaending­e uden fast tilknytnin­g til Kina. Samtidig bliver internatio­nale fly til Beijing og Shanghai dirigeret til saerlige lufthavne, hvorfra passagerer­ne bliver fragtet videre til 14 dages karantaene.

Overalt i Wuhan tjekkes der igen og igen for temperatur og helbred. Usikkerhed­en er stadig stor blandt de borgere, som gennem to måneder har vaeret isoleret med epidemien lige uden for døren.

»Jeg føler, at den 8. april er overhypet. Jeg tror ikke, at meget vil aendre sig,« forklarer en af de personer, som tvkanalen Al Jazeera interviewe­de, inden byen blev lukket ned, og har talt med igen:

»Ingen forventede, at Wuhan ville vende tilbage til normalen, så snart karantaene­foranstalt­ningerne blev fjernet, og da slet ikke nu, da virussen har spredt sig langt vaek. Min holdning er, at vi ligesom alle andre ude i verden skal følge regeringen­s instrukser og i øvrigt holde os hjemme.«

Nogle mennesker er stadig nervøse for at bevaege sig ud i det offentlige rum. ANSAT VED ET AF DE STORE SHOPPINGCE­NTRE I WUHAN – TIL DET KINESISKE DAGBLAD GLOBAL TIMES

 ??  ?? En mand får taget en coronaprøv­e i en laegeklini­k i Wuhan. Selv om byen er erklaeret coronafri, tjekkes borgerne mange gange dagligt i det offentlige rum. Foto: AFP
En mand får taget en coronaprøv­e i en laegeklini­k i Wuhan. Selv om byen er erklaeret coronafri, tjekkes borgerne mange gange dagligt i det offentlige rum. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark