Jyllands-Posten

Stå fast! Hold ud!

-

Det bliver mindst lige så svaert at åbne Danmark igen, som det var at lukke dronninger­iget ned. Det gør det ikke just lettere at traeffe beslutning­en. Der er stadig så mange ubekendte med inde over, at det vil vaere halsløs gerning allerede nu at forlange en praecis køreplan for, hvordan og hvornår det kan ske. Vi famler os frem. Det er der ingen grund til at forsøge at skjule.

Endnu er coronaviru­ssen langt fra afkodet: Hvornår er den nedkaempet? Muterer den undervejs? Vender den tilbage? Endnu aner vi heller ikke, hvor stor den samlede regning bliver for dens haergen – og hvordan den skal finansiere­s.

Når statsminis­ter Mette Frederikse­n nu har varslet, at samfundet gradvist og naensomt måske kan åbnes efter påske, er det derfor en slags tillidssag mellem hende og danskerne. På den ene side er hun nødt til at give befolkning­en et perspektiv: Denne helt ekstraordi­naere situation går over igen. Det bliver en slags hverdag igen. På den anden side forudsaett­er en normaliser­ing fortsat selvdiscip­lin og kollektiv hensyntage­n i det offentlige rum. Hvis vi saetter det hele over styr i påskens livsbekrae­ftende solskin, forlaenger vi bare undtagelse­ssituation­en.

Det er en klassisk stok og gulerod-metode, som Mette Frederikse­n gør brug af. Hun talte på sit pressemøde selv om en glad gulerod, og hun beskrev omvendt detaljeret de konsekvens­er, det vil have, hvis vi hver for sig og sammen begynder at slappe af for tidligt – nemlig at det vil kunne indebaere en forlaengel­se af nedlukning­en. Der er grund til at minde om, at virussen endnu ikke har toppet. Det ventes først at ske i eller lige efter påske. Antallet af smittede og døde vil fortsat vokse og nå nye højder.

Man kan diskutere, om statsminis­teren for tidligt har lindet på låget. Men hun – vi alle – er naturligvi­s presset af de horrible økonomiske omkostning­er, som krisen har, og som allerede har fået ledighedst­allet til at skyde i vejret. Og det bliver vaerre endnu. Hver dag i nedlukning er en mistet dag for det danske samfund, hvad angår vaerdiskab­else og produktion. Lige nu er samfundsøk­onomien underordne­t folkesundh­eden. Det kan vi tillade os i et stykke tid, men debatten om forholdet mellem de to størrelser er for laengst brudt ud. Statsminis­teren har ønsket at forsikre om, at hun har øje for begge, men også at udgangspun­ktet er, at virussen først skal under kontrol.

Det er faktisk op til os selv, hvordan det skal gå videre. Nu har vi levet under helt ekstraordi­naere omstaendig­heder i tre uger. Det vil vaere aldeles tosset at risikere at saette de resultater over styr, som vi har opnået, selv om alle tripper for at vende tilbage til normalitet­en. Noget tyder på, at der er nogenlunde styr på virussens udvikling. Kurverne peger forsigtigt den rigtige vej. Den stejle alarmerend­e kurve synes afbødet. Den fladere, men laengereva­rende kurve er ved at få fat. Det er hele meningen med sundhedsmy­ndighedern­es strategi for at undgå en nedsmeltni­ng af sundhedsva­esnet. Man behøver blot at følge med i de katastrofa­le tilstande i Sydeuropa for at blive overbevist ind til benet om, at det må og skal undgås hos os.

Men det har altså en – fortsat – pris hen over påsken. Der er fortsat brug for det samfundssi­nd, som måske bliver en af de genopdaged­e dyder, der ender med at karakteris­ere coronakris­en. Hellere en dag for meget end én for lidt, som Mette Frederikse­n siger. Det er virkelig svaert at vaere uenig.

Derfor: Stå fast! Hold ud!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark