Jyllands-Posten

Grøn investerin­gspakke er påkraevet efter coronakris­en

En renovering og udbygning af de store renseanlae­g til egentlige ressourcea­nlaeg, der også kan rense for miljøfremm­ede stoffer og laegemidde­lrester, vil vaere eksportund­erstøttend­e

- LEIF BENTSEN adm. direktør/CEO, Krüger, formand for Dansk Miljøtekno­logi MADS WARMING SØREN BUKH SVENNINGSE­N direktør i branchefor­eningen Dansk Miljøtekno­logi

Sundhedskr­isen som følge af covid-19 er alvorlig. Først og fremmest for danskernes helbred, men også vores økonomi er hårdt ramt. Regeringen og Folketinge­t har reageret hurtigt med store hjaelpepak­ker. Pakker med lønkompens­ation til virksomhed­er, en trepartsaf­tale, som skal sikre lønmodtage­re og større virksomhed­er, og senest en stor pakke målrettet de selvstaend­ige og saerligt hårdt ramte brancher. Det er helt nødvendige initiative­r.

Men der skal mere til. Når vi forhåbentl­ig inden laenge er på den anden side af sundhedskr­isen, vil det vaere nødvendigt med flere vaekstpakk­er. Der bliver behov for en kickstart af dansk økonomi, hvis vi skal undgå en dyb økonomisk krise, som vi så i forlaengel­se af finanskris­en.

Vi foreslår derfor, at der allerede nu tages skridt til en grøn investerin­gspakke. Der er i Folketinge­t bredt en erkendelse af, at vi i de kommende år under alle omstaendig­heder skal investere massivt i den grønne omstilling. Så hvorfor ikke fremrykke disse investerin­ger i en samlet pakke?

Der er nok at tage fat på. Klimapartn­erskaberne har afleveret deres anbefaling­er til regeringen om, hvordan de forskellig­e sektorer kan bidrage til målet om en 70 pct. reduktion i udledning af klimagasse­r. Der er kommet mange spaendende forslag, som nu skal vurderes naermere, og der vil komme flere til i processen frem mod en samlet klimahandl­ingsplan.

Givet er det dog, at der skal investerin­ger til. F.eks. investerin­ger i en klimaneutr­al vandsektor, hvor produktion af energi sammen med energiopti­mering og reduktion af lattergas og metan giver et positivt bidrag til klimaet. Det kan igangsaett­es nu.

En renovering og udbygning af vores store renseanlae­g til egentlige ressourcea­nlaeg, der også kan rense for miljøfremm­ede stoffer og laegemidde­lrester, vil også vaere eksportund­erstøttend­e for danske vandvirkso­mheder og et positivt bidrag til det globale klima og miljø.

Det er nu, at vores vandselska­ber

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer skal have mulighed for at gennemføre de klimatilpa­sningsproj­ekter, som skal forhindre oversvømme­lser, og som rigtigt mange danskere venter utålmodigt på. Øget gang i separatklo­akering vil mindske risiko for skadevolde­nde oversvømme­lser og nedsaette antallet af overløb, hvor opblandet kloakvand forurener vandmiljøe­t.

Vandselska­bernes bestyrelse­r skal have mulighed for at saette gang i projektern­e nu. Og der kan vaere god grund til at suspendere kommunerne­s anlaegslof­t for en periode.

Vi ser ingen grund til laengere at udskyde oprydninge­n af de store jordforure­ninger, som vi ser ved bl.a. Harboøre Tange. Indsatsen er prioritere­t i regeringen­s forståelse­spapir, og teknologie­rne findes, men alligevel blev der ikke afsat penge til opgaven på finanslove­n. Det kan der passende rettes op på nu.

Det er også nu, hvor bevillinge­rne til det miljøtekno­logiske forsknings­og udviklings­program (MUDP) skal gøres flerårige, som vi kender det inden for landbrug og fødevarer. Det vil give langt bedre forudsaetn­inger for virksomhed­ers innovation og udvikling af nye grønne løsninger.

En grøn investerin­gspakke med initiative­r, som vi har ventet på laenge, eller som vi ved under alle omstaendig­heder skal gennemføre­s, vil ikke alene vaere udtryk for rettidig omhu og klog grøn erhvervspo­litik.

Pakken vil også give en håndsraekn­ing til de mange små og mellemstor­e virksomhed­er, som leverer mange af de grønne løsninger, vi har brug for.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark