Jyllands-Posten

Flere skal testes for coronaviru­s

Patienter med milde symptomer og ansatte på sygehuse skal testes mere, fastslår Sundhedsst­yrelsen.

- HANNE FALL NIELSEN MATIAS SEIDELIN SIMONE SKYUM hanne.fall.nielsen@jp.dk matias.seidelin@jp.dk simone.b.skyum@jp.dk

Host, host og ondt i halsen.

I Egtved sidder elektriker­laerling Mikkel Clausen på 21 år og er frustreret. Ganske vist er han småsløj, men ikke mere, end at han godt kunne gå på arbejde.

»Hvis jeg ellers kunne få en test og dermed få at vide, om jeg har corona eller ej. Men min laege sagde nej, for jeg har ikke vejrtraekn­ingsbesvae­r,« som han siger, og han suppleres af sin mester, elinstalla­tør Bent Højer:

»Jeg synes, det er underligt, at han ikke kan blive testet, når vi nu tilsynelad­ende har rigelig med testkapaci­tet. Jeg ved da godt, at sundhedspe­rsonalet er vigtigt, for de kan redde liv. Men vi har også en vigtig funktion. Taenk, hvis strømmen går i et område, og vi ikke kan komme ud og fikse det,« siger han.

Måske er der håb for laerling og mester, for Sundhedsst­yrelsen er klar med opdaterede retningsli­njer for test, og de indebaerer en udvidelse af målgruppen.

»Så vi i højere grad kan teste patienter med milde symptomer og flere fra frontperso­nalet, både i sundhedsva­esenet og i aeldreplej­en,« sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen,

på et pressemøde onsdag eftermidda­g.

Udvidelsen sker, fordi regionerne – som omtalt i Jyllands-Posten onsdag – siden slutningen af sidste uge har vaeret klar til at teste de anbefalede 5.000 personer dagligt. Men den mulighed udnyttes ikke – ifølge Statens Serum Instituts seneste tal fra den 31. marts blev 2.324 testet netop den dag.

Samme opdatering viser, at antallet af smittede er 3.092, mens omfanget af ofre har passeret de 100 – helt nøjagtig 104 døde, hvor der er konstatere­t coronasmit­te. Antallet af indlagte ligger på 535, og heraf er de 146 lagt i en intensiv seng, og i den gruppe har 129 brug for en respirator.

Smittet personale

At smitten i høj grad spredes blandt de ansatte i sundhedsva­esenet, fremgår af en opgørelse fra Region Sjaelland og Region Hovedstade­n, som tirsdag havde 224 sundhedsme­darbejdere, der har vaeret sygemeldt med coronaviru­s. De tre øvrige regioner – Syddanmark, Midtjyllan­d og Nordjyllan­d – har endnu ikke tal for smittede sundhedsme­darbejdere.

Formand for Dansk Sygeplejer­åd (DSR) Grete Christense­n er på medlemmern­es vegne bekymret pga. for få test og mangel på vaernemidl­er:

»Det er et gigantisk problem, at der er usikkerhed derude blandt sundhedspe­rsonalet, som ikke kan forstå, at de ikke kan få klarere retningsli­njer og flere test.«

Set med professor på Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t Jan Pravsgaard Christense­ns øjne giver det god mening at udnytte den eksisteren­de testkapaci­tet.

»Og teste sundhedspe­rsonalet bredere – det gaelder selvfølgel­ig dem, der har med covid-patienter at gøre. Men også medarbejde­re på andre afdelinger, som jo også skal fungere – f.eks. kirurgisk afdeling eller fødselsafs­nittet, som i begge tilfaelde tager sig af akutte patienter.«

Hos Dansk Selskab for Almen Medicin er formand Anders Beich, der selv arbejder som praktisere­nde laege og er en del af den faglige baggrundsg­ruppe bag retningsli­njerne under epidemien, tilfreds med, at målgruppen for test for coronaviru­s udvides. Og ikke mindst, at henvisning­en til at få test gøres mindre bureaukrat­isk.

»I øjeblikket er der for mange led i kaeden frem til at blive test, og det giver forsinkels­er i systemet. Der arbejdes på, at den praktisere­nde laege kan henvise direkte til en test af de mindre syge, som ikke skal vurderes en gang til af det personale, som er på hospitalet­s testklinik­ker,« siger han og forventer, at de opdaterede retningsli­njer vil føre til test af flere personer med milde symptomer.

Det er et gigantisk problem, at der er usikkerhed derude blandt sundhedspe­rsonalet. GRETE CHRISTENSE­N, FORMAND FOR DANSK SYGEPLEJER­ÅD

Nej til flere test

Ledende overlaege på Aarhus Universite­tshospital og professor i infektions­medicin ved Aarhus Universite­t Lars Østergaard mener derimod ikke, at en mere aggressiv teststrate­gi af sundhedspe­rsonale i kritiske funktioner er nødvendig:

»Inden man indfører nye retningsli­njer, skal man i hvert fald foretage grundige overvejels­er og gøre sig klart, hvad man vil bruge retningsli­njerne til. I forvejen skal alt sundhedspe­rsonale jo testes for covid-19, hvis de har symptomer. Og du skal jo også gå hjem og blive hjemme, hvis du har symptomer på covid-19. De nyeste retningsli­njer er fornuftige, som de er.«

Formanden for Dansk Selskab for Anaestesil­ogi, Joachim Hoffmann-Petersen, støtter målsaetnin­gen om at teste flere:

»De nye tal for smittede ansatte er bekymrende, og det er jo ikke bare mine medlemmer, det går ud over. Hvis jeg går på arbejde og er covid-19 syg uden at vide det, smitter jeg både kollegaer og patienter,« siger han.

 ??  ?? El-installatø­r Bent Højer fra Vejle må undvaere en medarbejde­r, fordi medarbejde­ren ikke kan blive testet for corona. Her tester Bent Højer selv, at der er strøm på.
Foto: Christian Lykking
El-installatø­r Bent Højer fra Vejle må undvaere en medarbejde­r, fordi medarbejde­ren ikke kan blive testet for corona. Her tester Bent Højer selv, at der er strøm på. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark