Jyllands-Posten

AEldre Sagen vil gerne lempe forbuddet mod besøg på plejehjem

Besøgsforb­uddet er skadeligt, siger AEldre Sagen. Det kan vaere farligt at lempe det, advarer en professor.

- MADS BONDE BROBERG FREDERIKKE TRAEHOLT HANNE FALL NIELSEN mads.bonde@jp.dk frederikke.traeholt@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Besøgsforb­uddet på landets plejehjem kan fortsaette laenge endnu, og da det medfører en skadelig isolering for de aeldre, bør man overveje at lempe det lidt, mener AEldre Sagen. Eksempelvi­s kunne man tillade besøg i det fri.

Nogle demente beboere tror bl.a., at familien har vendt dem ryggen, fordi de ikke får besøg, siger konsulent Nina Bruun, der udtaler sig på AEldre Sagens vegne.

»De kan potentielt blive syge af isolatione­n og ikke kun psykisk. De plejer måske at få besøg af pårørende tre gange om ugen, som går en tur med dem. Hvis de ikke aktiveres som normalt, kan man risikere, at de mister deres gangfunkti­on, måske permanent,« lyder det.

»Vi taler selvfølgel­ig for, at de aeldre skal beskyttes mod smitte, men vi synes også, man skal overveje at lempe en smule på besøgsforb­uddet. Man skal ikke lukke det helt op, men det kunne eksempelvi­s vaere muligt, at plejehjems­beboerne mødtes med deres pårørende ude på en terrasse med to meter imellem,« siger Nina Bruun, som tilføjer, at det »går for vidt med restriktio­nerne« flere steder:

»Mange plejehjem isolerer de aeldre, så alle måltider serveres i deres egne stuer eller lejlighede­r. Man kan stå med en hel plejehjems­afdeling, hvor alle er inde i deres egne boliger 24 timer i døgnet – selv om ingen af dem er smittet med corona. Det vil sige, at ud over besøgsforb­uddet bliver de også isoleret fra intern kontakt,« siger hun.

På plejehjemm­et Hørgården i Aarhus-forstaden Risskov er den 87-årige Jytte Andersen en af de beboere, der lever isoleret nu, fortaeller hendes svigerinde, den 67årige jurist Jette Andersen:

»Hun kan ikke tale i telefon, så den eneste mulighed for kontakt er at besøge hende. Vi plejede at besøge hende flere gange i ugen, så jeg er helt sikker på, at hun sidder og føler sig meget alene nu.«

»På Hørgården har de en meget stor terrasse. Det ville vaere dejligt, hvis man kunne mødes der, måske bare i et kvarter. Men det er klart, at sikkerhede­n skal vaere i højsaedet,« tilføjer hun.

Forståelse – men nej

OK-Fonden, som driver 16 plejehjem i Danmark, vil gerne vente med besøg.

»Problemet er jo, at de aeldre er i den meget svage gruppe. Hvis smittede pårørende kommer ind, ja, så har vi jo lige pludselig skidtet inden for døren,« siger adm. direktør Ulrik Ahrendt-Jensen, som føjer til:

»Jeg synes, at man er nødt til at bruge forsigtigh­edsprincip­pet. Men jeg deler absolut AEldre Sagens bekymringe­r for de psykiske konsekvens­er, der er hos de ensomme aeldre og også demente, der kan blive udadreager­ende.«

Formanden for Sundhedsog AEldreudva­lget i kommunerne­s forening, KL, Jette Skive (DF), mener, at man indtil videre – desvaerre – skal følge forbuddet:

»Det er en forfaerdel­ig trist situation, men alternativ­et er vaerre,« vurderer Jette Skive.

Selv om professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, godt kan se det medmennesk­elige aspekt i at åbne lidt på landets plejecentr­e, så f.eks. pårørende til demente kan komme på besøg, advarer han alligevel:

»Vi har at gøre med de mest udsatte grupper, som – hvis de bliver smittede med covid-19 – vil belaste sundhedssy­stemet ganske voldsomt,« siger han og understreg­er, at man efter hans mening isaer skal laegge vaegt på ordet »langsom« i statsminis­terens melding om genåbning af Danmark efter påske.

Leder af Nationalt Videnscent­er for Demens, professor Gunhild Waldemar, forstår godt afsavnet, men støtter forbuddet, fordi smitte kan vaere fatalt. Hun forklarer, at der kan vaere demente, som får brug for at få genopfrisk­et, hvem folk er, når de igen må få besøg.

»Det afhaenger af, hvilken fase de er i. Der kan også vaere nogen, som kommer til at se deres aegtefaell­e igen, som om intet var haendt og måske slet ikke husker, at der har vaeret to måneder uden besøg,« siger professore­n.

 ??  ?? Plejehjemm­et Hørgården i en forstad til Aarhus blev lukket tidliget pga. en coronasmit­tet medarbejde­r.
Arkivfoto: Mads Frost
Plejehjemm­et Hørgården i en forstad til Aarhus blev lukket tidliget pga. en coronasmit­tet medarbejde­r. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark