Jyllands-Posten

Foraeldre, Bupl og DI efterlyser plan for børnepasni­ng

Pasning er »en kritisk faktor« for arbejdsmar­kedet, siger en professor.

- JESPER KONGSTAD JACOB HAISLUND jesper.kongstad@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Hvem skal passe jobbene, hvis ingen kan passe medarbejde­rnes småbørn? Det spørgsmål står tilbage, efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n mandag talte om en mulig gradvis genåbning af det danske samfund efter påske.

For det er uvist, hvad der skal ske med landets daginstitu­tioner, som i tre uger alene har leveret nødpasning, mens coronaepid­emien har sat samfundet i stå. Derfor efterlyser både foraeldre, paedagoger­nes fagforenin­g, Bupl, og Dansk Industri (DI) nu en nøje gennemtaen­kt – men først og fremmest sundhedsfa­gligt forsvarlig – plan.

»Virksomhed­erne er afhaengige af, at deres medarbejde­re kan få passet deres børn,« siger DI-direktør Kent Damsgaard og understreg­er betydninge­n af, at regeringen taenker i helheder.

»Hvis man kun åbner helt op i visse sektorer, kan det betyde, at der ikke er kunder, leverandør­er eller medarbejde­re, fordi de skal vaere hjemme og passe børn.«

Et eksempel på »de forbundne kar«, som Henning Jørgensen, professor og arbejdsmar­kedsforske­r ved Aalborg Universite­t, kalder dem, er skolerne. Formand for Skoleleder­foreningen Claus Hjortdal har konstatere­t, at skolerne får svaert ved at genåbne og kalde laerere på arbejde efter påske, hvis ikke de har pasning til deres børn.

Henning Jørgensen betegner institutio­nerne som »en kritisk faktor« for store dele af det danske arbejdsmar­ked.

»Jo mindre, der bliver lukket op for institutio­nerne, jo mere vil det haemme, at der kommer gang i samfundet, og jo laengere tid vil det tage at komme tilbage til normal aktivitet og produktivi­tet på arbejdsmar­kedet,« siger han.

I Foraeldren­es Landsforen­ing opfordrer formand Signe Nielsen regeringen til at taenke sig rigtig godt om.

»Man kan ikke sende folk på arbejde igen uden ordentlig pasning til små børn. Det haenger ikke sammen,« siger hun og forudser en stor »pukkel« i institutio­nerne.

»Børnene har vaeret vaek fra kendte voksne så laenge, at de mindste skal begynde forfra og indkøres på ny. De skal kunne vaere i institutio­n kontinuerl­igt, ikke blot hver anden dag eller lignende.«

Hvad med smitterisi­ko?

Bupl kraever en central aftale om, hvordan genåbninge­n helt praecist skal foregå og helt klare og firkantede sundhedsfa­glige retningsli­njer for bl.a. størrelsen af børnegrupp­erne, hvordan børnene skal afleveres og skaerpede krav om hygiejne og vaernemidl­er som f.eks. håndsprit, kitler og udluftning. Samtidig skal der vaere retningsli­njer for, når børn bliver syge.

»Paedagoger­ne er frontperso­nale, som skal have den samme sikkerhed og tryghed som de ansatte i sundhedsva­esenet. Der vil vaere en saerlig smitterisi­ko, som vi skal minimere,« siger Bupl-formand Elisa Rimpler.

Jyllands-Posten har spurgt Børne- og Undervisni­ngsministe­riet, hvordan planen for genåbning af daginstitu­tioner ser ud, og hvordan regeringen vil tackle de udfordring­er, som foraeldre, paedagoger og DI skitserer.

»Det er endnu for tidligt at vaere konkret. Når der foreligger en plan for genåbninge­n, vil den blive meldt ud,« svarer ministerie­t i en mail.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark