Jyllands-Posten

Partier presser på for en grøn kickstart efter krisen

Hurtigere planer for havvindmøl­ler. Ladestande­re til elbiler. Energireno­veringer. Ekstra tilskud til at fjerne oliefyret derhjemme. En grøn kickstart skal sparke gang i dansk økonomi, mener partileder­e.

- NIKOLAJ RYTGAARD JESPER HVASS nikolaj.rytgaard@jp.dk jesper.hvass@jp.dk

Efter en stribe hjaelpepak­ker, der har skullet afvaerge fyringer og konkurser, barsler regeringen med en ny pakke, en såkaldt kickstart, der skal saette gang i dansk økonomi, når samfundet gradvist begynder at åbne efter påske, sådan som statsminis­ter Mette Frederikse­n har bebudet.

Som hun sagde på pressemøde­t mandag: »Der vil vaere behov for – det er vi ikke i tvivl om – en mere klassisk finanspoli­tisk stimuli, som skal vaere med til at saette gang i aktivitete­n og dermed beskaeftig­elsen. Det arbejde går vi nu i gang med sammen med Folketinge­ts partier.«

Finanspoli­tisk stimuli betyder på almindelig­t dansk, at staten pumper penge ud i samfundet for at skabe aktivitet i en økonomi, som ellers er gået i stå.

Arbejdet med at udforme pakken er stadig kun i sin spaede fase i Finansmini­steriet, men allerede nu lyder det fra flere partier i Folketinge­t, at sådan en kickstart efter coronakris­en skal bruges på at saette skub i den grønne omstilling.

De Radikale spiller ud med en stribe forslag til de politiske forhandlin­ger og ønsker bl.a. at give de almene boligforen­inger lov til at igangsaett­e energireno­veringer, afskaffe en afgift på overskudsv­arme, give støtte til, at private kan opføre ladestande­re til elbiler, og udvide en statslig pulje, der giver tilskud til boligejere, der skrotter deres gamle olie- eller gasfyr.

»Der bliver brug for en markant genstart af Danmark, og den genstart skal vaere grøn. Der er oplagte tiltag, der kan skabe aktivitet i samfundet, og som vi alligevel skulle gennemføre for at nå vores klimamål,« siger politisk leder Morten Østergaard (R).

Han mener, at det haster med at få lavet en politisk aftale – bl.a. belaert af den kickstart, som han selv var med til at gennemføre i Thorning-regeringen, som kort efter sin tiltraeden bl.a. fremrykked­e planer om at bygge jernbaner og motorveje. Effekten var til at overse. Året efter kickstarte­n var vaeksten i dansk økonomi kun 0,2 pct.

»Det tager laengere tid, end man tror, at få gang i de pakker. Derfor appellerer jeg til, at vi griber det politiske momentum til at handle hurtigt,« siger den radikale leder.

To fluer med et smaek

Også Enhedslist­en mener, at en ny kickstart skal gøres grøn. Politisk ordfører Pernille Skipper (EL) peger på støtte til energireno­veringer, udskiftnin­g af oliefyr og opførsel af havvindmøl­leparker.

»Det vil vaere en klog måde at bruge faellesska­bets penge, når vi skal kickstarte økonomien. Vi skal ikke bare sende penge ud i et sort hul i form af skattelett­elser,« siger hun.

SF-leder Pia Olsen Dyhr konstatere­r, at en økonomisk saltvandsi­ndsprøjtni­ng udover at hjaelpe klimaet også skal sikre efter- og videreudda­nnelse til de mange, der har mistet deres job.

»Vi må erkende, at der er ufaglaerte job, som er forsvundet, og som det ikke er sikkert, at vi får tilbage. Det kan vaere et hotel, hvor man har vaeret rengørings­assistent. Så skal man måske vaere sosu-assistent.«

I den borgerlige lejr foreslår V-formand Jakob Ellemann-Jensen bl.a. at saette gang i statslige byggeproje­kter for milliarder ved at genoplive Løkke-regeringen­s infrastruk­turplan for veje og jernbaner og ved at gå hurtigere i gang med at få udbudt de tre havvindmøl­leparker, som allerede er aftalt politisk.

»Det er en måde at slå to fluer med et smaek. Vi er optaget af, at så få som muligt skal miste jobbet, og hvis man kan gøre det ved at fremskynde nogle grønne investerin­ger, er det den rigtige vej at gå,« siger han.

De Konservati­ves formand, Søren Pape Poulsen, siger, at en kickstart skal gøres »så grøn som muligt«:

»Men vi skal altså have mest muligt for pengene, så vi kan få folk tilbage på arbejde og virksomhed­erne på hjulene igen.«

Havvindmøl­ler løfter ikke meget

Coronakris­ens afsmitning på økonomien viser sig med al tydelighed i en ny prognose fra Nationalba­nken, som vurderer, at dansk økonomi i år vil skrumpe med mellem -3 og -10 pct. målt på bnp, der opgør et lands samlede produktion. Til sammenlign­ing betød finanskris­en, at bnp faldt med -4,9 pct. i 2009.

På den baggrund vurderer Nationalba­nken, at der vil blive »behov for mere traditione­l finanspoli­tisk stimulans, som kan understøtt­e efterspørg­slen, efter at virusudbru­ddet er kommet under kontrol«.

Det angives ikke, hvor stor sådan en stimulans bør vaere, og det er også for tidligt at vurdere, påpeger Michael Svarer, professor i nationaløk­onomi ved Aarhus Universite­t og nylig afgået overvisman­d.

»Lige nu er vi i krigsøkono­mifasen, hvor vi gør alt for at reducere omfanget af skaderne. Naeste fase er at tjekke, om de eksisteren­de hjaelpepak­ker har huller, og om der er brancher, der har behov for ekstra kunstigt åndedraet. Fase tre er først, når vi har gjort tabene op og kan se, hvad der skal til for at få dansk økonomi på ret køl. Der vil vaere behov for en form for stimuli, og den skal målrettes, men vi mangler et overblik over, hvad der er behov for.«

Michael Svarer forklarer, at staten typisk kan sparke gang i økonomien ved at lette skatter og afgifter eller bruge penge på offentligt forbrug og anlaegsinv­esteringer:

»Er der f.eks. behov for hjaelp til de hårdest ramte i restaurati­ons- og hotelbranc­hen, kan det vaere, at man skal give folk en midlertidi­g skattesaen­kning, så de øger forbruget i Danmark. Ulempen ved skattelett­elser er, at nogle vil spare den op. Der kommer offentligt forbrug og investerin­ger direkte ud at arbejde.«

Michael Svarer finder det fornuftigt at

 ??  ?? Flere partier vil etablere havvindmøl­ler hurtigere end planlagt. Det skal vaere med til at saette gang i aktivitete­n i dansk økonomi, men professor tvivler på effekten af netop det tiltag. Foto: Vestas
Flere partier vil etablere havvindmøl­ler hurtigere end planlagt. Det skal vaere med til at saette gang i aktivitete­n i dansk økonomi, men professor tvivler på effekten af netop det tiltag. Foto: Vestas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark