Jyllands-Posten

HJAELPEPAK­KER I CORONAKRIS­EN

-

Regeringen har sammen med et enigt Folketing allerede lavet eller aftalt en raekke hjaelpepak­ker.

Man har blandt andet givet midlertidi­g mulighed for:

Lønkompens­ation til virksomhed­er, der sender deres ansatte hjem, hvis de undlader at fyre.

Kompensati­on for faste udgifter til virksomhed­er, der mister omsaetning.

En kompensati­onsordning for freelancer­e og selvstaend­ige.

Kompensati­on ved aflysning af større arrangemen­ter.

Garantier, der skal sikre bedre lånemuligh­eder for virksomhed­erne.

Udskudt betaling af skat og moms for virksomhed­er.

Mulig for højere SU-lån til studerende.

Kompensati­on til efterskole­r og højskoler. fremrykke klimainves­teringer, som alligevel skal foretages, men betvivler, at netop en hurtigere etablering af havvindmøl­leparker skulle hjaelpe meget:

»Det løfter ikke aktivitete­n i samfundet saerlig meget. Det er relativt få arbejdspla­dser, det handler om.«

En strakspakk­e fra ekspertern­e

Klimarådet, regeringen­s rådgiver i grønne spørgsmål, udkom for en måned siden med en rapport om Danmarks vej til at nå målet om at reducere CO2-udledninge­rne med 70 pct. i 2030. Her fremgik en såkaldt strakspakk­e af initiative­r, der kan ivaerksaet­tes med det samme – bl.a. at udrulle en ladeinfras­truktur til elbiler, fremrykke den naeste havvindmøl­lepark og reducere afgiften på el, der bruges til at opvarme ens bolig.

»Det er alt sammen investerin­ger, vi alligevel skal lave for at nå 2030-målet. Vil man gerne give økonomien et ekstra skub, giver det mening at gøre det i en grøn retning, så man ikke bagefter skal lave et skub mere,« siger Jette Bredahl Jacobsen, medlem af Klimarådet og professor i miljø- og ressourceø­konomi på Københavns Universite­t.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med finansmini­ster Nicolai Wammen, men i en skriftlig kommentar hilser han alle forslag velkomne.

»Lige nu er opgaven er holde hånden under danske arbejdspla­dser, så vi sikrer, at så få danskere som muligt mister deres job, og så få virksomhed­er som muligt bukker under. Når så vi når dertil, at vi kan begynde at lukke Danmark op igen, så er det, at vi kan begynde at sparke gang i økonomien igen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark