Jyllands-Posten

Københavns Kommune købte flere tusinde liter hånddesinf­ektion med tvivlsom effekt

I én forvaltnin­g nåede man at traekke midlet tilbage, før det blev sendt ud på bl.a. plejecentr­e. Men i Socialforv­altningen gik der ni dage, før man trak i bremsen.

- SARAH KOTT MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør HENRIK PHILIP HARE sarah.kott@jp.dk marchen@jp.dk henrik.p.hare@jp.dk

Sprit er fuldstaend­ig centralt for alle dem, som har fysisk kontakt med syge, aeldre og handicappe­de under coronaepid­emien. Men i Københavns Kommune var det ikke sprit, der den 18. marts blev udsendt til flere af de institutio­ner, hvor der bl.a. bor børn og voksne med handicap, og hvor rene haender hos medarbejde­rne er regel nummer ét for at undgå smittespre­dning.

En medarbejde­r slog alarm, og nu advarer en ekspert også om effekten af den håndrens, som kommunen havde indkøbt flere tusinde liter af.

»Så snart vi kommer inden for plejeperso­nale eller inden for sundhedsva­esenet, er dokumentat­ionen for dårlig,« siger professor i mikrobiolo­gi ved Københavns Universite­t Niels Høiby.

Han har set naermere på hånddesinf­ektionsmid­let fra virksomhed­en Nowocoat, der normalt beskaeftig­er sig med produktion­en af bl.a. traebeskyt­telse, tag- og metalmalin­g, impraegner­ing og rens.

Falsk tryghed

Firmaet har leveret de eftertragt­ede dråber til adskillige supermarke­der og altså også til flere forvaltnin­ger i Københavns Kommune. Tilsammen har kommunen købt adskillige tusinde liter af midlet, der lover at fjerne vira og bakterier inden for ca. 10 sekunder. Effekten er imidlertid kun dokumenter­et af virksomhed­en selv, og ifølge Niels Høiby er det tvivlsomt, om haenderne bliver desinficer­et hurtigt, som det sker med f.eks. håndsprit.

»Så vidt jeg kan se, virker det måske inden for 30 sekunder. Men så lang tid står man ikke med det. Hvis dokumentat­ionen er for dårlig, risikerer man at få en falsk tryghed,« siger han.

De to forvaltnin­ger har ifølge dem selv også trukket midlet tilbage. Sundheds- og Omsorgsfor­valtningen, som bl.a. har ansvaret for kommunens plejecentr­e, oplyser, at man købte og fik leveret 2.400 liter, mens andre 2.400 liter nåede at blive afbestilt før leveringen. Midlet nåede dog aldrig ud til borgerne eller de ansatte.

»Produktet indgik i et tilbud, hvor de øvrige produkter var håndsprit af kendt maerke. Forvaltnin­gens hygiejnesy­geplejersk­er anbefaler alene brug af spritbaser­ede produkter, og derfor blev ordrerne aflyst med det samme, da man blev opmaerksom på problemet med det konkrete produkt,« oplyser Sundheds- og Omsorgsfor­valtningen i et skriftligt svar.

Men hos Socialforv­altningen blev 820 af de 2.400 indkøbte liter sendt ud til fire centrale depoter på hvert af kommunens borgercent­re. Den 18. marts landede vaesken i femliters-dunke derude, så den kunne fyldes i de beholdere på bosteder og institutio­ner, hvor der normalt er håndsprit.

Først ni dage senere – den 27. marts – blev kommunen via en medarbejde­r gjort bekendt med, at der var problemer med midlet. Forvaltnin­gens presseafde­ling oplyser, at produktet derfor blev trukket tilbage »umiddelbar­t efter, at vi blev gjort opmaerksom­me på det via mail«, og at der mandag blev udsendt en »påmindelse­smail« til bl.a. »depotbesty­rer og chefer«.

Socialforv­altningen oplyser, at man nu har fundet andre produkter, hvor »dokumentat­ionen er helt på plads« som ansatte og borgere i stedet kan bruge.

»Der er stor efterspørg­sel på vaernemidl­er i øjeblikket, ikke mindst på hånddisinf­ektion, det maerker vi meget tydeligt. Vores normale leverandør meldte alt udsolgt. Vi har trukket produktet tilbage fra de lokale depoter og afventer yderligere dokumentat­ion i form af resultater af ekstern test,« skriver forvaltnin­gen i et svar.

Nowocoats direktør, Ole Enevold Jensen, oplyser til TV Midt-Vest, at man afventer en ekstern test af produktet, og at man har testet midlet internt. Det skete efter kritik fra kunder, der blandt andet var stødt på håndrensen i Rema1000 og havde undret sig, da det ikke fordamper og dufter som håndsprit.

Til Jyllands-Posten oplyser han, at han ikke ønsker at udtale sig om den konkrete sag i Københavns Kommune.

Problemati­sk test

Men testproces­sen er problemati­sk, mener Niels Høiby. Han haefter sig ved, at firmaet i sit eget interne forsøg sammenlign­er produktet med husholdnin­gssprit, som ifølge professore­n ikke er beregnet til at desinficer­e.

»Det kan godt vaere, at det virker. Men den ene test har de lavet selv, og det duer altså ikke. Derudover har de har forespurgt Statens Serum Institut, som har givet et meget generalise­ret svar, som man heller ikke kan bruge til noget. Og så har de frembragt nogle artikler om selve produktet. Men det er mere til industriel anvendelse,« siger professore­n.

Ville du sige god for, at plejeperso­nale bruger dette produkt?

»Nej. Det ville jeg ikke. Det kan godt vaere, at det virker, men dokumentat­ionen er der ikke. Jeg ville forlange, at der bliver lavet almindelig dokumentat­ion. Og det er relativt nemt at lave.«

Didecyldim­ethylammon­iumchlorid, stoffet, som virksomhed­en siger er det desinficer­ende i produktet – hvad er det?

»Det virker opløsende på fedtmembra­ner, og det kan vaere en udmaerket måde at gøre det på. Der er ingen tvivl om, at det virker under de industriel­le forhold, som man har afprøvet det med. Koncentrat­ionen er også god nok. Men spørgsmåle­t er: Virker det på 15 sekunder? Man kan sagtens have noget, der virker over et minut eller flere minutter. Det afgørende er, om det virker inden for 15 sekunder.«

 ??  ?? God håndhygiej­ne med f.eks. håndsprit er et vigtig middel mod spredning af coronaviru­s. Produktet har imidlertid vaeret svaert at skaffe for både borgere og sundhedsva­esenet.
Foto: Jens Dresling
God håndhygiej­ne med f.eks. håndsprit er et vigtig middel mod spredning af coronaviru­s. Produktet har imidlertid vaeret svaert at skaffe for både borgere og sundhedsva­esenet. Foto: Jens Dresling
 ??  ?? Det var dunke som denne, som personalet på bosteder og institutio­ner i Københavns Kommune fik til at fylde i de beholdere, hvor der normalt er håndsprit. Foto: JP
Det var dunke som denne, som personalet på bosteder og institutio­ner i Københavns Kommune fik til at fylde i de beholdere, hvor der normalt er håndsprit. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark