Jyllands-Posten

Savnet af søsteren er det vaerste – og manglen på kattemad

Danskerne har i knap tre uger vaeret spaerret ude af Tyskland. Hvordan klarer sønderjyde­rne en hverdag uden mulighed for at se det broderfolk, som de har haft fri adgang til siden Schengen-aftalen?

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Den lille djaevel hvisker i øret: »Traed nu over på den anden side. Kom nu. Traed over.« Graensen til Tyskland er lukket, og overgangen ved den lille tyske by Aventoft er spaerret med en raekke betonklods­er og et rød-hvidt plasticrae­kvaerk. Det kalder altså på trodsighed­en, når man nu står der på den danske side, og lukningen af graensen kan forceres ved blot at gå et par skridt ud i grøftekant­en og trisse forbi, som var man Poul Reichhardt med hatten kaekt på sned på vandring i ”Er du dus med himlens fugle”.

Tilbage i virkelighe­den holder alle de andre, der er dukket op ved graensen, sig paent tilbage. Det er f.eks. det nyforelske­de par – en dansker og en tysker – der sidder på en betonklods og på behørig afstand kigger hinanden dybt i øjnene. Det er også det gamle par, der er blevet så berømt, at tyske og danske medier er strømmet til for at høre historien om, hvorfor Inga Rasmussen og Karsten Tüchsen Hansen mødes hver dag kl. 15. Han på cykel med en klapstol, hun i en lille, sort Toyota med en traestol. Så deler de en kop kaffe og en snaps og taler lidt om vejret.

I dag er de lidt uenige om, hvordan de mødtes, og specielt Karsten Tüchsen Hansens sprog er en kaudervael­sk blanding af sønderjysk og tysk, så det kan vaere lidt svaert at følge med i den 89-åriges tankegang, men den 85-årige Inga Rasmussen er ikke i tvivl om, at de bare skal vente, så forsvinder graenseafs­paerringen vel igen.

Sagen er bare den, at her, naesten 20 år efter, at Danmark åbnede for bommene efter indgåelsen i Schengen-aftalen, er graensen atter lukket. Denne gang på grund af en usynlig fjende, der bevaeger sig fra menneske til menneske. Men hvordan oplever sønderjyde­rne separation­en fra de tyske naboer? Hvordan er det at blive efterladt på den ene side, når familien eller kaeresten er på den anden?

Symbolet på dette er den 75-årige Annemarie Ramolla og den 67-årige Synnøve Hansen. Engang delte de efternavn, for de er søstre, og sammen med endnu en søster mødes de hver søndag hos Annemarie Ramolla for at se den tyske krimiserie ”Tatort”, men det kan de ikke laengere, da Synnøve Hansen bor i Tyskland, så nu står hun på den tyske side og kigger over på

Annemarie Ramolla, der er her sammen med datteren Heidi Jensen.

Ud over at savne sin søster og tv-aftenerne mangler Annemarie Ramolla også et par ting fra det tyske, hvor hun boede i 36 år, inden hun blev skilt og flyttede tilbage til Danmark.

»Jeg er ved at løbe tør for kattemad, og så spiller jeg med i det tyske lottospil,« siger hun.

Hvorfor serverer du ikke dansk kattemad?

»Det er for dyrt, og så skal katten have noget specielt seniorkatt­emad, fordi den er 10 år. Der er ikke så meget fedt i. Den bevaeger sig ikke så meget laengere.«

Hvorfor spiller du ikke bare med i dansk lotto?

»Fordi jeg har spillet de samme tal i 50 år. Taenk, hvis tallene kommer, og jeg ikke har spillet,« siger hun.

Et nysgerrigt aegtepar

Der kommer et tysk aegtepar cyklende. De er nysgerrige efter graenseluk­ningen, under normale omstaendig­heder ville de have vaeret ovre og købe rugbrød, fordi det danske rugbrød er meget bedre, men de vender om, og de tre familiemed­lemmer begynder at diskutere fødevarer – tysk fløde er noget »vaerre skrammel«, for det kan ikke piskes stift uden et pulver, der hedder ”Sahnesteif”.

Men det er svaert ikke at tale om coronaviru­s, når man nu står ved en graense, der naermest er et symbol på, at begge lande er ramt.

Heidi Jensen: »Jeg følger ikke så meget med, for jeg bliver bange. Men jeg skriver tallene op, for jeg skal vide, hvor mange der dør fra dag til dag, ellers kan jeg ikke huske det. Var det 5 eller 10?«

Synnøve Hansen: »Heidi, altså!«

Heidi Jensen: »Jamen, det gør jeg.« Synnøve Hansen: »Nu skal jeg gøre dig bange.«

Heidi Jensen: »Det må du da gerne.« Synnøve Hansen: »Nu er det 14 år siden, at min mand, Hejse, døde. Han var slagter, og han fik en streptokok fra et svin. Den var så staerk, at alle hans organer gik nedenom og hjem. Det begyndte i november med, at han havde feber og fik hovedpine. Jeg sad ude i køkkenet og pillede rejer, og da jeg kom ind i stuen, lå han kun i underbukse­r, fordi han svedte så meget. Så ringede jeg efter laegen, og han blev sendt til Flensborg, og der fandt de ud af, at det var en bakterie. Der var ingen antibiotik­a, der hjalp. Der var ingen, der spurgte mig, om han havde smittet mig.«

Heidi Jensen: »Føler du dig så mere ramt i dag?«

Synnøve Hansen: »Nej, jeg føler mig immun, fordi jeg ikke blev syg, og så er jeg ikke lige så bange som dig, Heidi.«

Heidi Jensen: »Jeg er heller ikke bange for mig selv, men jeg er bange for mine børn, min gravide datter og mit ene barnebarn, der har astma. Jeg mistede et barn ved fødslen, så jeg måler mig altid mod andre, der har det vaerre. Det er min måde at holde min angst nede på. Vi har vel alle vores måde at få det på afstand på.«

De tre kvinder begynder at aftale, hvordan de naeste gang skal have kaffe med.

Laengere mod øst ligger Beierskrov­ej. Her er graenseove­rgangen blot en grusvej, og for at blokere trafikken over en ensporet bro, der krydser Gammelå, byggede kommunen et bomsted med en solid metalstang, låst med en haengelås.

Bommen gav landmand Brian Rostgaard Andersen et problem. Han bor på den danske side, hvor han har 500 hektar agerbrug med majs, kartofler og korn, men ovre på den tyske side byggede han for 10 år siden et biogasanla­eg, der fodres med resterne fra produktion­en.

Så da graensen lukkede, stod han på den ene side og fik meget, meget langt til et biogasanla­eg, der hele tiden kraevede foder for at fungere. Og meget langt tilbage med overskudde­t, der spredes tilbage på hans marker for at opretholde et biokredslø­b.

»Det var da traels, men jeg var trods alt sikker på, at vi kunne finde en pragmatisk løsning,« siger han, da han står på gårdsplads­en knap fire km fra graensen.

Efter et par uger fik Brian Rostgaard Andersen dog fået lov til at krydse graensen, så hans medarbejde­re ikke skal køre en omvej til den naermeste åbne graensepos­t.

Nej til den indre lille djaevel

Vi kører ned til den lukkede graense, og da vi ankommer, dukker der en Mercedes op på den anden side.

»Stop – Polizei«, blinker der i forruden, og ud traeder to betjente i civil.

De er blevet jaget op til graensen fra en politistat­ion naer Hamborg, og da Brian Rostgaard Andersen på tysk spørger dem, om de også patruljere­r en lille bro laengere henne ad åen, siger den ene, at han ikke har fodtøj til den slags, tydeligvis uden kendskab til naerområde­t. De siger, at det koster 250 euro i bøde at krydse graensen, og den indre lyst til at lytte til den lille djaevel forsvinder.

Den tyske ordensmagt mister interessen og kører igen, mens Brian Rostgaard Andersen siger, at han ikke laengere taenker over, at han bor ved graensen.

»Inden Schengen-aftalen boede vi i et yderområde, og det eneste, vi kendte til Tyskland, var, når vi skulle ned og hente billig slik, men efter Schengen er vi som samfund smeltet mere eller mindre sammen. Nu har jeg tyske ansatte, der kører op hver morgen. Hvis jeg skal have en tømrer, bruger jeg gerne en fra Tyskland frem for at ringe til en, der bor langt vaek. Så det er skidt, at de to samfund pludselig er blevet hakket over igen,« siger den 49-årige landmand.

Han ringer til sin tyske kompagnon, der er medejer af biogasanla­egget, og kort efter kommer Andreas Nielsen kørende i en udtjent Audi.

Han er også ramt af situatione­n, for han har 60 sultne køer, der skal fodres. Han står på den tyske side af bommen og peger på en gård i Danmark.

»Jeg har 100 baller halm lige derovre, og nu skal jeg køre hele vejen uden om for at hente dem. Så indtil videre låner jeg halm hos en nabo, for jeg har ikke papir til at krydse graensen,« siger han.

Det havde han til gengaeld før Schengen. Han tager en lille kasse frem med en nøgle i. Den brugte han til at åbne for bommen før 2001.

Mens han står og viser den frem, kommer der en bil kørende fra Tyskland. Brian Rostgaard Andersen kender føreren, der har tilladelse til at krydse, så han åbner den tunge bom for sin kollega.

Haengelåse­n på bommen er den type, man kender fra udeskuret: gylden farve og solid. Det virker aerligt talt som en lidt sløset omgang med landets sikkerhed, at det ikke er en nøglelås, men at den blot skal åbnes med en kodelås på fire cifferrull­er, altså maksimalt 10.000 kombinatio­ner. Med lidt tålmodighe­d kan man bare starte fra en ende af, og så vil man stensikker­t åbne porten til kongeriget på et tidspunkt. Royalister begynder naturligvi­s med 1604 ...

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark