Jyllands-Posten

Covid-19 eksplodere­r blandt Israels ultraortod­okse jøder

I Israels ultraortod­okse jødiske samfund spreder coronaviru­ssen sig op til otte gange hurtigere end i resten af landet. Mange rabbinere naegter at følge de påbud, der skal stoppe smitten.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

I lørdags, på den jødiske helligdag sabbatten, valfartede beboere i Tel-Aviv-forstaden Bnei Brak som saedvanlig­t til synagogern­e. Det er ellers over tre uger siden, at regeringen beordrede alle synagoger lukket for at begraense smittefare­n af covid-19. Men i Bnei Brak er 95 pct. ultraortod­okse jøder, og her følger man religionen­s bud.

Konsekvens­en er, at smitten spreder sig eksplosivt. Hen over weekenden blev antallet af konstatere­t smittede i Bnei Brak ottedoblet på blot tre dage, mens det i den sekulaere naboforsta­d Ramat Gan og i Tel-Aviv ”kun” blev fordoblet.

Smitte med lynets hast

Også i Israels øvrige ultraortod­okse samfund spreder smitten sig med lynets hast, fordi man lader hånt om myndighede­rne og oftest bor flere generation­er taet sammen i børnerige familier.

Da regeringen i begyndelse­n af marts beordrede skoler, universite­ter og synagoger lukket øjeblikkel­igt, erklaerede én af Israels mest indflydels­esrige rabbinere, den 92-årige Chaim Kanievsky, at alle religiøse skoler skulle forblive åbne, eftersom at Toraen, jødernes hellige skrift, »beskytter og frelser os«.

Mange skoler ligger inde i synagogern­e, som altså heller ikke blev lukket. Selv om Kanievsky siden har skiftet mening og beordret skolerne lukket, har langtfra alle fulgt trop.

Nogle rabbinere har ganske vist sat et skilt op på synagogens dør, hvor der på hebraisk står: »På ordre fra sundhedsmi­nisteriet er studie-salen lukket.« Men lige neden under har de på jiddisch tilføjet: »…ifølge regeringen. Men studiesale­n er åben. Kom ind og laer at bede.«

Politi stormer synagoger

De seneste dage har maskeklaed­t, israelsk politi stormet åbne synagoger og anholdt de bedende. Nogle steder er det kommet til sammenstød, og der er udskrevet bøder på 5.000 shekel, ca. 12.000 kr.

En del ultraortod­okse sekter naerer ifølge eksperter dyb mistillid til statslige myndighede­r.

De koncentrer­er sig udelukkend­e om det religiøse faellesska­b og lever afsondret fra resten af samfundet, driver egne skoler, hvor naturviden­skab er bandlyst, og er totalt uvidende om sundhedsfa­rer.

Myndighede­rnes krav om ”social afstand” er for dem uforenelig­t med den langt vigtigere korrekte religiøse adfaerd, som bl.a. tilsiger, at maend skal bede tre gange dagligt i grupper på mindst 10.

Oven i hatten kommer en generel aversion mod alle former for ydre påvirkning­er fra f.eks. nyhedsmedi­er, isaer de elektronis­ke. I Bnei Brak reklamerer mobiltelef­onbutikker­ne således med, at de kun saelger ”religiøst godkendte” telefoner, hvilket vil sige, at de ikke kan gå på nettet og blokerer for de fleste meddelelse­stjenester.

Blandt mange israelere har de ultraortod­okses staedighed skabt vrede. Videoer og fotos, hvor de ses danse i store grupper til bryllupper, samles i hundredvis til begravelse­r eller shoppe i taetpakked­e gader, deles flittigt på de sociale medier.

I Bnei Braks naboforsta­d Ramat Gan erklaerede borgmester­en i mandags, at Bnei Brak »ikke laengere er en tikkende bombe, men en gigantisk bombe, som allerede er eksplodere­t«, og politikere har kraevet Bnei Brak afspaerret fra det øvrige Israel.

Ligeledes mandag sagde premiermin­ister Benjamin Netanyahu på tv, at de ultraortod­okse med deres opførsel »bringer flertallet i fare«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark