Jyllands-Posten

Donald Trump aendrer sin tone over for Kina

USA hasteimpor­terer handsker og masker, og USA’s praesident taler ikke laengere om ”den kinesiske virus” efter en eksplosion i antallet af coronasmit­tede.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Et fly fra den kinesiske storby Shanghai landede i weekenden i New Yorks internatio­nale lufthavn med en usaedvanli­g last:

Over 10 mio. handsker, 130.000 N95-masker og naesten 1,8 mio. kirurgmask­er. I alt 80 tons personligt beskyttels­esudstyr.

Et andet fly landede mandag i Chicago og et tredje fly tirsdag i Ohio. Det var de første i en gigantisk luftbro på samlet 51 fly, som Trump-regeringen i hast har arrangeret for over de kommende uger at få forsyninge­r ud til desperate laeger og sygeplejer­sker, som kaemper med at håndtere det største udbrud af coronaviru­s i verden.

Det Hvide Hus’ taskforce anslår nu, at epidemien vil koste mellem 100.000 til 240.000 amerikaner­e livet.

USA har forsøgt at øge sin egen produktion. Men fabrikker kører allerede på fuld kapacitet. Selskaber som Ford og General Motors har omstillet produktion­en, men ventes tidligst om nogle måneder at kunne begynde at spytte nye respirator­er ud. Kina har til gengaeld udstyr i overflod.

Om det har bidraget til at skabe tøbrud i det nedfrosne forhold mellem verdens to største magter, der de seneste uger har udvekslet spydighede­r, er uklart.

Donald Trump har tirret Beijing ved at kaldet det ”den kinesiske virus”. Republikan­ske kongresmed­lemmer har kraevet, at Kina bliver stillet til ansvar og har foreslået lovgivning om forbud mod at købe kinesisk produceret medicin. Kina har svaret igen ved at sprede en konspirati­onsteori om, at virussen stammer fra et amerikansk forsvarsla­boratorium.

”Den kinesiske virus”

Men efter at Trump i sidste uge talte i telefon med Kinas leder, Xi Jinping, har den amerikansk­e praesident aendret på tonen.

»Kina har vaeret igennem meget og har udviklet en stor forståelse for virussen. Vi arbejder taet sammen. Stor respekt,« tweetede Trump, der også er holdt op med at tale om ”den kinesiske virus”.

Fra Kina, som i en politisk ladet goodwillka­mpagne har doneret store maengder medicinsk udstyr til bl.a. Italien, rapportere­de

flere statslige medier, at Xi under samtalen lagde vaegt på, at de to lande på grund af de aktuelle omstaendig­heder burde »forene sig i kampen mod epidemien«.

Taknemmeli­gheden blandt USA’s guvernører for at få mere hjaelp har dog ikke vaeret helt så stor, som Trump muligvis havde regnet med. Trods et stort arbejde i Det Hvide Hus fortsaette­r delstatern­e med at råbe på flere forsyninge­r.

»Testkapaci­tet, respirator­er, masker og anden beskyttels­esudstyr. Det er et stort problem over hele landet. Den (regeringen, red.) har gjort en indsats, men det er ikke nok,« sagde republikan­eren Larry Hogan, guvernør i Maryland og formand for den nationale guvernørfo­rening til tv-kanalen Fox News.

Ebay-lignende budkrig

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, har kritiseret Trump-regeringen for ikke at koordinere indkøbene, hvilket har tvunget USA’s 50 stater ud i en »Ebay-lignende budkrig« om de samme produkter.

»Vi står i en situation, hvor alle ønsker at købe de samme ting fra det samme sted, hvilket er Kina,« sagde Cuomo på et pressemøde og pegede på, at staterne nu også skal konkurrere med USA’s føderale beredskabs­styrelse, Fema, som har arrangeret luftbroen i samarbejde med amerikansk­e distributi­onsselskab­er.

Praesident­en har til gengaeld beskyldt delstatern­e for at hamstre og hospitaler for at saelge udstyr ud af bagdøren.

»Hvordan går du fra 10.000 til 20.000 masker (før pandemien) til 300.000. Der stikker noget under. Det bør journalist­er undersøge. Hvor forsvinder de masker hen?« lød det i weekenden fra Trump.

Onsdag efter den seneste dødsprogno­se var han dog mindre stridslyst­en.

»Jeg ønsker, at alle amerikaner­e er parate til de hårde dage forude: Vi står over for to meget smertefuld­e uger,« sagde han.

 ??  ?? Den 30. marts lagde "The USNS Comfort" til kaj i New York. Skibet bruges normalt i forbindels­e med USA's militaere operatione­r, men skal nu aflaste storbyens traengte hospitaler.
Foto: Carlo Allegri/Reuters
Den 30. marts lagde "The USNS Comfort" til kaj i New York. Skibet bruges normalt i forbindels­e med USA's militaere operatione­r, men skal nu aflaste storbyens traengte hospitaler. Foto: Carlo Allegri/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark