Jyllands-Posten

Ischgl frygter ikke klager fra skituriste­r

Hundredvis af turister, også danske, blev smittet med coronaviru­s i Ischgl, men borgmester Werner Kurz tager et varslet sagsanlaeg med ro.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Werner Kurz er en traet mand, da han onsdag giver JyllandsPo­sten interview per telefon.

Siden 2010 har han vaeret borgmester i den østrigske skiby Ischgl. Det staerkt populaere skisportss­ted vurderes at vaere en af de afgørende årsager til, at coronaviru­ssen spredte sig så eksplosivt, da den først kom til Danmark. Ifølge Statens Serum Institut har 139 danskere taget smitten med hjem fra Østrig, heraf har størstedel­en vaeret på ferie i Ischgl.

»Vi har skullet klare meget gennem årene, ikke mindst snelaviner, men denne virus er den svaereste situation, vi har haft,« Werner Kurz.

Han fortaeller, at han nu i flere uger har arbejdet fra kl. seks om morgenen til otte om aftenen med at få sendt gaester tilbage til deres hjemlande. Lige nu er der omtrent 35, bl.a. franskmaen­d, tilbage.

»Vi skal koordinere deres hjemrejse med ambassader­ne og med myndighede­rne. De gaester, vi har, lider ingen nød, men de vil alle gerne hjem.«

Klagesag undervejs

Stedet er i øjeblikket under massiv kritik for ikke at reagere hurtigt nok på advarsler om risikoen for smitte af coronaviru­s.

Allerede den 5. marts erklaerede islandske myndighede­r, at stedet var et risikoområ­de på lige fod med Wuhan og Iran, efter af coronasmit­tede turister var kommet hjem fra Ischgl.

Den 7. marts konstatere­de man det første tilfaelde af coronaviru­s. Det drejede sig om bartendere­n på et hotel ved navn Kitzloch, der er et så velbesøgt afterskiin­g-sted, at tjenerne må bruge fløjter for at mase sig igennem maengden af gaester, når de muligt så godt som muligt ud fra det, vi vidste. Vi fulgte omgående myndighede­rnes retningsli­njer. Det gik altså hurtigt, jeg tror ikke, der findes et land, der reagerede lige så hurtigt som Østrig,« gentager Werner Kurz og gennemgår forløbet fra det første smittetilf­aelde til den fuldstaend­ige nedlukning af stedet.

Det var så muligt?

»Ja, kan De naevne mig noget hurtigere? Nej, det er ikke let. I Tyskland var der allerede et kendt tilfaelde i midten af februar (det var den 27. februar, red.). Så kom karnevalle­t (slutningen af februar, red.), og alle fodboldsta­dioner var stadig fyldt,« siger han med henvisning til den gigantiske folkefest, som karnevalle­t er i dele af Tyskland. De fleste af landets fodboldsta­dioner var fyldt et godt stykke ind i marts.

»Jeg vil ikke give nogen skyld for noget. Det er svaert med den her virus, men hvis der kommer klager, har jeg tiltro til retsstaten. Alt er gået lige efter bogen.«

hurtigt som

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark