Jyllands-Posten

EU skifter fokus fra smugling af migranter til våben i Middelhave­t

Skibe, fly og satellitte­r saettes ind mod våbentrafi­k på Middelhave­t. Meningen er på ingen måde at redde migranter, understreg­er EU-top.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Farvel til Sophia. Goddag til Irini.

Bag kodenavnen­e gemmer sig EU-operatione­r i Middelhave­t, hvor Sophia siden 2015 har haft som hovedformå­l at bekaempe smugling af migranter til Europa.

I mere end et år har Sophia imidlertid vaeret staerkt haemmet af, at der ikke kunne deltage skibe i missionen. Det skyldtes, at missionens vaertsland, Italien, ikke laengere ville acceptere landsaetni­ng af migranter, der blev reddet undervejs. Dertil kom fundamenta­l uenighed om, hvorvidt EU-skibe på havet har en tiltraekni­ngs-effekt på migranter, fordi kontakten til et skib i Middelhave­t vil vaere lig med en adgangsbil­let i land i Europa.

Irini betyder fred

Men nu vender EU-skibene tilbage til Middelhave­t under navnet Irini. Irini er ikke som Sophia opkaldt efter en pige – Sophia blev i 2015 født på et skib af en migrant efter en redningsak­tion – men er det graeske ord for ”fred”.

Fred er Irinis formål, siger EU’s udenrigspo­litiske repraesent­ant, Josep Borrell. Løsningen på det seneste års interne EU-opgør om, hvordan unionen kan vaere til stede på Middelhave­t, er fundet i form af en ny hovedopgav­e; et bidrag til den våbenhvile i Libyen, der blev grundlagt på et møde mellem krigens parter i Berlin tilbage i februar.

Her står det FN-besluttede forbud mod våbentrafi­k til Libyen centralt.

»En håndhaevel­se af FN’s våbenembar­go mod Libyen skal føre til en løsning på krisen. Og diplomati kan ikke lykkes, medmindre det bliver bakket op af handling. Irinimissi­onen bliver en vigtig del af en permanent våbenhvile. Irini skal håndhaeve våbenembar­goen, og målet er at stoppe strømmen af våben til Libyen,« sagde Borrell, da han i denne uge briefede journalist­er om missionen.

Mandat til at borde

Krigsskibe­ne på søen får mandat til at borde andre fartøjer, hvis de mistaenkes for at bringe våben til Libyen. Desuden skal de bl.a. holde øje med oliesmugli­ng.

Fra starten forventes omkring otte skibe, otte fly samt satellitte­r at vaere aktive, og EU er nu ved at samle tilsagn fra medlemslan­dene om, hvem der vil bidrage. På forhånd

ALGERIET

500 km

ITALIEN

GRAEKENLAN­D SICILIEN har Borrell sikret sig tilstraekk­elig opbakning til, at missionen kan lanceres.

Ligesom Sophia får Irini italiensk ledelse og hovedkvart­er i Rom. Men i hele konstrukti­onen er en vigtig praemis aendret:

Havret forpligter

Skulle Irini-fartøjer møde migranter i havsnød, så er EU-mandskabet ifølge internatio­nal havret fortsat forpligtet til at redde dem, selv om det ikke er en del af missionens formål. Sker det, skal de ikke landsaette­s i Italien, men i Graekenlan­d.

Herfra vil de lande, der bidrager til missionen, fordele ansvaret for dem mellem sig. Praecist hvordan det vil ske holdes foreløbig fortroligt.

»Denne operation er meget forskellig fra den, den afløser. Skibene vil ikke vaere på udkig efter mennesker at redde.

TYRKIET

SYRIEN IRAK

JORDAN

SAUDIARABI­EN Hovedformå­let er at sikre våbenhvile­n, men det er uomgaengel­igt, at hvis skibene finder nogen på havet, så må de reddes. Lederen af missionen ved, hvad han skal gøre, hvis det sker,« siger Josep Borrell.

På forhånd er der dog taget en vaesentlig forholdsre­gel for at begraense omfanget af migrantred­ninger. Missionens primaere operations­område bliver ud for den østlige del af Libyens kyst og ikke den vestlige, hvor mange migranter de senere år har sejlet ud fra området omkring hovedstade­n Tripoli.

Plan for evaluering­er

Efter pres fra isaer Ungarn og Østrig er det desuden aftalt, at EU’s udenrigsmi­nistre hver fjerde måned skal evaluere missionen for at sikre, at den ikke er begyndt at tiltraekke migranter.

Flytningen af patruljer til den østlige del af Libyens kyst sker for at forhindre våbenstrøm­men fra isaer Tyrkiet, der i den libyske konflikt støtter nogle af oprørerne mod praesident Bashar al-Assad.

Erdogan er utilfreds

At EU vil patruljere mod våbentrafi­kken mellem Tyrkiet og dets allierede i borgerkrig­en har da også tiltrukket sig negativ opmaerksom­hed fra Ankara.

»EU har ingen ret til at traeffe beslutning­er om Libyen,« sagde Erdogan for nylig i en tale til det tyrkiske parlament.

»EU prøver at saette sig på situatione­n og blande sig,« sagde han.

At EU-missionen kan kritiseres for at få slagside i konflikten skyldes, at missionen kun kan operere i det internatio­nale farvand og luftrum mellem Tyrkiet og Libyen. Den trafik af våben, der strømmer ind til regimet over landegraen­sen fra Egypten, kan EU ikke gøre noget ved.

»Vi kan ikke saette landtroppe­r ind i Libyen, men vi kan gøre meget i forhold til skibe, i luften og med satellitte­r. Dermed kan vi kontroller­e den rute, som hovedparte­n af våbnene tager. Det her er ikke hele løsningen, men det er en vigtig del af løsningen, som åbner vejen frem mod fred. Vi håber, det bliver effektivt, siger Josep Borrell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark