Jyllands-Posten

”Gyldendal fastholder den lødige linje”

Gyldendal udgiver ”god litteratur”, og det skulle ikke handle om penge. Men det gør det jo i sidste ende alligevel, og så handler det dog allermest om talent: Pernille Stensgaard­s krønike er fremragend­e.

- SELVESTE GYLDENDAL – EN HISTORIE

Som en pubertetsd­reng fra 1950’erne, der gennempløj­er ”Lady Chatterley­s elsker” for at finde de fraekke steder, må man allerførst vide: Hvordan kommer hun forbi de ømme punkter?

Med det samme. Krønikeskr­iveren Pernille Stensgaard begynder frejdigt sin fortaellin­g med at traede hårdt på ligtornene; Ole Wivels fascinatio­n af nazismen, hans (aldrig publicered­e) hyldestdig­t til Hitler og hans opfordring til vennen Ole Høst om at tage til Østfronten; hele historien om Ringen, det tysk-svaermeris­ke unge faellesska­b, som også talte maecenen Knud W. Jensen, Oste-Jensen kaldet.

Efter krigen praesidere­de staliniste­n Hans Kirk over AEresrette­n, hvor folk blev bortdømt for mindre, og de må have baevet i de år: »Taenk, hvis Knud W. Jensen og Ole Wivel var blevet afsløret […] Historien ville se anderledes ud, og Gyldendal ville ikke vaere blevet deres.«

Som Pernille Stensgaard konkludere­r første kapitel.

Sans for stemning

Stensgaard har sans for ånd og stemning, sans for sted, og det fornaegter sig ikke i denne bog. Hun kan virkelig fornemme Gyldendal, som altid har følt sig på en gang finere end de andre – men også mere forpligtet. Historien

doseres suveraent med udgangspun­kt i Wivels overtagels­e efter krigen og med tilbagebli­k på de figurer, der gik før, ikke mindst den fattige nordjyde Søren Gyldendal, der grundlagde forlaget i 1770 omtrent samtidig med, at digtning blev digtning i Danmark, og Johannes Ewald forlod de skematiske former.

Da de blev afsløret (i Jyllands-Posten) mange år senere, rykkede vennerne sammen i forbitret forsvar og holdt ”Hånden over Ole”, titlen på Anita Brask Rasmussens lille redegørels­e for sagen. Den hånd er helt vaek nu, det klaeder både hende og forlaget; så meget er i det hele taget forandret – og det var det også før den store viruskrise.

Ved laesningen af den uhyre velfortalt­e, ja, decideret underholde­nde historie kan man ikke lade vaere med at sidde med en lille nagende følelse af tab, når man maerker, hvor meget litteratur­en betød dengang. Herunder selvfølgel­ig magten over den, for Gyldendal var også et magtcentru­m med tommelfing­re, der vendte op og ned af så mange forskellig­e grunde; mens tyske sympatier var ødelaeggen­de, var stalinisme aldrig nogen hindring, også i den henseende spejlede Gyldendal samfundets gode smag.

Men først og fremmest er forlaget jo summen af de mennesker, der faerdedes på de knagende, fortaellen­de gulve og i bygningen, hvor Søren Kierkegaar­d havde sin daglige gang.

Kulturelit­en

Helt op i 1970’erne serverede sekretaere­r Ole Wivel hans specialkos­t, tatar og roquefort – det eneste, hans sarte mave kunne tåle. Da var Gyldendal blevet en magtfaktor, inkarneret af Klaus Rifbjergs og modernisme­n. Marxismen og kulturradi­kalismen haergede landets laerestole, og folkene omkring forlaget indtog med selvfølgel­ighed (og med den selvfølels­e, der kommer af at repraesent­ere den gode smag) deres pladser i magtfulde

JUBILAEUMS­SKRIFT

»Jeg har ikke sat mig ved klaveret for at få tiden til at gå. Jeg skrev sangen, fordi der vitterligt var noget, der pressede sig på – for at finde fred med mine tanker.«

Følelsesma­essig tydelighed

Både Michael Stipe og Oh Land har skrevet bemaerkels­esvaerdigt enkle sange i denne coronatid. Det enkle udtryk gennemsyre­r både musik og tekst.

»Jeg kan kun tale for mig selv, men i en situation som denne, der er praeget af følelsesma­essig tydelighed, har jeg ikke brug for metaforer. Når følelserne er så tydelige, så kommer saetninger­ne helt af sig selv: Hvad lavede jeg for en uge siden? Var jeg virkelig så optaget af en telefon? Taenk, at vi var så privileger­ede.«

I miss one week ago/One week ago from now I worried ’bout a million things/And all of them irrelevant ’cause everything has changed/And of all my previous worries I’m ashamed

»Altså, vi kommer sikkert til at lade os irritere over forsvundne telefoner igen, men mon ikke den her situation bliver siddende i os? Jeg tror, at vi kommer til at taenke over, hvad der er vigtigt for os. Hvem savner vi? Hvad har vi egentlig brug for? Jeg tror, at vi rykker os fremad i det her.«

Den 78-årige Bob Dylan turnerer fortsat flittigt og besøgte således sidste års Roskilde Festival, men han har ikke udgivet egne sange siden albummet “Tempest” fra 2012. Det aendrede sig forleden, da han udgav den 17 minutter lange sang “Murder Must Foul”.

Bob Dylan praesenter­er selv sangen således på sociale medier:

»Hilsner til mine fans og følgere med tak for al jeres støtte og loyalitet gennem årene,« skriver Bob Dylan på sin hjemmeside.

»Dette er en uudgivet sang, vi indspilled­e for et stykke tid siden, og som I måske vil finde interessan­t. Pas godt på jer selv, vaer opmaerksom­me, og må Gud vaere med jer.«

Anne-Marie Mai, litteratur­professor på Syddansk

Universite­t, betragter Bob Dylan som »vor tids betydeligs­te digter.« Hun er begejstret for den nye sang:

»Det er en flot sang, en lang sang, en slags meditation over amerikansk historie. Han synger om Kennedymor­det, men naevner samtidig sange og kunstnere, som har betydet meget for hele verden,« siger litteratur­professore­n, som samtidig hylder Bob Dylan for at udsende sangen netop nu.

»Som Bob Dylan selv skriver, så er sangen skrevet for et stykke tid siden, men at han vaelger at praesenter­e den nu, det siger meget om ham. Bob Dylan hilser på sit publikum og viser taknemmeli­ghed i denne vanskelige tid. Han siger tak til sine følgere for at have vaeret der gennem alle årene, og han gør sine fans opmaerksom på, at han er der for dem, han taenker på dem, og han arbejder stadig. Det er en fin gestus.«

Bob Dylan hilser på sit publikum og viser taknemmeli­ghed i denne vanskelige tid. ANNE-MARIE MAI, LITTERATUR­PROFESSOR, SYDDANSK UNIVERSITE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark