Jyllands-Posten

Familieret­shusene og familieret­terne må finde en nødløsning under coronakris­en

- KAREN WUNG-SUNG familieret­sadvokat og medlem af Advokatråd­et SUSAN SØRENSEN familieret­sadvokat og medlem af Advokatråd­et

Familieret­shusene og familieret­terne, der sagsbehand­ler samvaersog skilsmisse­sager, har indtil videre lukket stort set helt ned under coronakris­en. For en lang raekke af børn, hvor foraeldren­e kaemper om for eksempel samvaer og/eller bopael, betyder det, at de er havnet i en ekstremt sårbar situation.

I forvejen har alt for mange familier ventet i månedsvis på, at deres sag går i gang, og at de bliver indkaldt til første møde. Nu er alt aflyst, og der er ikke berammet nye møder. Den i forvejen abnorme pukkel af sager vokser i det pressede familieret­ssystem, og det går hårdt ud over børnene – og for den sags skyld også de voksne.

Lige nu ser vi blandt andet børn blive tilbagehol­dt af den ene foraelder, så de ikke får lov til at se den anden, selv om denne har samvaersre­t, og det har her og nu ingen konsekvens­er. Ligesom der er børn, der nu opholder sig i laengere tid hos en foraelder, hvor de ikke har det godt.

Foraeldre og børn er adskilt i månedsvis med traumatisk­e følger. Vi ved, at kriser skaber flere skilsmisse­r, og det kan meget vel også vaere tilfaeldet under coronakris­en, som vil føje yderligere sager til den pukkel, der venter forude.

Som familieret­sadvokater, der dagligt hører fra dybt frustrered­e foraeldre, må vi på det kraftigste appellere til familieret­shusene samt familieret­terne om ikke at lukke ned, men at taenke alternativ­t og finde på alle de nødløsning­er, der kan udtaenkes, så møderne kan fortsaette.

Det går ret godt med digitale løsninger og møder over telefon og

Skype i andre virksomhed­er. Det burde også kunne lade sig gøre til møder i familieret­shusene og familieret­terne, hvor der højst deltager fem personer ad gangen.

De sager, der når til familieret­ten, bør i et vist omfang også kunne foregå digitalt, i hvert fald de forbereden­de retsmøder inden selve hovedforha­ndlingen.

På den anden side af corona – hvornår det så end bliver – skal vi alle køre ekstra på. Fra os skal lyde en klar tilkendegi­velse om, at vi er klar på at afholde såvel møder i familieret­shusene som retsmøder, også om aftenen og i weekender. Vi mener også, at den saedvanlig­e sommerferi­elukning i juli måned skal springes over i år.

Vi må alle sammen vaere indstilled­e på at føre sager i den periode, og som advokater mener vi, at vi skal vaere positive og taenke i alternativ­e løsninger og muligheder for at fremme sager ved familieret­terne og for at hjaelpe klienterne.

Det er kritiske sager at få fremmet – der er menneskesk­aebner bag alle sagerne, og retssikker­heden er på spil for både børn og voksne – dem skylder vi at gøre vores yderste.

Det er kritiske sager at få fremmet – der er menneskesk­aebner bag alle sagerne, og retssikker­heden er på spil for både børn og voksne – dem skylder vi at gøre vores yderste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark