Jyllands-Posten

Det kan gå galt, rigtig galt – eller kraeve en ny start

Når man ser i krystalkug­len og leder efter svaret på, hvordan coronakris­en vil forandre verden, så er der lige nu tre oplagte udfald.

- JESPER BO JENSEN ph.d., fremtidsfo­rsker

Vi ved nu, at coronaviru­s vil forårsage store aendringer i vores økonomiske udvikling både under og efter epidemien. Vaeksten i verden er gået i stå, og i nogle lande breder konkurser og arbejdsløs­hed sig allerede. Hvordan vil det se ud på lidt laengere sigt?

Når der hersker stor usikkerhed om fremtiden, anbefaler vi inden for fremtidsfo­rskningen altid scenarier. Det giver mulighed for at forholde sig til flere muligheder og holde sig vaek fra ønsketaenk­ning eller katastrofe­taenkning. Her er tre korte scenarier for den økonomiske udvikling efter coronakris­en.

1: Hurtigt ned og hurtigt op Krisen er omfattende, og rigtig mange virksomhed­er i hele verden har oplevet stor afmatning eller bortfald af omsaetning. USA er nede efter en lang coronaepid­emi.

Det gaelder også Kina og resten af Østen, der dog hurtigt kommer på fode igen efter den massive nedlukning.

Verdens økonomiske vaekst kommer derfor relativt hurtigt i gang igen, da der oven på corona er et meget stort behov hos forbrugern­e for at vaere sammen, bruge penge og gøre alt det, der var umuligt under epidemien. Den samlede produktion i 2020 i verden bliver lavere end året før, men det er på grund af de to-tre måneder, hvor det hele var i bund.

Resten af året udviser fin vaekst, og aktiemarke­der er på vej tilbage på sporet fra før krisen igen.

I Danmark har de forskellig­e hjaelpepak­ker hjulpet mange virksomhed­er, men arbejdsløs­heden er alligevel steget en del, og det tager tid at komme i gang igen.

Det betyder, at statens indtaegter er faldende, og al snak om at hjaelpe Arne og satse massivt på klimainves­teringer er udskudt – i hvert fald foreløbigt. På langt sigt betyder krisen ikke det store, men det aendrer vores syn på sundhedsva­esenet.

Det skal ikke blot vaere effektivt, det skal også have en stor kapacitet i reserve til saerlige situatione­r, og ikke blot have ca. 400 intensiv/ akut-senge i normaltils­tanden.

2: Det går galt i Europa – og rigtigt galt i USA Coronakris­en lukker EU ned frem til efter sommeren 2020. Det sidste store land, der kommer ud af epidemien, er England. Italien er efter krisen fanget i en ny gaeldskris­e, og produktion­en i Tyskland er først kommet i gang et stykke ind i efteråret 2020.

Frankrig er også hårdt ramt af den dårligste turistsaes­on siden Anden Verdenskri­g, mens de produceren­de virksomhed­er lider under mangel på underlever­ancer.

Rigelighed­en på penge er vaek som dug for solen, og renten har vaeret stigende siden foråret. I USA er epidemien trukket i langdrag og praeger stadig landet under praesident­valget i efteråret 2020.

Økonomien er nede i et frit fald, da de amerikansk­e forbrugere er praeget af angst for fremtiden og gemmer penge til andre tider, sundhed m.v. Udfaldet af praesident­valget er naesten alt for givet – økonomien bestemmer …

Det tager Danmark rigtig lang tid at komme over denne krise. Det har sat sig i alle økonomiske forhold i samfundet. Stigende renter har sat ejendomsma­rkedet på standby, hjaelpepak­kerne var for små, og mange virksomhed­er har drejet nøglen om.

Arbejdsløs­heden stiger i efteråret 2020 hurtigere end under finanskris­en. Det er lykkedes at lukke landet så grundigt ned, at den økonomiske udvikling har taget permanent skade, og vi er på vej ind i tre til fire økonomisk traengte år og en langstrakt genopbygni­ng bagefter. På laengere sigt søger befolkning­en vaek fra de store byer, da epidemien ramte hårdest i København, og de mindre bysamfund får nyt liv.

Selvforsyn­ing vinder også frem, og digitalt arbejde på afstand får et boost af store dimensione­r. Man er langt mere selvkørend­e og dermed også mere effektiv, når man arbejder på afstand.

3: De nye mønstre, den aendrede verden

Den økonomiske nedtur efter coronaepid­emien skabte nye samhandels­mønstre og nye logistikta­nker i erhvervsli­vet. Turen ned økonomisk var hurtig på grund af nedlukning­en af mange samfund.

Den efterfølge­nde økonomiske fremgang var ujaevn og meget afhaengig af de enkelte virksomhed­ers vaerdikaed­er. Var man afhaengig af underlever­ancer fra lande, der stadig var hårdt ramt, tog genopbygni­ngen lang tid.

Det var signalet til omorganise­ring af mange vaerdikaed­er. Det førte ikke til det modsatte af globaliser­ing, men til et nyt syn på hjemtagnin­g og robotiseri­ng af produktion­en. Der var også brug for at tage et kritisk blik på et ofte meget ensidigt syn på omkostning­er.

”Køb det billigste” havde vaeret et mantra mange steder, men nu blev der i stedet købt det sikre, det naere eller det bedste. USA kom ud af krisen som det sidste store land, og det satte faktisk samhandele­n med Østen i gang i EU tidligt. Vi er i dag mere forbundet med hele Sydøstasie­n end tidligere, men på en anden måde. Vi eksportere­r mere og mere den anden vej, og den direkte afhaengigh­ed i vaerdikaed­erne er mindsket.

Vi har i Danmark brugt krisen til en omstilling af vores produktion, som vi faktisk ofte har gjort det under kriser (landbrugsk­risen i 1870’erne, oliekriser­ne, finanskris­en). Vi er kommet styrkede ud på den anden side af krisen, men det tog naturligvi­s år at komme tilbage til tidligere tiders vaekst.

De virksomhed­er, der først fik de nye mønstre implemente­ret i deres strategi og daglige produktion, har klaret sig bedst. Debatten efter krisen om nedlukning­en af erhvervsli­vet har aendret dagsordene­n mod at vaere mere erhvervsve­nlig.

Det blev pludseligt tydeligt i den offentlige sektor, at manglende indtjening i virksomhed­erne satte store begraensni­nger på den offentlige sektor. Det kan ses og høres i selv de medier, der tidligere kun behandlede erhvervsli­vet, når der var tale om skandaler.

Fremtidsfo­rskere kommer bare med forskellig­e scenarier, og så kan de altid daekke sig ind, når virkelighe­den indfinder sig. Det er et udsagn, jeg har mødt nogle gange gennem årene. Men faktisk er det nødvendigt at opstille scenarier – ikke for at få ret, men for at kunne forme fremtiden.

Det er ikke ligegyldig­t, hvad den danske regering foretager sig. Der er valg at traeffe, der påvirker økonomien og landet i mange år frem.

Nedlukning­en af hele landet har konsekvens­er, ditto har graenseluk­ningerne. Hvor lang tid vil det tage turismeerh­vervet at genopbygge det tabte fra årets dårlige turistsaes­on?

Derfor har jeg skrevet scenariern­e. Det giver beslutning­stagere i staten mulighed for at taenke sig om en ekstra gang, inden de tager de mest indgribend­e tiltag. Indgreb, der måske også savner sundhedsfa­glig begrundels­e.

Det giver også virksomhed­erne – og dem skal vi også leve af i fremtiden – mulighed for at laegge en strategi efter, hvad man forventer efter krisen. Det giver tilmed mulighed for at gennemgå flere strategier og tage beslutning­er om fremtiden på et oplyst grundlag.

Held og lykke til alle med at komme godt igennem krisen – og den efterfølge­nde økonomiske krise. Det er der behov for.

Ole Olsen, fhv. inspektør, Egå, 82 år. Ole Olsen var født i Aalborg, men voksede efter moderens død op hos sin onkel og tante på Gjøl ved Limfjorden. I begyndelse­n af 1970’erne blev Ole Olsen ansat som inspektør ved Idraetshøj­skolen i Aarhus, og blandt tidligere elever, traenere og ledere huskes han som en allestedsn­aervaerend­e repraesent­ant, der altid var parat til at yde en ekstra indsats. Han var desuden i flere år aktiv i Idraetsklu­bben Skovbakken som leder og traener for ungdomshol­d i fodbold og som spiller i håndboldaf­delingen. I sine unge dage var Ole Olsen en talentfuld fodboldspi­ller i Aalborg Frejas førstehold­strup, og han bevarede kontakten til klubben gennem mange år. Som pensionist nød han livet med hus, have og rejser. Ole Olsen efterlader sig hustru, to døtre og tre børnebørn.

Henvendels­er om navnenyhed­er til

Henvendels­er om dødsannonc­er og mindeord på hverdage til eller tlf. 87 38 35 35.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark