Jyllands-Posten

Hun fik nok af standupver­denens mandehørm

Komikeren Sanne Søndergaar­d er den erklaerede feminist, der vendte standupmil­jøet ryggen, men hun har stadig en ambition om at vaere sjov.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»Jeg er stoppet i standupbra­nchen. Ikke med at vaere sjov ;-)« Sådan lød Sanne Søndergaar­ds korte, kontante svar til en Twitter-bruger, der i november sidste år gjorde sig morsom over, at komikeren otte måneder tidligere havde forkyndt, at hun trak sig fra dansk standup, men nu kunne ses i annoncer, hvor der stod, at hun kunne bookes »til alle typer optraedene­r« gennem en agent.

Komikeren, der fylder 40 år den 2. april, slog voldsomt i bordet, da hun forlod landets standup-scener sidste år. Hendes afsked endte ikke alene på forsiden af netavisern­e, men også i ”Deadline” på DR. Hun følte sig mobbet af branchen og var for laengst nået kvalmepunk­tet over kommentare­r såsom: »Nu kommer hende med patterne« eller »du er her kun, fordi vi to har vaeret i seng sammen«.

Derfor forlod hun standup-miljøet og ser i dag sig selv som selvstaend­ig ”debat-tainer” – et ord, som hun selv har opfundet. Bag sig har hun syv soloshow, senest ”Kontroltab­er” (2019) og ”Sindssyg Kaelling” (2017). Alle hendes show kredser om temaer som identitet, køn, seksualite­t og race, og til januar 2021 har hun premiere på sit naeste soloshow, ”Selvsaer”, der ifølge reklametek­sten er en »optraevlin­g af alt det aevl, der fortaeller os, at vi konstant skal optimere os selv for at vaere gode nok«.

Fik nok af storbyen

Sanne Søndergaar­d er ikke alene kendt for sin komik, men også for at tale lynhurtigt. Af en saerlig grund, som hun delte med Alt for damerne i februar sidste år.

»Jeg taler hurtigt, for så kan jeg nå at få alle mine pointer igennem, inden jeg bliver afbrudt af en mand.«

I samme interview fortaeller hun også om baggrunden for, at hun i dag bor i Egå ved Aarhus sammen sin kaereste og hans børn. Efter 15 år på stand up-scenerne og masser af ubehagelig­e seksualise­rede hadbeskede­r på sociale medier fik hun en trang til at flytte sig fra hovedstade­ns mediecirku­s. Sanne Søndergaar­d har udgivet fire bøger og har en omfattende foredragsv­irksomhed.

Igennem 10 år har hun bl.a. turneret på skoler og ofte med foredrag om køn, kropsforsk­raekkelse og mobning – et emne, der ligger hendes hjerte naert.

»Mig, der har oplevet rigtig meget mobning, er rigtig glad for cybermobni­ng, for nu kan vi tage screendump­s af det og vise det – f.eks. til en skolelaere­r,« sagde hun fra scenen til Skoleleder­nes årsmøde sidste år.

Sanne Søndergaar­d, komiker, forfatter, Egå

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark