Jyllands-Posten

OL-udsaettels­e giver atleter problemer med uddannelse­n

Hver fjerde Team Danmark-støttede OLkandidat får problemer, efter at OL er blevet skubbet til naeste år.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN sportsreda­ktør JESPER ENGMANN thomas.kristensen@jp.dk jesper.engmann@jp.dk

Naesten hver fjerde af de cirka 120 OL-kandidater med Team Danmark-støtte løber ind i problemer med deres uddannelse­r, efter at OL er blevet udsat til sommeren 2021.

Team Danmark anslår, at et sted mellem 30 og 40 OLatleter bliver berørt af udsaettels­en, forstået på den måde, at de skal forlaenge deres uddannelse, skubbe studiestar­t et år eller tackle andre logistiske udfordring­er.

Det er en hovedpine for atleterne, men også for Team Danmark.

»Vi betaler en månedlig ydelse svarende til et SU-klip til de pågaeldend­e atleter, som nu skal have den støtte i ekstra lang tid,« siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark, som nu skal have en dialog med uddannelse­sinstituti­onerne og internt have fundet økonomien.

Mens mange andre lande friholder deres topatleter fra uddannelse og arbejde, er kravene anderledes i Danmark.

»Vi føler, at det er vigtigt at skabe atleter, der har flere muligheder. De skal ikke kun udmaerke sig i medaljejag­ten, men skal også uddanne sig til at tage et ansvar i samfundet. Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at den holdning skaber kloge atleter, der foretager gode og rigtige valg. Blandt andet derfor ser vi sjaeldent doping i dansk idraet eller snyd i en målestok som i andre nationer. Det kan i høj grad tilskrives den omstaendig­hed, at de bliver bedt om at forholde sig til hele deres liv, til andre mennesker og til samfundet uden for idraetten,« forklarer Lone Hansen.

Større fristelse

Fra hendes stol er det ret logisk at holde fast i, at eliteidrae­tsudøverne skal passe to karriere sideløbend­e.

»Hvis man får en skade og føler, at idraet er ens hele liv, er jeg overbevist om, at man vil gøre meget mere for at komme hurtigt – og nogle gange for hurtigt – tilbage, og så er fristelsen alt andet lige større til at skyde genvej ved at snyde med doping eller til at presse sig selv og potentielt smadre kroppen. Nu koncentrer­er man sig i stedet om semestret på tandlaegeh­øjskolen eller på laerlinget­iden som tømrer, og så risikerer man ikke så let at gå helt i sort,« siger Team Danmarkdir­ektøren, der ikke mener, at atleterne er udsat for et voldsomt pres.

»Sådan beskriver de det ikke selv. De er vant til at gøre deres bedste og gøre det under pres, og de kan bruge de meget forskellig­e erfaringer til at blive bedre i begge verdener. I stedet for at presse dem giver det danske fokus dem tvaertimod ro i maven, for de får noget at arbejde videre med efter karrieren,« siger Lone Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark