Jyllands-Posten

Hvad er nu det vigtigste? OL-drømmen eller en

Da OL i Tokyo er udsat, skal elitesvømm­er Emilie Beckmann pludselig planlaegge et års uddannelse på ny. Hvis det kan haenge sammen. Her er hendes tanker.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Jeg begyndte at svømme konkurrenc­e, da jeg var syv år. Da jeg var 10 år, fandt jeg ud af, der var noget, der hed OL. Det lød fedt, og det ville jeg gerne deltage i. Jeg kan huske, at jeg i 2008 havde et forløb i 3. klasse om OL. Efter det var jeg solgt. Det var jeg nødt til at prøve en dag. Jeg skal også derhen, taenkte jeg.

OL er hvert fjerde år, men det er ikke altid, man er klar til at kunne komme til OL. For mig handler det om at analysere, hvad der er vigtigst for mig det naeste år. Er det at komme taettere på at gøre uddannelse­n faerdig? Eller er det at komme til OL? Og kan de to spor forenes?

Efter jul afsluttede jeg femte semester på statskunds­kab på Københavns Universite­t, og så har jeg taget orlov her i foråret for at have et halvt år uden studier op til OL. Efter sommer skal jeg begynde på sjette semester. Nu er OL udsat. Hvad gør jeg så? Tidligere havde jeg planer om, at jeg til efteråret skulle tage to valgfag. Det var jeg nødt til. Der er et krav om aktivitet, og der er noget, der hedder maksimal studietid.

Da jeg tog orlov i foråret, fik jeg forlaenget min maksimale studietid med et halvt år, og det brugte jeg på orlov. Fra september 2020 har jeg halvandet år til at gøre min bachelor faerdig. Ellers bliver jeg udskrevet af studiet.

Man kan forlaenge sin treårige bachelor med et år. Uanset hvem man er. Jeg har skullet søge dispensati­on, og jeg har fået begrundet orlov, så min bachelor kan tage fire og et halvt år. Så er jeg faerdig i december 2021.

Men hele idéen med at tage orlov var jo, at jeg havde en fri kalender fra januar til september i år. For i den periode lå kvalifikat­ionsstaevn­et til OL, og selve OL lå til sommer.

Sølv i 50 m butterfly, sølv i 4x100 m medley

Bronze i 50 m butterfly

Så var der ingen forstyrrel­ser i hverdagen.

Jeg har tidligere jongleret med studier og svømning. Det kan man sagtens i en periode. Men da jeg så, hvor meget jeg skulle ud at rejse – 100 dage fra januar til OL i juli – så taenkte jeg, at jeg ikke kunne passe et studie ved siden af, når jeg var vaek så laenge.

Nu skal jeg finde ud af, hvad der giver bedst mening for mig. På statskunds­kab er jeg bundet af, at fagene kun bliver udbudt henholdsvi­s til foråret og efteråret. Mit forårsseme­ster er et opsamlings­heat med fag, jeg har udskudt fra tidligere forårsseme­stre. De fag er jeg nødt til at tage naeste forår.

Jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg kan søge orlov igen, så jeg kan koncentrer­e mig om OL på samme måde. For jeg har jo søgt og fået orlov en gang. Det var rigtig svaert at få. Det tog tre måneder, inden det var på plads. Jeg skulle søge begrundet orlov, da min maksimale studietid skulle udvides. Begrundet orlov får man, hvis man skal på barsel, hvis man bliver sendt ud i militaertj­eneste, hvis der er sygdom i naermeste familie, eller hvis man har noget, der er stressrela­teret og andet.

Vi valgte at gå efter, at OLforbered­else og -deltagelse også er stressrela­teret og tidkraeven­de. Den gik igennem i år. Men jeg er oprigtigt i tvivl om, om den går igen. Og om jeg i det hele taget har lyst til at forlaenge min uddannelse, så det tager fem år for mig at få en bachelor.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark