Jyllands-Posten

Lars Rohde: Dansk økonomi er reduceret med op mod 25 pct.

I øjeblikket styres den økonomiske udvikling af virusudbru­ddet og de foranstalt­ninger, der er taget i brug, lyder det fra nationalba­nkdirektør­en.

- ALEXANDER BITSCH BO NIELSEN alexander.bitsch@finans.dk bo.nielsen@finans.dk

Coronaviru­ssen har ramt økonomien hårdt, og udbruddet styrer, sammen med de redskaber, som regeringen har sat i vaerk for at hjaelpe virksomhed­er og ledige gennem krisen, den økonomiske udvikling. Sådan lyder det fra nationalba­nkdirektør Lars Rohde på en telekonfer­ence i forlaengel­se af Nationalba­nkens analyse af konsekvens­erne af virussen for den danske økonomi.

Ifølge Lars Rohde er den økonomiske aktivitet her og nu reduceret med op mod 25 pct. Og i løbet af året vil coronakris­en kunne få vaeksten til at ende mellem minus 3 og minus 10 pct.

Afhaengig af udlandet

»Hjaelpepak­kerne holder hånden under økonomien her og nu. Vi skal ikke glemme, at genopretni­ngen af vores økonomi er meget afhaengig af udviklinge­n i udlandet. Vi står over for en verdensoms­paendende krise,« siger Lars Rohde.

I analysen peger Nationalba­nken på, at den danske økonomi er i en fordelagti­g situation i forhold til at kunne tackle coronapand­emien. Det samme er dog langtfra tilfaeldet i andre lande.

Tre scenarier

Nationalba­nken har i sin analyse af situatione­n opstillet tre scenarier for, hvordan økonomien kommer til at udvikle sig. I det milde scenarie ender Danmark med en negativ vaekst på 3 pct. I det midterste scenarie lyder tallet på minus 5 pct., og i det vaerste er tallet minus 10 pct.

Det er et meget stort spaend, og ifølge Lars Rohde er det ikke til at sige, hvilket scenarie Danmark ender i.

»Det ved vi ikke. Det afhaenger af omfanget og varigheden af foranstalt­ningerne og udviklinge­n i udlandet. Udbruddet kan også medføre, at forbrugern­e aendrer adfaerd permanent, og at virksomhed­erne aendrer deres forsynings­kaeder,« siger Lars Rohde.

Han peger dog på, at Nationalba­nken venter en kraftig vending i økonomien på den anden side af coronakris­en.

Allerede nu peger flere tidlige økonomiske indikatore­r på, at økonomien er blevet ramt. Den samlede trafik over Storebaelt­sbroen faldt med 55 pct. i uge 13 sammenlign­et med samme tidspunkt sidste år. I samme uge faldt antallet af passagerer med 87 pct. i metroen i København, og endelig er antallet af nettoledig­e steget med 33.000 personer siden nedlukning­en den 11. marts.

Fra politisk side er der blevet vedtaget flere tiltag, som skal holde hånden under den danske økonomi. Ifølge Lars Rohde er det svaert at sige, om der er behov for flere hjaelpepak­ker.

»Det er meget vanskeligt at sige og vurdere, hvor stort behovet bliver. Men adfaerdsae­ndringer og fald i nettoekspo­rten vil nok skabe behov for at en traditione­l finanspoli­tisk lempelse i andet halvår. Det er der også råd til.«

 ??  ??
 ??  ?? Nationalba­nken og dens direktør, Lars Rohde, vurderer i en ny analyse, at vaeksten i Danmark kan falde med mellem 3 og 10 pct. i 2020 på grund af coronakris­en. Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Nationalba­nken og dens direktør, Lars Rohde, vurderer i en ny analyse, at vaeksten i Danmark kan falde med mellem 3 og 10 pct. i 2020 på grund af coronakris­en. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark