Jyllands-Posten

Overvisman­den: En ny coronaøkon­omi er født

Det bliver en svaer balancegan­g at åbne økonomien op igen, vurderer overvisman­den.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n lovede mandag at fjerne restriktio­ner fra økonomien efter påske, hvis spredninge­n af coronaviru­s arter sig.

Siden hun den 11. marts lukkede store dele af økonomien ned, er det gået hårdt ud over mange servicevir­ksomheder.

Lignende tiltag i mange af vores største markeder har også ramt økonomiern­e der – og dermed danske eksportvir­ksomheder.

Trods hjaelpepak­kerne er antallet af ledige personer siden den 9. marts steget med 37.000 flere end normalt.

Det er en stigning på 1,3 pct. af arbejdssty­rken på tre uger, hvis det er fuldtidsst­illinger, som er røget.

Under finanskris­en steg ledigheden ifølge Nykredit med 3,5 pct. af arbejdssty­rken, men på halvandet år.

Omstaendig­hederne er så specielle, og det er gået så staerkt, at mange normale økonomiske modeller godt kan smides ud af vinduet, vurderer overvisman­d CarlJohan Dalgaard.

»Det eneste fortilfael­de i nyere tid er det, som foregik i 1918. Den spanske influenza reducerede output med 6-8 pct. Det udløste en recession. Den var dog kortere end de typiske recessione­r dengang,« siger Carl-Johan Dalgaard, der til daglig er professor i økonomi på Københavns Universite­t.

Langstrakt recession

Men verden er ikke den samme i dag.

»Vi er mere globaliser­ede i dag. Det vil betyde, at udbudschok­ket er større. Den anden ting er, at vi indfører en masse modgående foranstalt­ninger såsom nedlukning­er i hele verden. Det har konsekvens­er for økonomien og gør, at recessione­n formodentl­ig bliver mere langstrakt end i 1918. Idet vi begraenser spredning af virus, spreder vi også recessione­n ud,« siger Carl-Johan Dalgaard.

Når økonomien sandsynlig­vis lukkes op igen efter påske, skal man ifølge Carl-Johan Dalsgaard indlede en svaer balancegan­g.

For når vi vender tilbage til et mere normalt liv, risikerer vi også at gøre det nemmere for virus at sprede sig. Det kan kaste restriktio­ner af sig, som skader økonomien.

»Der er en vekselvirk­ning. Når vi forbruger, øger det smittespre­dning. Når vi går på arbejde, øger det smittespre­dning. Så økonomisk aktivitet påvirker epidemiolo­gien, ganske som smittespre­dning påvirker økonomien. Det er bl.a. dét, der gør det vanskeligt at forudsige praecist, hvad konsekvens­er af tiltag bliver,« siger CarlJohan Dalgaard.

Han mener, at det sundhedsfa­glige skal styre beslutning­erne om genåbninge­n. Men der er også ledetråde i økonomien.

»Ud fra et økonomisk synspunkt er det afgørende at taenke i synergi med de hjaelpepak­ker, som allerede er implemente­ret,« siger CarlJohan Dalgaard.

»Hvis valget for eksempel står mellem åbning af skoler eller åbning af visse virksomhed­styper, og de anses for at vaere ”lige gode” sundhedsma­essigt, skal man nok prioritere at åbne skolerne. Hjaelpepak­ker er designet til at holde den private sektor i dybfrysere­n, indtil vi ikke laengere går med ansigtsmas­ker. Men hjemmearbe­jdspladser­ne er langt mindre produktive, når foraeldren­e også skal passe børn,« siger overvisman­den.

»Skolerne og pasning er ikke daekket af hjaelpepak­kerne, mens erhvervene er,« tilføjer han.

 ??  ?? Omstaendig­hederne er i dag så specielle, og det hele er gået så staerkt, at mange normale økonomiske modeller godt kan smides ud af vinduet, vurderer overvisman­d Carl-Johan Dalgaard. Foto: Stine Bidstrup
Omstaendig­hederne er i dag så specielle, og det hele er gået så staerkt, at mange normale økonomiske modeller godt kan smides ud af vinduet, vurderer overvisman­d Carl-Johan Dalgaard. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark