Jyllands-Posten

Økonomis fremtid er enorm

-

heden om dansk økonomis naere fremtid er enorm.

Det er ifølge banken naesten umuligt at spå om, hvordan økonomien vil reagere på den mulige genåbning efter påske.

Man kender stadig heller ikke til, hvordan åbningen vil forløbe – hverken herhjemme eller på vores største markeder, som også alle er lukket ned i større eller mindre grad.

Genåbninge­n bliver ifølge overvisman­d Carl-Johan Dalgaard dog sandsynlig­vis dynamisk i takt med, at man prøver sig frem.

Det gaelder om at finde ud af, hvilke økonomiske aktivitete­r som øger smittespre­dningen for meget.

Det ved man dog ikke endnu.

Usikkerhed­en er derfor nu så stor, at Danske Banks prognose allerede synes at vaere overhalet af virkelighe­den.

Det kan gå vaerre

»Vores prognose er baseret på, at samfundet relativt hurtigt åbnes op igen fra april og frem, både herhjemme og i resten af Europa, og også på, at krisen ikke bider sig fast hos forbrugere og virksomhed­er. Men vi er enige i, at det sagtens kan gå vaerre end det,« skrev cheføkonom Las Olsen som respons på Nationalba­nkens udspil.

Usikkerhed­en driller ikke kun prognosema­gere. Usikkerhed­en gør det ifølge ATPformand og tidligere overvisman­d Torben M. Andersen også naesten umuligt for beslutning­stagere i erhvervsli­vet at traeffe beslutning­er.

Og så holder de igen. Det var laeren fra finanskris­en.

Usikkerhed­en kan ifølge økonomerne også ramme forbruget og boligmarke­det, for hvem ønsker at kaste sig ud i økonomiske beslutning­er, når man ikke ved, om man har sit job om et halvt år – eller hvem vil købe eller saelge en bolig, når man ikke ved, om priserne er 10 pct. lavere om et par måneder.

Det taler ifølge Carl-Johan Dalgaard for, at økonomien ikke kommer sig for alvor, før vi ved mere om, hvordan vi enten tackler eller lever med virus.

Så er der selve det billede, som den ellers så konservati­ve Nationalba­nk maler af dansk økonomi.

Prognosen viser, at vi kun i bedste fald undgår den vaerste økonomiske tilbagegan­g, vi nogensinde før har målt i Danmark, som var i 2009. Den lød på omtrent 5 pct. af bnp.

Det er voldsomt og fortaeller ifølge erhvervsor­ganisation­er som Dansk Erhverv noget om, at de nuvaerende hjaelpepak­ker måske kun forslår som en skraedder i helvede.

Pakkerne, som ifølge Finansmini­steriet kan pumpe omtrent 287 mia. kr. ud i økonomien – cirka 12 pct. af bnp – i form af likviditet, lån og tilskud, er altså måske ikke nok til at afvaerge det enorme tilbagesla­g, vi ifølge Nationalba­nken har i vente.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark