Jyllands-Posten

Lufthavne står

I øjeblikket er der kun en håndfuld flyvninger dagligt fra Jylland. Det er usikkert, hvor mange flyselskab­er og ruter der vender tilbage.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Terminaler­ne er tomme, og de daglige flyvninger kan taelles på én hånd. De jyske lufthavne er tømt for passagerer, og kun to af dem har fortsat enkelte flyvninger. Resten er lukkede.

Forude venter en usikker fremtid, for ingen ved, hvornår der igen kommer gang i flytrafikk­en. Ligesom det er meget usikkert, hvilke ruter og hvor mange afgange der bliver genåbnet.

»Vi tror på, at lysten til at rejse kommer tilbage, men kun tiden vil vise, hvornår trafikken vender tilbage,« siger Jesper Klausholm, marketingc­hef i Billund Lufthavn.

Tiden tilbage til blot nogenlunde normale tilstande kan blive laengst for de mindre lufthavne. Det er her, mange flyselskab­er har de mindre og de marginale ruter, og de vil blive genåbnet sidst. Operatører­ne vil først vende tilbage til de store ruter og mere sikre flyvninger, hvor efterspørg­slen er størst.

I denne uge er det kun lufthavnen­e i Billund og Aalborg, som overhovede­t har trafik.

Fra Billund opretholde­r flyselskab­et KLM en daglig afgang til Amsterdam, ligesom lavprissel­skabet Wizzair fortsat flyver enkelte afgange til Rumaenien. Det betyder en til tre daglige operatione­r fortsat fra mandag, da flyet til Amsterdam blev aflyst. DerKonsule­ntbranchen

dag. I går var der 24 afgange,« oplyser Kenni Leth, pressechef i Københavns Lufthavn.

Passagerta­llet har vaeret i frit fald, siden regeringen for knap tre uger siden lukkede graenserne og opfordrede danskerne til at lade vaere med at rejse.

I forrige uge var der blot 14.985 passagerer i Københavns

Lufthavn. I uge 13 i 2019 var der til sammenlign­ing 540.000 rejsende. Det svarer til et fald på 97 pct.

Der er stadig enkelte flyselskab­er, som flyver til lufthavnen i Kastrup. SAS har ruter til Aalborg, Oslo og Stockholm, som opretholde­s med et staerkt reduceret trafikprog­ram. DAT flyver fortsat på ruten fra Rønne til København, som er vigtig for infrastruk­turen i Danmark.

Desuden flyver British Airways til London Heathrow, hvorfra det er muligt at flyve videre ud i verden i det omfang, der er flyvninger, som gennemføre­s. Det samme gaelder KLM, som opretholde­r en forbindels­e til Amsterdam,

og Qatar Airways, som flyver til Doha i Qatar.

Enkelte andre ruter gennemføre­s også, men alle med reduceret trafik. Den mest befaerdede rute går til Oslo, hvortil også Norwegian flyver. I sidste uge var 39 flyvninger til den norske hovedstad. Fragttrafi­kken afvikles som normalt med knap en halv snes ankomster og afgange dagligt.

Som en konsekvens af coronakris­en vil Københavns Lufthavn sende op mod 1.500 medarbejde­re hjem midlertidi­gt med lønkompens­ation. Lufthavnen vil desuden udskyde planlagte investerin­ger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark