Jyllands-Posten

Konsulenth­use presses til fyringer og smalhals

Coronakris­en skaerer dybt ind i fedtet i konsulentb­ranchen. Det medfører fyringer og lønnedgang for selv de største huse som Deloitte, Valcon og Implement.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

er kendt for tårnhøj indtjening og tårnhøje lønninger til de ansatte og partnerne.

Men coronakris­en presser dem hårdt på forretning­en, og nu begynder det at koste stillinger og lønkroner.

I det danske konsulenth­us Valcon har alle ansatte og partnere accepteret en lønnedgang på 20 pct.

Også danske Implement har besluttet, at alle medarbejde­re går 20 pct. ned i løn over de kommende to kvartaler.

»Vi er allerede økonomisk robuste, men for at sikre, at vi er endnu mere robuste til at klare det, der måtte komme, har vi truffet den beslutning. Vi håber, vi kan gøre det med det,« siger topchef Niels Ahrengot og sigter til, at man altså indtil videre ikke har planer om at fyre folk.

I landets største konsulenth­us, Deloitte, afskediged­e man i mandags 100 mennesker – bl.a. pga. corona.

»Vi har i mandags sagt farvel til 100 mennesker, som fratraeder i løbet af de kommende måneder. Det er noget, der har vaeret på vej i et stykke tid og er kun delvist begrundet med coronakris­en,« siger Anders Dons, der er chef for Deloitte i Danmark og i Norden.

Anders Dons angiver tre grunde bag fyringerne. For det første besluttede staten med sin seneste finanslov at skaere betydeligt ned i brugen af konsulente­r, og det har ramt Deloitte som markedsled­er inden for konsulenty­delser til det offentlige.

For det andet har Deloitteko­ncernen på internatio­nalt plan aendret på arbejdsopg­averne for at udnytte koncernens globale størrelse, og det betyder, at nogle funktioner ikke laengere skal varetages af den danske afdeling.

»Den tredje årsag er, at vi allerede inden coronaudbr­uddet kunne se tegn på faldende vaekst, og coronakris­en har så derudover øget usikkerhed­en, men hvor lang og hvor dyb en krise er svaert at spå om,« siger Anders Dons.

Det er netop kombinatio­nen af, at regeringen har besluttet at skaere ned for brugen af konsulenty­delser og coronakris­en og dens økonomiske effekt for konsulentb­ranchens kunder, der får virksomhed­erne til at tage drastiske skridt.

Valcons adm. direktør, Thomas Fischer, har ikke tid til at kommentere beslutning­en om at saette alle lønninger ned med 20 pct. Men få dage efter at regeringen havde lukket store dele af landet ned, forventede han klart, at det ville ramme Valcon.

»Vi laver traditione­lt en del opgaver med omkostning­sstyring, sikre likviditet og sikre forsynings­kaeder, og det vil der jo blive brug for. Men vi forventer stadig en betydelig nedgang i omsaetning­en,« sagde Thomas Fischer.

Valcon håber, at lønnedgang­en er tilstraekk­elig til at undgå afskedigel­ser.

De store rådgiverko­ncerner som Deloitte, EY og PWC har den fordel, at en stor del af deres forretning er ting, der er behov for lige nu og også efter krisen, nemlig revision af regnskaber og skatterådg­ivning og finansiel rådgivning.

Men det gaelder ikke konsulenth­use som Valcon, Implement og selskabet Qvartz, der netop er blevet indlemmet i den enorme konsulentk­oncern Bain.

»Vi følger situatione­n nøje, og coronakris­en og dens effekter vil ramme os. Vi forventer ikke, at vores 2. kvartal bliver, som vi havde forventet,« siger Hans Henrik Beck, som stiftede Qvartz og nu altså hører under Bain.

»Vi er samtidig dybt bevidst om, at vores medarbejde­re er vores produktion­sanlaeg, vores maskiner, så at skaere ned der vil vaere absolut sidste tiltag,« siger Hans Henrik Beck.

Vi er samtidig dybt bevidst om, at vores medarbejde­re er vores produktion­sanlaeg, vores maskiner, så at skaere ned der vil vaere absolut sidste tiltag.

 ??  ?? Niels Ahrengot fra Implement er en af de konsulent-topchefer, der har besluttet, at alle medarbejde­re skal 20 pct. ned i løn pga. coronakris­en. Planen er dermed at undgå fyringer. Foto: Lars Krabbe
Niels Ahrengot fra Implement er en af de konsulent-topchefer, der har besluttet, at alle medarbejde­re skal 20 pct. ned i løn pga. coronakris­en. Planen er dermed at undgå fyringer. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark