Jyllands-Posten

Tomme – der er lang vej tilbage

-

for var der slet ingen passagertr­afik den dag.

I forrige uge faldt passagerta­llet med 98,5 pct. i forhold til samme periode sidste år.

»Vi er i dialog med vores kunder, men der er stor usikkerhed. Flyselskab­erne har svaert ved at vurdere, hvornår de igen vil begynde at flyve,« siger Jesper Klausholm.

Fragt som normalt

Ryanair er et af de største flyselskab­er i Billund, og det irske lavprissel­skab har meddelt, at man ikke forventer at genoptage trafikken før i slutningen af maj.

Billund Lufthavn har sendt knap 500 af 1.100 ansatte midlertidi­gt hjem med lønkompens­ation.

»En stor del af medarbejde­rne i lufthavnen arbejder med at servicere passagerer­ne, deres bagage eller flyene. Den slags opgaver er af åbenlyse årsager betydeligt nedsat. Vi beholder dog fortsat personale på posterne, så vi kan håndtere de få fly, der fortsat kommer, og specielt også de passagerer, der fortsat ankommer til lufthavnen,« siger Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Luftfragte­n fortsaette­r stort set som normalt, og Billund Lufthavn servicerer fortsat de 42 cargofly, der ugentlige flyver til og fra Billund Lufthavn.

Aalborg Lufthavn har fortsat tre daglige afgange på hverdage til København. Alle andre ruter er suspendere­de. I forrige uge havde lufthavnen blot 733 passagerer gennem terminalen. Sidste år på samme tidspunkt var antallet 28.631.

»Vi skal nok komme igennem coronakris­en, men vi ved ikke, hvad der venter på den anden side,« siger Søren Svendsen, direktør i Aalborg Lufthavn.

Han følger spaendt udviklinge­n i Norwegian, som er den største kunde i Aalborg Lufthavn med normalt syv daglige flyvninger til København og et stort trafikprog­ram til Málaga i Spanien. Det norske lavprissel­skab kaemper i øjeblikket for livet, fordi selskabet er ved at løbe tør for likviditet.

Vi tror på, at lysten til at rejse kommer tilbage, men kun tiden vil vise, hvornår trafikken vender tilbage. JESPER KLAUSHOLM, MARKETINGC­HEF I BILLUND LUFTHAVN

Klar til hurtig åbning

Aalborg Lufthavn har sendt 250 medarbejde­re hjem med lønkompens­ation. Det svarer til 85 pct. af alle ansatte.

Aarhus Airport lukkede mandag, da SAS indstilled­e den daglige flyvning til København. I de seneste uger har aktivitete­n vaeret på et absolut minimum.

»I sidste uge havde vi flere håndvaerke­re end passagerer,« siger Peer H. Kristensen, direktør i Aarhus Airport.

Lufthavnen udnytter stilstande­n til at saette fart i den planlagte ombygning af lufthavnen på et tidspunkt, hvor man ikke skal tage hensyn til passagerer og trafik.

Aarhus Airport tør ikke spå om, hvor lang tid nedlukning­en vil vare.

»Vi arbejder med flere forskellig­e scenarier, og vi er klar til at åbne lufthavnen med kort varsel,« siger Peer H. Kristensen.

Også Midtjyllan­ds Lufthavn ved Karup og Sønderborg Lufthavn er lukket, fordi indenrigsr­uterne er lukkede.

Nedlukning­erne og den minimal aktivitet vil koste lufthavnen­e mange millioner kr., selv om regeringen­s hjaelpepak­ker daekker en del af tabene.

Lufthavnen­e skal dog nok overleve, vurderer Michael Svane, direktør i DI Transport og repraesent­ant for Branchefor­eningen Dansk Luftfart, BDL.

»Lufthavnen­e har alle helt eller delvist offentligt ejerskab, og det vil hjaelpe dem igennem krisen,« siger Michael Svane.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark