Jyllands-Posten

Modefirmae­r trues af lukning

En ny undersøgel­se blandt danske tekstilsel­skaber viser, at der forventes et dyk på 30 pct. i årets omsaetning udløst af coronakris­en.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Blandt direktører­ne i den danske mode- og tekstilbra­nche mener 21 pct., at deres virksomhed er lukningstr­uet lige nu. Vurderet ud fra alene tøjselskab­erne er svaret 25 pct.

Erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil har netop gennemført en undersøgel­se blandt sine medlemsvir­ksomheder om den aktuelle situation. 35 pct. af selskabern­e har svaret – svarende til 121 ligeligt fordelt på størrelse i branchen.

Netop den aktuelle situation har skabt en likviditet­skrise hos bl.a. tøjvirksom­hederne, da salget i stort set hele Europa er stoppet.

Branchen havde ellers et tøjsalg ud af landet på ca. 31 mia. kr. i 2019. Netop nu er langt de fleste danske tøjbutikke­r på samme tid lukkede, så der er heller ikke synderlig afsaetning på hjemmemark­edet.

Modebranch­en er aktuelt i en periode af året, hvor kollektion­erne til foråret og sommeren – produceret hos underlever­andørerne isaer i Asien – er leveret samt betalt. Til gengaeld er afsaetning­en til kunderne i detailhand­len på markederne stoppet brat siden begyndelse­n af marts, da coronakris­en brød ud i lys lue.

Dansk Mode & Textils medlemsund­ersøgelse viser også, at virksomhed­erne forventer et dyk i omsaetning­en. Samlet lyder forudsigel­sen om et fald på 30 pct. i år. Ligesom krisen vil påvirke både eksporten og hjemmemark­edet ind i 2021.

85 pct. af virksomhed­erne har fået ordrer annulleret den seneste tid, og langt de fleste melder, at de mangler ekstra likviditet.

Den viser også, at halvdelen af virksomhed­erne har afskediget medarbejde­re den seneste tid, mens 85 pct. har sendt medarbejde­re hjem på de statslige kriseordni­nger med lønkompens­ation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark