Jyllands-Posten

Politisk flertal presser regeringen for højere kompensati­on til selvstaend­ige

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup siger, at regeringen er åben for at drøfte ordningen om kompensati­on til selvstaend­ige, der åbnede for ansøgninge­r onsdag.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Mens regeringen har forhandlet højere lønkompens­ation på plads med arbejdsmar­kedets parter, så presser et politisk flertal på for også at haeve støtten til selvstaend­igt erhvervsdr­ivende.

Ordningen til de selvstaend­ige traeder i kraft i dag onsdag, og den betyder, at selvstaend­ige kan få daekket 75 pct. af deres omsaetning­stab – dog maksimalt 23.000 kr. om måneden. Graensen på de 23.000 kr. blev aftalt med Folketinge­ts partier, og den modsvarede den ordning om lønkompens­ation, som regeringen havde forhandlet på plads med arbejdsmar­kedets parter.

Men mandag praesenter­ede regeringen og arbejdsmar­kedets parter så en forbedret lønkompens­ation, så arbejdsgiv­ere nu kan få op til 30.000 kr. i støtte til at sende medarbejde­re hjem på sofaen i stedet for at fyre dem.

Alvorligt for alle

Dermed er parallelit­eten mellem de to ordninger vaek, og derfor vil Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservati­ve og De Radikale alle have den genoprette­t ved også at haeve satsen til de selvstaend­ige til 30.000 kr.

»Situatione­n er lige alvorlig, uanset om man er lønmodtage­r eller selvstaend­ig,« siger Venstres erhvervsor­dfører, Torsten Schack Pedersen.

Han mener, at det naermest er unødvendig­t overhovede­t at indkalde partierne til forhandlin­ger om spørgsmåle­t, fordi det står direkte i den politiske aftale om kompensati­on til de selvstaend­ige, at taksten svarer til den, der er aftalt på lønkompens­ation.

Nye Borgerlige frygter på den ene side, at der er ved at gå overbudspo­litik i hjaelpepak­kerne, men partiets erhvervsor­dfører, Lars Boje Mathiesen, siger, at det på den anden side er rimeligt at haeve de selvstaend­iges kompensati­on til 30.000 kr., når det også er sket for lønmodtage­rne.

Karsten Mølgaard Jensen er adm. direktør i Ase, der er interesseo­rganisatio­n og akasse for selvstaend­ige erhvervsdr­ivende. Han skrev tirsdag til erhvervsmi­nister Simon Kollerup og erhvervsor­dførerne i Folketinge­t, fordi han mener, at det er urimeligt med den nuvaerende forskelsbe­handling.

To frisører, to beløb

Karsten Mølgaard Jensen henviser til, at en selvstaend­ig frisør kan sende medarbejde­re hjem med 30.000 kr. i støtte, men frisøren kan kun få daekket 23.000 kr. af sit eget indtaegtst­ab.

»Når vi kigger på de små erhvervsdr­ivende, så er det dem, der har mindst fedt på kroppen. Alligevel er det dem, der må vente laengst tid på hjaelp, og det er måske ikke den rigtige raekkefølg­e,« siger han.

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup udtaler i en skriftlig kommentar, at kompensati­onen til selvstaend­ige er aftalt med alle Folketinge­ts partier, men at regeringen er åben for at drøfte den, hvis der er behov for det.

Pris: 10 mia. kr.

»Ordningen åbner i dag (onsdag, red.), og jeg vil selvfølgel­ig understreg­e vigtighede­n af, at hjaelpepak­kerne får lov til at virke, og så kan der jo vaere nogle konkrete udfordring­er, som vi skal se videre på. Når Folketinge­ts partier kommer med idéer, er vi naturligvi­s åbne over for drøftelser,« siger han.

Regeringen forventer, at kompensati­onsordning­en til selvstaend­ige kommer til at koste statskasse­n omkring 10 mia. kr., men skønnet er forbundet med stor usikkerhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark