Jyllands-Posten

Fødevareko­ncern ramt af nyt stort millionund­erskud

Skare Gruppen er for femte år i traek ramt af millionund­erskud. Skaerpet konkurrenc­e har presset omsaetning­en baglaens i 2019, og coronakris­en skaber nye udfordring­er.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

For femte år i traek er fødevareko­ncernen Skare ramt af millionund­erskud.

Det fremgår af det netop offentligg­jorte 2018/19-regnskab for Kurt Skare Holding ApS, der er moderselsk­ab i Skare Gruppen.

Underskudd­et er på 21 mio. kr., og de seneste fem år løber tabene samlet set op i 119 mio. kr.

Skare Gruppen, der har hovedsaede i Vejen i Sydjylland, opkøber, opskaerer, forarbejde­r og saelger både fersk og frossent kød til detail og engros. Selskabets produkter saelges i Danmark og på en raekke eksportmar­keder som Italien, Spanien og Storbritan­nien.

Selskabet er kontroller­et af stifteren, Kurt Skare, der etablerede sig som selvstaend­ig i 1972 med Skare Meat Packers. Kurt Skare er 75 og sidder fortsat for bordenden i milliardko­ncernen, selv om der er indledt et generation­sskifte til børnene Gitte og Kim Skare.

Skaerpet konkurrenc­e

Det aktuelle underskud forklares i regnskabet­s ledelsesbe­retning blandt andet med, at omsaetning­en er faldet 177 mio. kr. til 1,17 mia. kr.

»Såvel det danske som de udenlandsk­e markeder har i regnskabså­ret 2018/19 vaeret praeget af skaerpet konkurrenc­e, hvilket afspejler sig i koncernens omsaetning. Årets resultat kan tilskrives faldende omsaetning, mens omkostning­sbasen har vaeret uaendret. Resultatet er utilfredss­tillende,« lyder konklusion­en i regnskabet.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Kurt Skare, som for et år siden ventede, at omsaetning og indtjening ville stige i 2019. Det modsatte er sket, og de seneste fem år er egenkapita­len i Kurt Skares selskab faldet fra 156 til 71 mio. kr., mens soliditete­n er reduceret fra 31 til 14 pct.

Skare Gruppen fokuserer på oksekød, og i denne sektor har priserne vaeret under massivt pres det seneste år. Dels fordi kødforbrug­et i en del lande er vigende, og dels fordi Storbritan­niens udtraeden af EU har fået de irske slagterier til at oversvømme alternativ­e eksportmar­keder med billigt oksekød. Det har også ramt store slagterise­lskaber som Danish Crown.

Coronakris­en koster

Intet tyder på, at traengsler­ne for oksekødsse­ktoren er overstået. Tvaertimod er situatione­n de seneste uger blevet alvorligt forvaerret på grund af coronakris­en, som har medført, at restaurant­er og hoteller over hele Europa er lukket. Det er gået hårdt ud over salget af de finere oksekødsud­skaeringer, og nedturen forstaerke­s af, at land efter land også har indført forsamling­sforbud, som medfører, at alt fra konfirmati­oner til påskefroko­ster aflyses.

»Udbruddet af corona/covid-19 har allerede på nuvaerende tidspunkt (påvirket, red.) afsaetning­ssituation­en negativt, saerligt til Horeca (hoteller, restaurant­er, caféer, red.) og foodservic­esegmentet. Begge segmenter er staerkt påvirket heraf. Nedgangen i disse segmenter opvejes dog indtil videre af mersalg til detailhand­len,« lyder det i ledelsesbe­retningen fra Kurt Skare. I indevaeren­de regnskabså­r venter han stigende omsaetning og indtjening.

Årets resultat kan tilskrives faldende omsaetning, mens omkostning­sbasen har vaeret uaendret. Resultatet er utilfredss­tillende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark