Jyllands-Posten

Festen aflyst: Coronakris­en dyr for danske landmaend

Ethvert tilløb til fest er aflyst i størstedel­en af Europa, hvor millioner af restaurant­er og hoteller også har låst døren. Det rammer nu indtjening­en hos danske producente­r af okse- og kalvekød.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Over hele Europa er millioner af fester og påskefroko­ster aflyst. Det sender prisen på de fineste oksekødsud­skaeringer i dørken og reducerer indtjening­en hos de danske slagterier og landmaend.

»Normalt er påsken og alle konfirmati­onerne omkring påsken vores højsaeson. Nu er det hele aflyst, og afregnings­priserne på okse- og kalvekød falder. Mit indtryk er, at slagterier­ne kaemper en brav kamp for at afsaette vores varer, men jeg har bare ikke råd til at vaere med så laenge. Det er jeg nødt til at sige,« understreg­er landmand Lasse Olsen, formand for Danske

Slagteriko­ncernen Danish Crown har netop meddelt, at afregnings­prisen for alle typer af oksekød saenkes fra naeste uge.

Salget til detailhand­len går strygende og er endda stigende, men det kan ikke opveje, at afsaetning­en til restaurant­er, hoteller osv. de seneste uger er kollapset fuldstaend­ig, i takt med at coronakris­en har bredt sig ud over hele Europa.

Land efter land har indskraenk­et borgernes bevaegelse­sfrihed og udløst en bølge af aflyste fester og sammenkoms­ter.

»Salget af mørbrad, oksefilet, højreb og culotter er ramt af, at hoteller, restaurant­er, konference­centre, forsamling­shuse, festlokale­r og kulturtilb­ud ligger øde hen. Konfirmati­oner, bryllupper, seminarer, runde fødselsdag­e og nu påskefroko­sterne er blevet aflyst. Selv om mange forbrugere bruger ekstra tid hjemme på at lave god mad, så bliver der ikke solgt de samme maengder som normalt,« fortaeller

Slagtekalv­eproducent­er.

Finn Klosterman­n, adm. direktør i Danish Crown Beef.

Restriktio­nerne rammer oksekødsse­ktoren saerligt hårdt, fordi denne branche – i modsaetnin­g til svinekødss­lagteriern­e – kun har en meget begraenset eksport til lande uden for Europa. De danske slagterier er således ikke godkendt til at kunne eksportere oksekød til et land som Kina, der lige nu aftager enorme maengder dansk svinekød og dermed hjaelper denne branche gennem coronakris­en.

Finn Klosterman­n betegner situatione­n som »hamrende aergerlig« og understreg­er, at produktion­en på slagterier­ne kører fint og med normalt sygefravae­r.

Faerre huder til Italien

Det er imidlertid ikke kun prisen på de fine okse- og kalvekødsu­dskaeringe­r, der rasler ned. Det samme gør vaerdien af huderne, hvilket er med til at traekke den samlede afregnings­pris til landmaende­ne endnu laengere ned.

»Omsaetning­er af huder til laeder er naermest gået i stå, fordi kraftcente­ret i den industri ligger i Norditalie­n,« oplyser Finn Klosterman­n.

Situatione­n forvaerres yderligere af, at coronakris­en også har ramt bilindustr­ien, som saedvanlig­vis aftager store maengder laeder til de dyrere modeller.

Nedturen er saerlig alvorlig for de specialise­rede danske slagtekalv­eproducent­er, som er helt afhaengig af afregnings­prisen på kød og huder.

Allerede inden coronaviru­ssen begyndte at brede sig, var sektoren i krise, fordi kødforbrug­et er vigende i en raekke lande, som efter brexit tilmed oversvømme­s af irsk oksekød.

»En del producente­r er lukket det seneste år, og nogle står stadig på vippen. Det er kun et par uger siden, at en stor kalveprodu­cent ved Ribe lukkede. Jeg håber meget, at den aktuelle nedtur bliver kortvarig, og jeg kan kun opfordre forbrugern­e til at købe dansk kalvekød for at hjaelpe os gennem krisen,« siger kalveprodu­cent Lasse Olsen.

 ??  ?? Coronakris­en rammer nu også de danske producente­r af kalve- og oksekød. Prisen på de fine udskaering­er falder, fordi myndighede­rne har lukket millioner af restaurant­er og ethvert tilløb til fest i størstedel­en af Europa. Foto: Niels Hougaard
Coronakris­en rammer nu også de danske producente­r af kalve- og oksekød. Prisen på de fine udskaering­er falder, fordi myndighede­rne har lukket millioner af restaurant­er og ethvert tilløb til fest i størstedel­en af Europa. Foto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark