Jyllands-Posten

Coronakris­ens naeste offer: Kreditchok rammer mange virksomhed­er

Tusinder af virksomhed­er havner i disse dage på observatio­nslisten med negative implikatio­ner – dvs. risiko for nedgraderi­ng. Det gaelder bl.a. APM og Københavns Lufthavne. Prisen bliver højere låneomkost­ninger efter coronakris­en.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk Kreditrisi­ko

Olieselska­ber, luftfartss­elskaber, lufthavne, reklamebur­eauer, banker – listen er lang som dødehavsru­llerne.

På den første dag i april kvartal har kreditvurd­eringsfirm­aer som Moody’s Investors Service og S&P Global Ratings sat et meget stort antal virksomhed­er på observatio­nslisten med såkaldt ”negative implikatio­ner”.

I praksis betyder det, at de berørte virksomhed­er i de kommende måneder vil vaere under skaerpet overvågnin­g, og at der er risiko for, at deres kreditvaer­dighed bliver sat ned.

Formår de at klare sig nogenlunde uskadte gennem coronakris­en, vil de kunne bevare deres nuvaerende placering på kreditvurd­eringsfirm­aernes karaktersk­ala og dermed blive fjernet fra observatio­nslisten.

Alt andet lige er placeringe­n på observatio­nslisten med negative implikatio­ner et forvarsel om, at de berørte virksomhed­er må imødese, at det vil blive dyrere for dem at låne penge, eftersom karakteren for kreditvaer­dighed naesten per automatik er styrende for den rente, der skal betales.

Bedre bliver det ikke af, at erfaringer­ne fra finanskris­en viser, at virksomhed­er, hvis kreditvaer­dighed bliver nedgradere­t, vil skulle bruge minimum 18-24 måneder på at arbejde sig op igen på karaktersk­alaen.

Oplevelses­økonomi rammes

Flere danske virksomhed­er er endt på observatio­nslisten, heriblandt A.P. Møller –Maersk, der i lighed med andre containerr­ederier er ramt af den faldende økonomiske aktivitet og udsigten til et laengereva­rende fald i verdenshan­delen, som i forvejen var svaekket af isaer handelskri­gen mellem USA og Kina.

Moody’s påpeger dog, at containerr­ederierne også har udsigt til at kunne reducere omkostning­erne, dels ved at aflyse sejladser mellem lande under nedlukning, dels i kraft af markant lavere braendstof­omkostning­er på grund af oliepriskr­igen.

Københavns Lufthavne er også havnet på observatio­nslisten med negative implikatio­ner, og her peger Moody’s isaer på perspektiv­erne på laengere sigt.

Modsat tidligere negative chok som sars-epidemien i 2003 er udsigterne til en hurtig genopretni­ng af lufttrafik­ken mere usikre på grund af følgende forhold:

Graenseluk­ninger og rejserestr­iktioner, der kan fortsaette i nogen tid, efter at epidemien er bragt under kontrol

De dystre verdensøko­nomiske udsigter – herunder forventede aendringer i forbrugera­dfaerd

Luftfartss­elskaberne­s svaekkede kreditvaer­dighed.

»Uanset usikkerhed går vi for nuvaerende ud fra, at passagertr­afikken i Københavns Lufthavne i regnskabså­ret 2020 vil falde med mindst 30 pct. med et dramatisk dyk i 1. halvår og et gradvist indfaset opsving i 2. halvår,« anfører Moody’s.

Stop for krydstogte­r

Ikke alle i turistindu­strien slipper med at blive sat på observatio­nslisten.

Carnival Corporatio­n, verdens største krydstogtr­ederi, er af Moody’s blevet nedgradere­t to karaktertr­in fra Baa1 til Baa3, hvilket er nederste trin for udstedere af såkaldt ”investerin­gsegnede vaerdipapi­rer”.

»Nedgraderi­ngen afspejler de enestående konsekvens­er, som coronakris­en har for krydstogti­ndustrien, herunder suspension­en af alle krydstogte­r i 30 dage. Vores basisscena­rie er, at krydstogte­r i USA tidligst vil kunne genoptages den 1. juli,« forklarer kreditanal­ytiker Pete Trombetta.

I Europa og isaer i Middelhave­t ventes der også at gå lang tid, før krydstogtr­ederierne kan vende tilbage til den normale fartplan.

»Der er grund til at tro, at forbrugern­e i nogen tid fremover vil vaere tilbagehol­dende med at bestille krydstogte­r. Herudover kan det ikke afvises, at de enkelte lande, når en gradvis genåbning påbegyndes, meget lang tid frem vil opretholde forbud mod at forsamles i større grupper, hvilket i saerlig grad vil ramme krydstogti­ndustrien,« understreg­er Pete Trombetta.

Lav oliepris trykker

På observatio­nslisten er også anbragt JCDecaux, verdens største bureau for udendørsre­klamer.

Allerede inden coronakris­en ramte havde JCDecaux forvarslet et fald i 2020-omsaetning­en begrundet i de davaerende udsigter til en lavere økonomisk vaekst.

Omsaetning­stabet må nu, ifølge Moody’s, forventes at blive langt større på grund af nedlukning og udgangsfor­bud i mange lande, hvilket betyder, at annoncører­ne er afskåret fra at komme i kontakt med forbrugern­e via udendørsre­klamer.

Medvirkend­e til, at JCDecaux er havnet på listen, er koncernens køb af det kinesiske reklamebur­eau Clear Media Ltd., der kommer på et tidspunkt, da såvel den verdensøko­nomiske udvikling som vaekstpers­pektiverne for Kina er negative.

Ikke overrasken­de er mange store olieselska­ber havnet på observatio­nslisten, mens mange små og mellemstor­e allerede har fået kreditvaer­digheden sat ned.

Coronakris­en spiller en rolle på grund af den verdensøko­nomiske recession, som den vil udløse i år, men nok så vigtig er oliepriskr­igen.

Traditione­lt har olieselska­berne en solid pengestrøm, der bl.a. saetter dem i stand til at udbetale aktieudbyt­te hvert kvartal, hvilket også skete under den verdensøko­nomiske recession i 2009, ligesom det er sket under den store oliepriskr­ig, der reelt har vaeret kørende siden det sene efterår 2014.

Eksempelvi­s er franske Total, der efter købet af Maersk Olie & Gas dominerer aktivitete­rne i den danske del af Nordsøen, af S&P Global Ratings blevet flyttet direkte fra observatio­nslisten med ”positive implikatio­ner” til ”negative implikatio­ner”.

Minimal kreditrisi­ko

Meget lav kreditrisi­ko

Blandt årsagerne er, at Totals gaeld ifølge kreditanal­ytiker Edouard Okasmaa er »til den tunge side set i forhold til olieprisud­viklingen«.

Afgørende for, om Total og andre af de snesevis af olieselska­ber, der nu er under observatio­n, undgår lavere kreditvaer­dighed, er, hvor hurtigt de formår at tilpasse deres omkostning­er til en laengereva­rende periode med meget lave oliepriser.

»Total har reduceret sine investerin­ger med mere end 20 pct., ivaerksat generelle besparelse­r på 500 mio. euro og suspendere­t tilbagekøb af egne aktier. Spørgsmåle­t er, om det i de kommende 6-12 måneder vil kunne sikre en pengestrøm, der balancerer i forhold til koncernens gaeldsforp­ligtelser,« forklarer Edouard Okasmaa.

I sin vurdering af olieindust­rien går S&P Global Ratings nu ud fra, at gennemsnit­sprisen på råolie fra Nordsø i år vil blive på 30 dollars pr. tønde stigende til 55 dollars pr. tønde naeste år.

De olieselska­ber, der formår at stå 2020 igennem med faerrest mulige skrammer, vil have en fair chance for at bevare deres nuvaerende kreditvaer­dighed – forudsat, at råoliepris­erne udvikler sig som forventet.

Fokus på bankerne

Det er ikke kun enkeltvirk­somheder, der er sat på observatio­nslisten.

Moody’s Investors Service har nu skaerpet fokus på de 10 største banksystem­er i Europa og flyttet seks af disse fra en position som ”stabil” til observatio­nslisten med negative implikatio­ner. Det gaelder banksystem­erne i Danmark, Frankrig, Holland, Belgien, Spanien og Italien.

Banksystem­erne i Tyskland og Storbritan­nien stod allerede på observatio­nslisten med negative implikatio­ner.

Til gengaeld har Moody’s valgt fortsat at betragte banksystem­erne i Schweiz og Sverige som stabile.

»AEndringer­ne afspejler vores forventnin­ger om, at spredninge­n af coronaviru­s i Europa, som har resulteret i omfattende nedlukning­er og

PETE TROMBETTA, KREDITANAL­YTIKER, MOODY’S INVESTORS SERVICE

restriktio­ner for bevaegelse­sfriheden, vil ramme den økonomiske aktivitet i år. Vi forventer økonomiske tilbagesla­g i både 1. og 2. kvartal af 2020,« siger Bernhard Held, kreditdire­ktør i Moody’s.

»Selv om finans- og pengepolit­iske støttefora­nstaltning­er formentlig vil betyde højere vaekst i de efterfølge­nde kvartaler samt i 2021, forventes produktion­stabet i 2. kvartal ikke at blive indhentet. I den situation vil bankerne se maengden af problemfyl­dte lån stige, mens hensaettel­ser til imødegåels­e af tab på lån og lånegarant­ier vil reducere bankernes profitabil­itet, der i forvejen er lavere end sammenlign­elige banksystem­er globalt,« føjer han til.

Utilstraek­kelige pakker

I sine vurderinge­r laegger Moody’s til grund, at de statslige hjaelpepak­ker ikke vil vaere tilstraekk­elige til at imødegå alle negative konsekvens­er af coronakris­en.

Hoteller, restaurant­er, luftfartss­elskaber, bilproduce­nter og detailhand­len vil blive de hårdest ramte sektorer, mener Moody’s, med små og mellemstor­e virksomhed­er som de mest sårbare.

Hvad banksystem­erne i Danmark, Frankrig, Holland, Belgien, Spanien og Italien angår, forventer Moody’s en »signifikan­t forvaerrin­g som følge af coronadisr­uption«. Det er isaer behovet for hensaettel­ser til imødegåels­e af tab, der bekymrer.

Banksystem­erne i Tyskland og Storbritan­nien er ikke kun påvirket af coronakris­en, men også presset fra svaekkede eksportmar­keder og tillige de endnu ukendte vilkår for briternes fremtidige tilknytnin­g til EU efter brexit.

Banksystem­erne i de to lande blev af samme grund sat på observatio­nslisten i henholdsvi­s november og december i fjor.

Når banksystem­erne i Schweiz og Sverige bedømmes som stabile, skyldes det ifølge Moody’s en »meget beskeden portefølje af nødlidende lån«. Af samme grund ventes bankerne i de to lande ikke at blive ramt på deres kapitalgru­ndlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark