Jyllands-Posten

27 mio. dollars blev til 2,6 milliarder

Med et risikabelt vaeddemål og en staerkt omtalt tv-optraeden forvandled­e Bill Ackman på få uger 27 mio. dollars til 2,6 mia. dollars. Nu får han heftig kritik.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

Den verdensber­ømte hedgefond-chef og mangemilli­ardaer Bill Ackman havde naesten tårer i øjnene og en grådkvalt stemme.

»Helvede kommer,« sagde han, da han i et interview med CNBC tonede frem foran millioner af amerikansk­e tvseere og fortalte, hvordan USA undervurde­rede coronakris­en, og at virussen ville draebe millioner af mennesker og ødelaegge den globale økonomi.

»Vi er nødt til at lukke landet ned i 30 dage. Det er den eneste løsning,« sagde Bill Ackman til CNBC.

Hvad de faerreste på det tidspunkt vidste, var, at Bill Ackman kort før sin følelsesla­dede tv-optraeden havde placeret et vaeddemål på, at aktiemarke­derne skulle dykke.

Mens Bill Ackman på tv sendte en skraek gennem amerikaner­ne, skete netop det, han havde håbet på. Aktierne faldt kraftigt. Dow

Jones-indekset blev ramt af et brandudsal­g så stort, at handlen kortvarigt måtte stoppes.

Få dage senere kunne Bill Ackman gøre vaeddemåle­t op. Han havde forvandlet 27 mio. dollars til 2,6 mia. dollars.

Siden er Bill Ackman blevet udsat for heftig kritik, fordi mange mener, at hans tvoptraede­n udelukkend­e havde til hensigt at sikre ham en heftig gevinst.

Stephanie Ruhle, erhvervsko­rresponden­t på tv-kanalen MSNBC, kalder Bill Ackmans optraeden »vildt uansvarlig«.

»Hvorfor vil en respektere­t og velhavende mand som Bill Ackman fremføre så latterligt et show og forårsage så stor skade på et aktiemarke­d, der allerede var i panik?« siger hun til The Guardian.

Bill Ackman er blandt verdens mest berømte hedgefond-chefer og står i spidsen for Pershing Square. I et brev til sine aktionaere­r afviser han kritikken af det staerkt omtalte tv-interview.

Han skriver, at hans deltagelse i tv-programmet »ikke havde til hensigt at drive markedet nedad«. Den forklaring har mange tvivlere.

Beskyttede portefølje­n

Men hvad gjorde Bill Ackman så helt praecist, da hans hedgefond på kort tid tjente knap 18 mia. kr.? Helt konkret valgte Ackman i slutningen af februar at købe beskyttels­e på sin portefølje af virksomhed­sobligatio­ner.

Vaerdien af den beskyttels­e steg efterfølge­nde kraftigt, fordi coronapand­emiens haergen fik frygten for disse virksomhed­ers fremtid til at stige.

Det betød, at Bill Ackman kunne saelge sin beskyttels­e og score en kaempemaes­sig gevinst. En del af pengene har han brugt til at købe aktier i nogle af de selskaber, der er faldet markant i kurs.

Bill Ackman og hans aktionaere­r indkassere­de milliardge­vinsten, alt imens coronaviru­ssen gjorde millioner af amerikaner­e arbejdsløs­e og kappede store vaerdier af pensionsop­sparinger over hele verden.

Allerede inden vaeddemåle­t havde Bill Ackman en anslået formue på 9 mia. kr.

Bill Ackman er i øvrigt ikke den eneste spekulant, som har draget fordel af de store fald på Wall Street. Det har mange andre spekulante­r også gjort gennem enten shortsalg eller ved at eje ETF’ere, der har satset mod markedet.

Shortsaelg­ere tjener typisk penge ved at låne en aktie og saelge den med håb om at kunne købe den senere til en lavere pris. Forskellen mellem den oprindelig­e salgspris og tilbagekøb­sprisen er fortjenest­en.

 ??  ?? Bill Ackman er blandt verdens mest berømte hedgefondc­hefer og står i spidsen for Pershing Square. Foto: Jeff McIntosh/AP
Bill Ackman er blandt verdens mest berømte hedgefondc­hefer og står i spidsen for Pershing Square. Foto: Jeff McIntosh/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark