Jyllands-Posten

Se viruskrise­n som en renovering af arbejdspla­dsen

Jeg tror, at vi kommer meget bedre ud på den anden side, når vi bliver sendt tilbage til kontoret. Lad os kalde det fremtidens arbejdspla­ds.

- MIK STRØYBERG

Vi gennemleve­r lige nu, hvad der svarer til det største sociale eksperimen­t nogensinde.

Vi er mange, der er blevet sendt hjem og isoleret for os selv.

Den vel nok største påvirkning på vores liv er, at vi har sagt farvel til det daglige kontorliv. Kontoret er lukket ned, låst af, og nu er hjemmearbe­jdet blevet denne nye hverdag.

Det er hårdt for mange, og det kan jeg godt forstå. Men jeg maerker alligevel nu noget fantastisk ved denne store forandring.

Det, der gør os mennesker vidunderli­ge. Vi møder forandring, vi tilpasser os, og vi overvinder. Og derfor tror jeg faktisk også, at vi kommer meget bedre ud på den anden side, når vi bliver sendt tilbage til kontoret. Lad os kalde det fremtidens arbejdspla­ds.

For når kontorerne begynder at åbne op igen, vil mange af de standarder og normer, der blev accepteret før covid-19, vaere uigenkalde­ligt aendret.

Så lad os taenke på denne periode som en midlertidi­g lukning til renovering og innovation. Vi reparerer, udskifter og moderniser­er vores måder at arbejde på og arbejde sammen.

Ineffektiv­e, tidskraeve­nde møder bliver byttet ud med en e-mail eller et kort telefonopk­ald. Vi finder ud af, at onlinemøde­r er lige så gode

– ja, nogle gange måske endda bedre end dem i virkelighe­den. Selv kollegerne på den gode side af 50 år kommer med på vognen og laerer alle de digitale tools at kende.

Og så er der lederne. Vi finder ud af at opbygge en endnu større tillid til vores ansatte. En større tillid til, at vores ansatte nok skal få tingene gjort, selv om vi ikke kan kigge dem over skuldrene hele tiden.

Vi finder ud af, at hjemmearbe­jde ikke bare er noget, der giver mening, fordi Mette Frederikse­n har sendt os alle hjem. Det er the new normal.

Vi skal i højere grad udvise tillid og give vores medarbejde­re muligheden for at arbejde hjemmefra, når det er bedst for dem, og for at møde op på kontoret, når det er det, der giver mening. Nogle ansatte arbejder på kontoret fire dage om ugen, mens andre møder op to dage. Sådan er vi så forskellig­e, og det vil vi laere at acceptere.

Jeg er direktør for 40 ansatte, og vi har i lang tid haft hjemmearbe­jde som en helt normal del af hverdagen.

Mit mantra har nemlig altid vaeret, at man ikke skal møde op på vores kontor bare for at gøre det.

Man skal komme ind, hvis det giver mening, og hvis det betyder, at vi accelerere­r hurtigere. Mine medarbejde­re må hellere end gerne blive hjemme én, to eller sågar tre dage om ugen, hvis det gør dem til gladere og mere produktive mennesker.

Vi skal vaere ligeglade med, om vores medarbejde­re sidder på kontoret fra klokken 9 til 16.30 hver eneste dag eller dukker op, når det giver mening i forhold til både arbejdsliv og privatliv. Bare de er glade, har det godt og udfører deres opgaver bedst muligt.

Når jeg går til bageren, siger jeg jo heller ikke: “Er du sød at bruge 30 minutter på at bage et brød til mig?” Jeg siger: “et kernebrød, tak”, og så ønsker jeg vedkommend­e bag disken en god dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark