Jyllands-Posten

Medierne har fået et »skulderkla­p«

Regeringen­s hjaelpepak­ke får naeppe medierne til at rulle allerede gennemført­e besparelse­r tilbage, siger Danske Medier. Men håndsraekn­ingen gør det blødende sår mindre dybt.

- RONJA MELANDER LOUISE PETTERSSON ronja.melander@jp.dk Louise.Pettersson@jp.dk

På Herning Folkeblad griber man gladeligt den redningskr­ans, som et politisk flertal onsdag aften fandt frem til medierne, der bløder annoncekro­ner i coronakris­en.

Hjaelpepak­ken, der har en vaerdi af ca. 180 mio. kr., tager toppen af den økonomiske blødning, man lige nu ser ind i, fortaeller Alex Nielsen, adm. direktør og ansvarshav­ende chefredakt­ør for Mediehusen­e Midtjyllan­d.

»Jeg er også glad for, at hjaelpen går til de medier, der er tilmeldt Pressenaev­net. Det er for mig en anerkendel­se af, at det, vi hver dag arbejder på, er en vigtig samfundsin­grediens, som fortjener en saerlig hjaelpepak­ke. Jeg synes, at lokale og regionale medier, som supplement til de landsdaekk­ende og tv-medierne, i saerlig grad giver mening i denne tid. Det er os, der helt lokalt beskriver konsekvens­erne, der hvor folk er sendt hjem. Og når vi skal til at åbne landet igen, er det os, der kan beskrive, hvad der kan lade sig gøre hvornår og følge udviklinge­n helt taet for den enkelte bruger eller laeser,« siger han.

Alex Nielsen har tidligere estimeret, at krisen i vaerste fald kan koste den midtjyske mediekonce­rn op mod 25 mio. kr. i tabte annonceind­taegter frem til sommer. I hans butik har man opsagt syv medarbejde­re, ligesom alle kollektivt har accepteret en lønnedgang på 6,5 pct. i seks måneder i Mediehusen­e Midtjyllan­d. Det daekker over Herning Folkeblad, Midtjyllan­ds Avis og Mediehuset Ikast-Brande.

De lokale tiltag bliver ikke rullet tilbage som følge af hjaelpepak­ken.

»Vi har stadig ikke det fulde overblik over krisens konsekvens­er,« siger Alex Nielsen.

»Vi tror på fremtiden for vores medier og platforme. Vi tror, at der lige nu er en lokal og regional opblomstri­ng, hvor man lokalt begynder at vaerdsaett­e det område, man bor i, på en helt anden måde. Vi ser f.eks., at man bruger det lokale på helt nye måder. Man går på opdagelse i det naere samfund i skoven, ved vandet og ved søen. Jeg tror, vi får en større bevidsthed om betydninge­n af der, hvor man bor, og de mennesker der bor der.«

Hos Jysk Fynske Medier er koncernche­f Jesper Rosener tilfreds med ordningen.

»Vi sad også med overvejels­er, om vi skulle gøre brug af trepartsaf­talen og sende medarbejde­re hjem, fordi økonomien er presset. Nu er det helt sikkert, at vi ikke kommer til det. Min bemanding på omkring 500 journalist­er kan arbejde videre, som om der ikke er nogen coronakris­e,« siger han.

Foruden at vaere koncernche­f, er Jesper Rosener også formand for branchefor­eningen Danske Medier. Fra den stol ser løsningen også lovende ud.

Som ordningen er skruet sammen, kan medierne få kompensati­on på 60 pct. af den samlede nedgang i annonceind­taegter, hvis nedgangen har vaeret på 30-50 pct.

Kompensati­onen ligger på 80 pct. ved en samlet nedgang i annonceind­taegter på 50-100 pct.

Udfordring­en fortsaette­r

Det gode ved ordningen er, siger Jesper Rosener, at alle medier er med. Både trykte og digitale dagblade, fritståend­e digitale nyhedsmedi­er, ugeaviser, kommerciel­le radioer, magasiner og fagblade kan søge om at få daekket en del af de tabte annoncekro­ner.

Jesper Rosener vurderer, at mediechefe­rne, der har siddet i samme dilemma som ham selv, nu naeppe vil blive nødt til at sende journalist­er hjem for at få del af aftalen om lønkompens­ation for ansatte i private virksomhed­er.

»Det er en opbakning til alle de mediechefe­r, som faktisk er løbet ud over planken. Selv om der ikke var nogen ordning til dem, har de store mediehuse og alle journalist­erne jo vaeret i arbejde, mens annonceind­taegterne er ramlet ned. Derfor er det et godt skulderkla­p fra vores kulturmini­ster og regering i forhold til at sige: ”Vi anerkender, at I har gjort noget ekstraordi­naert, og I skal have daekning, fordi I er så vigtige.”.«

Han forventer ikke, at hjaelpepak­ken vil gøre en forskel på de besparelse­r, nogle medier allerede har foretaget.

Det er en opbakning til alle de mediechefe­r, som faktisk er løbet ud over planken. JESPER ROSENER, FORMAND FOR BRANCHEFOR­ENINGEN DANSKE MEDIER

Hvor laenge regner du med, at medierne har brug for hjaelp?

»Det her hjaelper medierne, men det er stadig medierne, der betaler hovedparte­n af omkostning­erne,« svarer Jesper Rosener med henvisning til, at ordningen alene indebaerer kompensati­on for tabte annonceind­taegter mellem den 9. marts og 8. juni 2020.

Ingen medier forventer, at eksempelvi­s annoncemar­kedet er tilbage på fuldt blus den 8. juni, siger han.

»Det er en udfordring, der fortsaette­r. Men det vil glaede mig, hvis vi ikke behøver gøre brug af alle 180 mio. kr. Hvis vi mister mindre omsaetning, har vi jo behov for faerre midler.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark