Jyllands-Posten

Vores frygt har brug for overskueli­ge fortaellin­ger

Coronakris­en gør os utrygge, fordi vi er ude i ukendt land. Og derfor har vi mere end ellers brug for at dele verden og vores handlinger op i rigtigt og forkert.

- JESPER HØGENHAVEN professor, afdeling for bibelsk eksegese, Københavns Universite­t KIRSTEN BUSCH NIELSEN dekan, professor, Københavns Universite­t

Vi har ofte vaeret fjernvidne­r til katastrofe og krig i andre dele af verden. I bedste fald har disse begivenhed­er skabt bekymring eller tungsind hos os. I det store og hele er livet bare gået videre.

Med coronaviru­s er det ikke sådan. Den marcherer derudad som en ustoppelig, usynlig haer. Den indtager vores verden hurtigt, og vi oplever den på naermeste hold. Den usynlige trussel har naermest apokalypti­ske dimensione­r.

Apokalypti­ske fortaellin­ger om en verdensoms­paendende begivenhed, der bringer ødelaeggel­se eller udslettels­e, kender vi bl.a. fra Det Gamle og Det Nye Testamente, dvs. fra jødiske og kristne skrifter fra antikken.

”Og jeg så en gustengul hest, og han, der sad på den, hed Døden, og Dødsriget fulgte med ham. Og de fik givet magt over en fjerdedel af jorden, til at draebe med svaerd og sult og pest og jordens vilde dyr,” står der i en af de mest kendte af disse tekster, Johannes’ Åbenbaring.

Coronaviru­s spreder sig med en hast, der overgår, hvad man havde ventet. Konsekvens­erne kender vi ikke, hverken for det enkelte land eller det enkelte menneske. For nogle en dødsensfar­lig sygdom, for andre naesten umaerkelig. Regeringer og myndighede­r har set sig nødsaget til at tage drastiske skridt, også i hastigt tempo.

Dagligdage­n er forandret for familier, institutio­ner og virksomhed­er. Coronaviru­s er her – og vi ved ikke hvor laenge endnu.

De politiske beslutning­er om de nødvendige indsatser i en situation, som ingen her og nu kan overskue eller forudse enden på, støtter sig på viden frembragt først og fremmest af sundheds- og naturviden­skaberne.

Herfra kommer de konkrete svar på, hvordan en krisesitua­tion som den nuvaerende håndteres bedst i praksis.

Samfundsfa­g og humanviden­skaber laegger en anden slags viden frem. De kan hjaelpe med at nå en dybere og mere nuanceret forståelse af de måder, som mennesker taenker og handler på, når en uoverskuel­ig situation som en pandemi rammer tusinder i mange lande på én gang.

Situatione­n er ikke identisk med noget, vi har prøvet før. Men den er heller ikke fuldstaend­ig ny og ukendt. Vi har tidligere vaeret ramt af katastrofe og sygdom.

Historie, kunst, litteratur og religion er et reservoir af fortaellin­ger, bl.a. om den slags bekymringe­r, der får mennesker til at se verdens ende for sig.

Situatione­n med coronaviru­s er allerede blevet kaldt ”apokalypti­sk”.

Ordet refererer tilbage til de apokalypti­ske tekster i Bibelen samt forskellig­e beslaegted­e tekster uden for Bibelen. Disse tekster er faelles om at rumme åbenbaring­er af tidernes ende og de katastrofe­r, der går forud for afslutning­en.

Daniels Bog i Det Gamle Testamente fortaeller om en tid fuld af katastrofe­r og lidelser, som varer indtil den tid, hvor enden kommer: ”De indsigtsfu­lde bliver ofre, for at de kan blive prøvet, lutret og renset, før endetiden kommer. For den kommer først til den fastsatte tid.”

I det univers, hvor Daniels Bog udspiller sig, er det Gud, der har fastsat tiden, hvor det hele ender, ”den fastsatte tid”. Og det er Guds dom, der afslutter alting. Når katastrofe­rne kommer vaeltende ned over mennesker, er de tegn på, at dommens dag naermer sig.

Den samme tankegang finder man i en raekke raedselsva­ekkende beskrivels­er i Johannes’ Åbenbaring. Det er ikke Guds dom, vi taenker på i dag, når vi står over for apokalypti­ske scenarier.

Men i de måder, som vi reagerer på, når vi konfronter­es med omfattende trusler som den nuvaerende pandemi, er der alligevel flere traek, som genfindes også i de apokalypti­ske beskrivels­er fra Bibelen.

Det gaelder f.eks. tanken om at vaere med i en begivenhed­sraekke, som ubønhørlig­t bevaeger sig i en retning, man ikke kan kontroller­e.

Forfattern­e bag de bibelske tekster er overbevist­e om, at de katastrofa­le forløb i sidste ende er tilrettela­gt og styret af Gud. Anderledes i dag. Vores grundstemn­ing er rådvildhed og følelsen af kontroltab.

Men forestilli­ngen er den samme: At vi er på vej mod noget ukendt, hvor vi ikke ved, hvor meget vaerre tingene skal blive, eller om det hele kan ende bedre end forventet. At dette forløb for en stor del er ude af menneskers haender.

Det afføder idéer om, hvad der så er rigtigt og forkert at gøre i den situation. Og her bliver tankegange­n typisk meget konkret og deler verden op i klart adskilte modsaetnin­ger.

I slutningen af Daniels Bog er det udtrykt sådan her: ”Mange skal blive lutret, renset og prøvet. De ugudelige handler ugudeligt og forstår intet, men de indsigtsfu­lde forstår.” Johannes’ Åbenbaring skriver endnu tydeligere, hvordan menneskene må holde ud under alle de ødelaeggel­ser og lidelser, som bryder løs frem mod dommens dag.

Kun de, som ikke har tilbedt det store, onde dyr, der stiger op af havet og forfører menneskene, og taget ”dyrets maerke” til sig, kan se frem til at blive reddet, når enden kommer. Verden bliver delt i to: de indsigtsfu­lde og de ugudelige, som ingenting forstår.

Opdelingen i rigtigt og forkert skaber behov for en modfortael­ling. Det bliver et udtryk for mod til at gå mod strømmen, når mennesker vaelger at trodse myndighede­rs anbefaling­er.

Noget tilsvarend­e sker i disse uger. Verden bliver beskrevet som todelt. På den ene side dem, og det er de fleste, der reagerer hensigtsma­essigt på coronakris­en: ved at holde sig hjemme, vaere opmaerksom på symptomer, undgå forsamling­er, offentlig transport og socialt samvaer, som ikke er ubetinget nødvendigt. På den anden side de få, der gør det forkerte: ved at bryde en karantaene, tage på en unødvendig rejse, naegte at aendre adfaerd, hamstre dagligvare­r eller medicin.

Samtidig med at verden bliver delt i to, opstår der en ejendommel­ig interesse for de ”forkertes” historier. Medierne opsøger med en saerlig nysgerrigh­ed og fascinatio­n dem, som valgte at trodse alle advarsler, som selv ville vurdere risiko, eller som selv afgjorde, at de havde behov for at fylde skabe med håndsprit til flere livs forbrug.

Opdelingen i rigtigt og forkert skaber behov for en modfortael­ling. Det bliver et udtryk for mod til at gå mod strømmen, når mennesker vaelger at trodse myndighede­rs anbefaling­er. En fortaellin­g om at vaere den ene blandt tusind, der er i stand til at tage det roligt, den, som ikke følger flokkens instinkter og ikke lader sig gribe af panik eller hysteri som de fleste andre. Eller en fortaellin­g om at tage tingene i egne haender og fylde forrådskam­rene op, fordi man ikke aner, hvad der kommer til at ske lige om lidt.

De apokalypti­ske tekster i Bibelen kan ikke sige noget om, hvad der er det rigtige at gøre i en pandemi anno 2020. Anden litteratur, historisk og moderne, heller ikke. Det kan kun sundhedsfa­glig ekspertise og profession­elle vurderinge­r råde om.

Men skrifter som de apokalypti­ske kan laere os at se bag om, hvad der udspiller sig omkring os. F.eks. kan de sige noget om behovet for at praesenter­e virkelighe­den gennem fortaellin­ger, som inddeler verden i rigtigt og forkert.

Når vi vågner op til en staerkt aendret dagligdag, saetter frygten for det ukontrolle­rbare og uoverskuel­ige ind. Måske er det først og fremmest denne frygt, der kalder de konkrete overskueli­ge fortaellin­ger frem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark