Jyllands-Posten

Udlejnings­bureauer holder på pengene

En bølge af aflysninge­r fra udenlandsk­e sommerhusg­aester har fået størstedel­en af udlejnings­bureauerne til at smaekke kassen i her og nu.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

De lukkede graenser har sat tusindvis af sommerhusu­dlejere i en økonomisk kattepine.

Graenseluk­ningen har skabt så stort et kaos på sommerhusm­arkedet, at udlejnings­bureauer uden videre har meddelt sommerhuse­jere, at afregninge­rne ikke tikker ind på bankkontoe­n som aftalt.

»Vi har rykket vores betaling med en måned, og det har mere eller mindre hele branchen gjort,« siger Kim Holmsted, adm. direktør i Dancenter og formand i Feriehusud­lejernes Branchefor­ening.

Dancenter håndterer omkring 7.000 danske sommerhuse. I Novasol har adm. direktør Jesper Johansen 9.500 sommerhuse i kartoteket.

»Dette er en ekstraordi­naer situation, der har udviklet sig ekstremt hurtigt, og som har ramt vores branche utroligt hårdt. Så det handler om likviditet til at kunne sikre, at vi kan komme igennem denne krise,« siger Jesper Johansen i en skriftlig kommentar til udskydelse­n af afregninge­n.

Vrede udlejere

De udskudte afregninge­r vaekker harme blandt udlejere, som har kontaktet Jyllands-Posten, fordi udskydelse­n rammer allerede afviklede ferieuger.

Samtidig undrer udlejere sig over, at de midt i krisen skal vente på penge, som bureauerne allerede har i kassen, idet der er tale om, at gaester udskyder eller får et tilgodebev­is på betalte ferieuger.

»Jeg synes, at det er groft. De skubber jo hele regningen videre til os husejere,« siger en utilfreds udlejer, som har 18.000 kr. i klemme på de udskudte afregninge­r.

Kim Holmsted forstår udmaerket kritikken. Men udskydelse­n er en ren og skaer nødvendigh­ed, forklarer han, fordi afbestilli­ngerne er strømmet ind, efter at regeringen lukkede graenserne.

Alene Dancenter har modtaget afbestilli­nger for 40 mio. kr., fra nedlukning­en trådte i kraft til og med påske.

»Nedlukning­en af Danmark skete sent i marts, hvor vi normalt kører betalingen til husejerne for april. For ikke senere at skulle kraeve betaling tilbage fra husejere for bookinger, som er aflyst på grund af force majeure, så vi os nødsaget til at udskyde betalinger­ne til husejerne,« siger Kim Holmsted.

Han understreg­er, at når overblikke­t igen er på plads, vil husejerne selvfølgel­ig få en afregning.

Omkring 40.000 danskere bruger deres sommerhus til udlejning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark