Jyllands-Posten

Modemillia­rdaer overspille­r sine kort

Det er ikke kønt at se Bestseller­s ejer, Anders Holch Povlsen, kaempe for familiens livsvaerk. En forklaring er en uforsigtig investerin­gsrus.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Derouten for en af Danmarks rigeste og mest succesfuld­e erhvervsle­dere er ikke kun brutal. Den er også overrasken­de og uforståeli­g. Bestseller-koncernens topchef og eneejer, Anders Holch Povlsen, har fået det halve Danmark på nakken for at hive unødigt hårdt i nødbremsen, så Danmarks største modevirkso­mhed kan stå coronakris­en igennem.

Han fremstår kynisk i sine forretning­smetoder, hvor alle er sig selv naermest og forsøger at redde, hvad reddes kan. En mand fuld af overskud smider masken og har tilsynelad­ende intet tilovers for det samfundsan­svar, som alle straekker sig til det yderste for at udvise i denne mørke tid.

De sociale medier koger over af beskyldnin­ger om grådighed og det, der er vaerre, når en multimilli­ardaer som en af de første danske erhvervsle­dere sender hundredvis af medarbejde­re ud i arbejdsløs­hed, stopper med at betale husleje og holder betalinger til sine leverandør­er tilbage.

Det ser ikke kønt ud for en mand, der ifølge Bloomberg indtil for nylig var blandt verdens 500 rigeste mennesker med tilsynelad­ende uanede midler til at investere i en masse aktivitete­r uden for Bestseller. Manglen på empati er ubegribeli­g.

Bestseller anses for at vaere en af dansk erhvervsli­vs største solstråleh­istorier. I skarp konkurrenc­e med svenske Hennes & Mauritz og spanske Inditex, der ejer Zara-butikkerne, er det lykkedes for Brande-virksomhed­en at finde sin egen plads i en buldrende global tøjindustr­i, der går efter at saelge moderigtig­e efterligni­nger af kendte varemaerke­r til små penge.

Omsaetning­en har for laengst rundet 20 mia. kr. drevet af stor ivaerksaet­terlyst og benhårdt købmandska­b.

Anders Holch Povlsen blev i Berlingske Tidende i december sidste år udråbt til at vaere 2010’ernes største erhvervsle­der.

Derfor er det også staerkt bekymrende, at

Bestseller­koncernen ser ud til at vaere gået i panik.

En så omfattende spareplan signalerer, at den danske modekoncer­n desperat kaemper for livet. Der er andre virksomhed­er i Danmark, der gisper efter vejret efter tre ugers nedlukning af økonomien, men der er ingen, der er lige så stor som Bestseller. Det giver naering til mistanken om, at hverken Bestseller eller Anders Holch Povlsen har vaeret saerlig godt rustet til en krise. Det afslører store svagheder i hans forretning­smodel.

En opportunis­tisk investerin­gsfilosofi er anvendelig i opgangstid­er. Der er flere muligheder end trusler, så nettoresul­tatet er på bunden positivt.

I et lavrentesa­mfund giver det heller ingen mening at holde på kontantern­e, så de skal ud at arbejde.

Hvis der ikke er projekter med et tilfredsst­illende afkast i Bestseller-koncernens mange afkroge, har Anders Holch Povlsen kastet sig over andre investerin­ger udenfor. Der er tilsynelad­ende ikke taenkt meget i et staerkt likviditet­sberedskab, hvis kerneforre­tningen pludselig skulle løbe ind i problemer. Selv om coronakris­en er uventet, exceptione­lt ødelaeggen­de og kommer på det vaerst taenkelige tidspunkt, er det en stor fejl.

Nu tårner udfordring­erne sig op. Krisen rammer alle tøjproduce­nter, men de traditione­lle fysiske salgskanal­er, de uafhaengig­e butikker, er de mest sårbare. De har i modsaetnin­g til de store butikskaed­er ingenting at stå imod med efter års udsultning fra internetha­ndlen. De vil gå ned i stort tal, og de er Bestseller­s bedste kunder. Dertil kommer, at Bestseller med flere delkoncern­er og mange underbrand­s har en kompleks struktur, der gør det både vanskeligt at agere hurtigt og at få et samlet overblik over de aktuelle skader.

En så omfattende spareplan signalerer, at den danske modekoncer­n desperat kaemper for livet.

Det er ingen underdrive­lse, når Anders Holch Povlsen taler om, at Bestseller ikke bliver den samme virksomhed på den anden side af coronakris­en. De digitale salgskanal­er vil få endnu mere fart, baeredygti­ghed med mere genbrug, mere slidsomt tøj og mere lokal produktion bliver et forbrugerk­rav, mens mange traditione­lle kunder er bukket under. Det er en hel forretning­smodel, der ligger i ruiner. Og det er ikke kun coronakris­ens skyld.

Bestseller-familien har altid vaeret sig selv naermest. En profession­el bestyrelse er en by i Rusland. Hele virksomhed­skulturen er bygget op om at ville klare sig selv, gå egne veje og stole på egne evner.

Noget tyder på, at Anders Holch Povlsen er bange for, at det ikke laengere er nok.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark