Jyllands-Posten

Mangel på vaernemidl­er gav kommune en god idé

For få vaernemidl­er og forvirring om retningsli­njer skaber bekymring og frustratio­n blandt personalet på sygehuse og i aeldreplej­en.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Snusfornuf­t sans.

Det er et af de våben, som Gladsaxe Kommune har taget i brug i kampen for at skaffe vaernemidl­er nok til det personale, som midt i coronakris­en skal passe og pleje borgerne i aeldreplej­en.

Generelt er der mangel og forsynings­problemer, lyder den bekymrede melding fra både sygeplejer­sker, sosuperson­ale og laeger, og arbejdsgiv­erne i kommuner og regioner erkender, at det kniber med at skaffe de eftertragt­ede masker, mundbind, overtraeks­kitler, flasker med håndsprit og ansigtsvis­irer.

Også Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm, taler om et forsynings­problem, når det gaelder vaernemidl­er, og det er bekymrende, sagde han på et pressemøde fredag, hvor også de faglige og kommunale organisati­oner havde taletid.

»Vi har stigende fokus på de smittede blandt sundhedspe­rsonalet, og vi må forvente, at flere og flere bliver smittede, fordi vi fremover tester flere,« sagde direktøren. og praktisk

På tur til daginstitu­tioner

I Gladsaxe Kommune er man også udfordret, siger socialog sundhedsdi­rektør Ulrich Schmidt-Hansen, men lige i øjeblikket er lagrene med håndsprit og handsker velforsyne­de – og det skyldes en opvakt medarbejde­r:

»Det handler om at samle alle gode idéer, og fordi vi arbejder på tvaers af alle afdelinger, var der én, som naevnte, at der i vores daginstitu­tioner ligger masser af handsker og håndsprit. Så var det bare at sende en bil rundt og samle varerne ind, for institutio­nerne står jo tomme i øjeblikket,« fortaeller han.

Ikke mindst i aeldreplej­en, hvor personalet er i naerkontak­t med borgerne, bekymrer manglen på vaernemidl­er, fastslog formand Torben Hollmann, sektor for socialog sundhedsom­rådet i fagforbund­et FOA.

»Medarbejde­rne er bekymrede for selv at blive smittet, men ikke mindst for at baere smitten rundt blandt borgerne,« sagde han og pegede på, at der blandt personalet er usikkerhed om Sundhedsst­yrelsens retningsli­njer.

Retningsli­njerne laegger ikke op til at bruge vaernemidl­er, hvis man ellers hjaelper og plejer en aeldre, som ikke har symptomer og hoster, nyser eller har åndedraets­besvaer. Men den vejledning undrer også Grete Christense­n, formand for Dansk Sygeplejer­åd, og hendes medlemmer:

»Alle andre i samfundet får besked på at holde en afstand på to meter, men vi er jo meget taettere på borgerne. Hvorfor skal vi ikke have mundbind eller maske, når vi hjaelper en borger med f.eks. sårpleje eller sondemad,« lød hendes spørgsmål, og hun efterspurg­te helt konkrete råd til, hvordan personalet forholder sig – også i en tid med mangel på vaernemidl­er.

Laegernes formand, Andreas Rudkjøbing, lagde sig på samme linje, og han tog også afsaet i situatione­n i det cororaramt­e udland – f.eks. Italien – hvor mange sundhedsme­darbejdere er blevet smittet med coronaviru­s.

Både kommunerne­s forening, KL, og Danske Regioner viste stor forståelse for bekymringe­n, men begge organisati­oner erkender, at der er store forsynings­problemer.

»Vi er i en trang situation, og vi kaemper for at få flere forsyninge­r. Men i øjeblikket må vi rationere det, vi har, og sørge for at fordele på tvaers af landet,« sagde sundhedsdi­rektør Erik Jylling, Danske Regioner.

Den akutte mangel på vaernemidl­er falder i en tid, hvor antallet af smittede stiger stille og roligt, og i den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut udgør 3.672. Til gengaeld stiger antallet af døde relativt mere – fra 123 til 139 på et døgn. Til gengaeld er der registrere­t et lille fald i antallet af indlagte patienter – fra 525 torsdag til 517 fredag.

Selvforsyn­ende

I skyggen af de alvorlige tal har Gladsaxe Kommune fundet en vej til at blive selvforsyn­ende med ansigtsvis­irer.

»På vores paedagogis­ke videnscent­er har de en 3Dprinter, og der var nogle derude, som fik en lys idé og taenkte, om vi ikke kunne lave vores egne visirer. Det er lykkedes, og det er en stor hjaelp,« siger Ulrich SchmidtHan­sen, som genkender den uro og utryghed, som coronapand­emien afføder.

»Ofte har det jo at gøre med den situation, medarbejde­ren er i privat – skal de hjem til en sårbar aegtefaell­e, eller er de bange for at smitte eventuelle børn eller foraeldre?« siger han og understreg­er, at kommunen følger Sundhedsst­yrelsens retningsli­njer og ikke gør individuel­le forskelle.

»Vi prøver selvfølgel­ig at lytte til bekymringe­n, men vi er nødt til at finde en balance og ikke bruge vaernemidl­er, blot fordi nogle er bekymrede. Vi skal sikre vaernemidl­er og bruge dem, hvor det er nødvendigt,« siger han.

 ??  ?? Gladsaxe Kommune er selv gået i gang med at fremstille visirer på Paedagogis­k Videnscent­er. Her er det leder Kristina Velser, som styrer 3D-printeren. Foto: Nicolai Lorenzen
Gladsaxe Kommune er selv gået i gang med at fremstille visirer på Paedagogis­k Videnscent­er. Her er det leder Kristina Velser, som styrer 3D-printeren. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark