Jyllands-Posten

Flybranche ender som skilsmisse­barn i konflikt mellem regering og støttepart­ier

Coronakris­en har ramt flybranche­n så hårdt, at den nu genovervej­er grønne tiltag. Minister åbner for ekstra line, mens støttepart­ier fastholder afgifter til flybranche­n som hovedkrav til klimaplan.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ michael.l.hjollund@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Regeringen og dens støttepart­ier er på koalitions­kurs på et af klimaforha­ndlingerne­s kardinalpu­nkter: afgifter til flybranche­n.

Det er coronakris­en, der har sendt den pressede flybranche ind i midten af den ulmende politiske konflikt. Branchen har som den eneste ikke kunnet levere på det opdrag, den fik som en af de ”klimapartn­erskaber”, der skal indfri det klimamål for 2030, som et bredt flertal i Folketinge­t har aftalt.

Klimaminis­ter Dan Jørgensen har allerede åbnet for, at luftfarten skal imødekomme­s i den saerlige situation.

»For nogle brancher vil det vaere svaerere at håndtere aendringer og nye krav i situatione­n. Se f.eks. på luftfarten, der er tvunget helt i knae. Den vil nok have brug for lidt mere tid,« sagde han til JyllandsPo­sten for en uge siden.

Så forstående er flere af støttepart­ierne dog langtfra.

Direkte adspurgt, om SF stadig har en afgift på flyrejser som hovedkrav til forhandlin­gerne, lyder det fra formand Pia Olsen Dyhr:

»Ja, vi skal stadig have en flyafgift med i det her.«

Hun mener, at flybranche­n godt kan levere på sit input som lovet.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, fastholder også, at branchen skal levere:

»At bruge coronakris­en som et argument mod at indføre CO2-afgifter på flytrafikk­en, det holder ikke hos os. Den køber vi ikke. Jeg er helt afvisende over for at slaekke de grønne ambitioner. Det kan godt vaere, vi skal finde andre veje i 2020 og 2021, men det aendrer ikke på, at selvfølgel­ig skal vi have en flyafgift i Danmark«.

Punktummet var sat

Egentlig var der allerede den 10. marts sat sidste punktum i anbefaling­erne fra flybranche­n. Ligesom 12 andre centrale erhverv i Danmark var luftfartsi­ndustrien blevet bedt af regeringen om at komme med bud på, hvordan den kunne skaere i udledninge­n af drivhusgas­ser.

Men så kom coronakris­en. Med lynets hast farvede Udenrigsmi­nisteriet sit verdenskor­t over rejsevejle­dning »rødt« for at markere, at det frarådede danskerne al rejse ud i verden. Kort efter blev de danske graenser delvist lukket. Udenlandsk­e turister ville blive vendt om i lufthavnen, hvis de fastholdt planen om en ferie i Danmark, lød det fra myndighede­rne.

Og mens de andre klimapartn­erskaber sendte deres anbefaling­er af sted til regeringen, så trak flybranche­n i håndbremse­n.

»Vi står fortsat på mål for, at vi skal levere på klimaet, men vi er også fokuserede på den økonomiske realitet, der har meldt sig med de store aftryk, som coronasitu­ationen har sat,« forklarer Michael Svane, der er direktør i Branchefor­eningen Dansk Luftfart, der har danske lufthavne samt flere flyselskab­er blandt sine medlemmer.

Han fortsaette­r:

»Vi har tabt 90 pct. af passagerer­ne. Vi har stort set ingen fly i luften. Og så giver det ikke mening at sige, at luftfarten skal stå forrest, når der skal laves klima.«

»Realistisk klimaindsa­ts«

Usikkerhed­en om, hvornår og i hvilket omfang passagerer­ne vender tilbage, bremser luftfarten­s klimaplan.

En af de ting, som luftfarten havde på klimategne­braettet, var en milliardfo­nd til investerin­g i grønne flybraends­toffer, som skulle finansiere­s af et »klimabidra­g« fra afrejsende passagerer.

»Men det siger sig selv, at når vi ikke har passagerer, og vi ikke ved, i hvilket omfang og hvor hurtigt de kommer tilbage efter krisen, så er vi nødt til at revurdere vores anbefaling­er; i lyset af effekterne på luftfarten, hvad er så en realistisk klimaindsa­ts,« siger Michael Svane.

Han forventer, at luftbranch­en vil tage fat på anbefaling­erne igen, når man »kommer på den anden side af de naeste par uger«.

Imens har også transporte­rhvervet samt landbruget advaret i Politiken mod at indføre nye afgifter som led i klimakampe­n, når økonomien pga. coronakris­en er knae.

På Christians­borg har danskernes flyrejser og de medfølgend­e udledninge­r af drivhusgas­ser netop vaeret et centralt diskussion­spunkt.

Regeringen har dog allerede inden coronakris­en tøvet med at indføre flyafgifte­r, som mange andre EU-lande ellers har gjort. Men Pia Olsen Dyhr slår fast, at »der er mange industrier«, der bliver påvirket af coronakris­en«:

»Det er ikke kun flyindustr­ien. Men når vi nu skal give en økonomisk indsprøjtn­ing – og det har vi allerede givet flyindustr­ien – så skal den vaere grøn. Derfor skal vi lave en kombiløsni­ng, når vi hjaelper branchen.«

Imens siger Østergaard, at »coronakris­en må aldrig blive en undskyldni­ng for ikke at gøre noget ved klimakrise­n«. i

Fra Michael Svane er svaret klart:

»En national passageraf­gift vil vaere absolut ødelaeggen­de oven på coronakris­en.«

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det omvendt »fuldstaend­ig naturligt«, at klimaindsa­tsen ikke er hovedfokus for luftfarten lige nu. Han kalder diskussion­en om klimakrav til flyindustr­ien »virkelighe­dsfjern«:

»De har jo stor risiko for i virkelighe­den at gå konkurs og slet ikke vaere der lige om lidt. At bede dem om at bruge en masse tid på at indlevere planer for, hvordan de kan forbruge mindre braendstof, giver ikke mening.«

Dan Jørgensen skriver i en mail, at partnerska­berne pga. krisen har haft mulighed for at vente med at aflevere deres anbefaling­er.

»Det valgte partnerska­bet for luftfart, og det har jeg fuld forståelse for.«

Han mener stadig, at også flybranche­n skal bidrage.

»Derfor fortsaette­r vi også den taette dialog med partnerska­berne, om hvornår og hvordan vi kommer videre,« skriver han og fastslår, at han »lytter« til kravene fra støttepart­ierne.

Coronakris­en må aldrig blive en undskyldni­ng for ikke at gøre noget ved klimakrise­n. MORTEN ØSTERGAARD (R), POLITISK LEDER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark