Jyllands-Posten

Flertal kraever en undersøgel­se af håndtering­en af coronaepid­emien

Flere partier kraever, at en kommission skal undersøge en raekke emner for at sikre, at landet i fremtiden er bedre forberedt på epidemier. Imens forklarer en ekspert, at kommission­er oftest handler om at placere aben.

- JESPER HVASS MIE LOUISE RAATZ jesper.hvass@jp.dk mie.l.raatz@jp.dk

Siden coronaviru­ssen for alvor spredte sig i det danske samfund fra begyndelse­n af marts, er der ikke gået en dag, hvor myndighede­rnes dispositio­ner ikke er blevet vendt og drejet, diskuteret og kritiseret.

Testede Danmark tilstraekk­eligt i begyndelse­n, og valgte myndighede­rne efterfølge­nde den rette teststrate­gi?

Var Danmark ordentligt forberedt på en epidemi, og hvordan forløb samarbejde­t mellem de forskellig­e myndighede­r?

Og hvordan kunne sundhedsmy­ndighedern­e f.eks. den ene dag sige, at Danmark ikke ville mangle vaernemidl­er til sundhedspe­rsonalet, mens det kort efter viste sig ikke at holde stik?

Bl.a. disse punkter kraever en raekke partier nu kulegravet i en kommission.

En sådan skal både granske regeringen­s og myndighede­rnes håndtering af krisen. Ikke for at »pege fingre«, understreg­er partierne enstemmigt, men for at vaere bedre forberedt til fremtiden – og for at få kortlagt, hvorvidt landets sundhedsma­essige infrastruk­tur traenger til et serviceeft­ersyn.

En »havarikomm­ission for epidemier«

Enhedslist­ens politiske ordfører, Pernille Skipper, foreslår det, hun kalder en »havarikomm­ission for epidemier«.

»Når der sker f.eks. en stor togulykke, går havarikomm­issionen straks i gang. Det skal vi også gøre med denne epidemi. Vi har brug for en kommission, der undersøger, hvad der gik galt, og hvordan vi kan sikre os, at vores sundhedsma­essige infrastruk­tur ikke igen står med en tilsvarend­e ulykke,« siger Pernille Skipper og fortsaette­r:

»Vi har fået advarsler om, at epidemier, som den, vi står i nu, kunne vaere på vej. Men vi har ikke vaeret tilstraekk­eligt forberedte efter min mening. Det skal vi sørge for at vaere fremadrett­et. Derfor må vi gennemgå hele forløbet grundigt.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bakker op om en kommission. Blandt andet for at få kortlagt, hvorvidt Danmark har vaeret godt nok rustet, når det kommer til sundhedsud­styr.

»Både når det kommer til forløbet omkring vaernemidl­er, test, udstyr og i det hele taget, når det kommer til diskussion­erne om, hvor stort et beredskab vi bør have som land, så er det vigtigt at få undersøgt hele forløbet. Vi har en tendens til, at i fredstider gearer vi ned på mange ting,« siger Thulesen Dahl.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr ser gerne, at en kommission gransker håndtering­en af coronaepid­emien.

»Sydkorea havde laert af sars og havde derfor et meget høj beredskab og handlede med det samme – og kom jo netop godt igennem. Det kan man laere rigtig meget af. Det samme skal vi nu gøre,« siger hun.

SF peger på vaernemidl­er, testkapaci­tet og vaccinepro­duktion som oplagt at se på.

»Skal vi have lagre med vaernemidl­er, endnu mere sundhedspe­rsonale, og skal vi sørge for at få vaccinepro­duktion igen? Det her forløb skal vaere en krog til at få kigget vores system efter i sømmene. Én ting er at finde fortidens syndere – og der er klart nogen – men det skal bruges til at ruste os til fremtiden,« siger Pia Olsen Dyhr.

SF-formanden naevner samtidig den konflikt, der har vaeret mellem myndig

Når der sker f.eks. en stor togulykke, går havarikomm­issionen straks i gang. Det skal vi også gøre med denne epidemi. PERNILLE SKIPPER (EL), POLITISK ORDFØRER

kan og skal alt muligt gøres for at holde hånden under dansk økonomi. Det er der også enighed om.

Men ingen begriber raekkevidd­en endnu, og den politiske virkelighe­d ser ud til at vaere aendret fuldstaend­ig.

Enstemmigh­eden forsvandt

Dette var også ugen, hvor regeringen begik nogle af sine første tydelige fejl. Ikke mindst på kulturområ­det, hvor ministeren Joy Mogensen endte med aben, da der gik drama i forhandlin­gerne om krisehjael­pen til medier og kulturinst­itutioner.

Og det var ugen, hvor der for første gang var partier, som sagde fra. Med regeringen­s forslag om forhøjede straffe for coronarela­teret kriminalit­et nåede R og EL graensen. Der var ikke laengere enstemmig opbakning. I dag står det også klart, at hele forløbet skal undersøges, måske af en kommission. Her vil regeringen­s og myndighede­rnes håndtering af den største krise i Danmark siden Anden Verdenskri­g blive sat under lup. Hvor stor en klemme det bringer regeringen i, ved vi ikke endnu. Den svaere fase er først lige begyndt.

 ??  ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n var som en af de første på banen og erklaere, at der ville blive begået fejl. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Statsminis­ter Mette Frederikse­n var som en af de første på banen og erklaere, at der ville blive begået fejl. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark